Al een tijdje lees ik zo nu en dan de columnx-jes die ik zie op focus-in.nl in het rechterkader. En als ik ze lees, en de commentaren erbij zie staan, dan denk ik bij mezelf: wat een blije mensen. Nou, en dat moet maar eens afgelopen zijn!! Want blije mensen zijn leuk, maar alleen maar lovende woordjes is om te kotsen. Dus besloot ik maar eens een worp te wagen. En dus schuif ik mezelf naar voren als de lul!

Maar ik ben dan nog niet zo’n lul om mezelf niet eventjes voor te stellen:
Ik ben Moustafa, een autochtone moslim in de bloei van zijn leven. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen: de meerderheid voelt het moraalridderhart kloppen, en neemt me in bescherming bij ieder slecht woord. Een minderheid spuugt me uit omdat ik ook bij een clan hoor die enkel geweld, vrouwenonderdrukking en religiefanatisme kent. Mij boeit het absoluut niet wat jij van mij denkt, het is maar dat je het weet.

Verder ben ik vaste blogger op www.focus-in.nl en dat vind ik best leuk om te doen. Want wat is er nu fijner dan het uitlokken van reakties? Het onderbuikgevoel aan te wakkeren en deze weer te laten zakken met een luchtiger onderwerp of zelfs een geintje.

Dus lezers en medecolumnisten: het is afgelopen met het aardige en lieve commentaar, vanaf nu komt er kritiek en boze reakties. Dat is natuurlijk enkel zo, wanneer de redaktie van ColumnX dit plaatst. Eens zien of ze dat doen.
De boodschap van mijn eerste column? Ben minder aardig en meer reeël, want van aardig doen komt achterbaksheid. En van realiteit komt waarheid.


35 reacties

De Redactie · 20 juli 2004 op 07:07

Beste Moustafa,

Welkom op Column X!
Dit keer eens een ‘kritische noot’. En dat mag.
Dit is jouw kant van het verhaal en deze zal voor iedereen anders zijn.
Belangrijk hierbij is dat men elkaars mening respecteert en ieder in zijn/haar waarden laat.

Lees hier voor:
– [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=533&forum=2&0]Welkom op ColumnX![/url]
– [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=45&forum=3&0]Gebruiksvoorwaarden[/url].

Dees · 20 juli 2004 op 07:23

De knuppel in het hoenderhok? Ben benieuwd!

Ma3anne · 20 juli 2004 op 08:27

[quote]wat een blije mensen. Nou, en dat moet maar eens afgelopen zijn!![/quote]

Ook goedemorgen!

Ik ben net blij aan de dag begonnen en heb me voorgenomen om ook vandaag weer gewoon aardig voor de mensen te zijn. Ik zie daar geen kwaad in, eerlijk gezegd.

Ben zeer benieuwd, welke bijdragen je hier gaat leveren. Aparte binnenkomer in elk geval op deze manier.

Je weet, dat je terugkrijgt wat je doet? Oke. Dan begrijpen we elkaar. 🙂

Li · 20 juli 2004 op 09:34

[quote]En dus schuif ik mezelf naar voren als de lul![/quote]

Nou dat belooft wat. Ik zal mijn borst(en) vast nat maken 😮

Li

tontheunis · 20 juli 2004 op 09:52

Eens even denken…

Een autochtone moslim in de bloei van zijn leven. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen: de meerderheid voelt het moraalridderhart kloppen, en neemt me in bescherming bij ieder slecht woord. Een minderheid spuugt me uit omdat ik ook bij een clan hoor die enkel geweld, vrouwenonderdrukking en religiefanatisme kent. Mij boeit het absoluut niet wat jij van mij denkt, het is maar dat je het weet.

Moet ik uit het bovenstaande concluderen dat Moustafa vindt dat ik hetzij bij die meerder- danwel bij die minderheid hoor? Dat ik niet zelf kan denken? Dat hij zich het recht meent voor te mogen behouden om mij in een hokje te plaatsen? Bedoelt hij met zijn laatste zin dat ik dát maar moet weten? Of dat het hem niet interesseert wat ik van hem denk?

Waarom schrijft hij dan zo uitgebreid over zijn achtergrond als autochtone moslim als het hem niet ‘boeit’ wat ik over hem denk?

Waarom schiet het hem overdwars in de pen dat mensen aardig tegen elkaar zijn? Hun waardering over elkaars schrijfsels uitspreken?

Eens verder denken…

Ik heb nooit iets over mijn religieuze of geografische achtergronden verteld. Omdat ik niet denk dat het iemand interesseert dat ik in mijn prille jeugd misdienaar ben geweest en de kerk uit werd gegooid na het leegdrinken van een fles miswijn. Waarom doet Moustafa dat dan wel terwijl hij zegt dat het hem niet uitmaakt wat ik ervan denk? Omdat het hem wél uitmaakt, natuurlijk! Omdat hij juist wil dat ik er op reageer.
Zou het zijn omdat hij op deze manier een discussie op gang wil brengen? Een nieuwe categorie columns, ‘religie’ of ‘autochtonen’, wil opstarten? Of zou hij ons willen vertellen hoe het is om autochtone moslim in Nederland te zijn? Ik hoop het.

Ik krijg er koppijn van, van al dat gepeins…

Kritisch zijn is niet verkeerd, maar opbouwende kritiek vindt luisteraars. Vernietigende kritiek roept agressie op, geloof ik. Of je Moustafa of Henk heet, maakt mij niet uit. Wel of je je kind Osama of Adolf of Polletje Pot noemt. Want dat zegt iets over jou, de columnist en de mens.
Als iemands achtergrond van invloed is op datgene wat hij of zij schrijft, is die informatie zinvol in een column. Als het je niet uitmaakt wat iemand van je vind, moet je geen columns gaan schrijven want over het algemeen doe je dat wanneer je juist wilt dat mensen wel iets van je mening vinden, je mening belangrijk genoeg achten om hem te willen lezen. Anders zou je die mening net zo goed voor je kunnen houden.

Misschien zou je eens iets kunnen vertellen over de werkelijke wereld waar jij in leeft. Ik doe dat ook. Vaak met een kwinkslag, soms met ingehouden woede. Maar nooit met de bedoeling een ander neer te halen of te beledigen. Maar wie zich misdraagt in de samenleving, kan op een reactie in vitriool van mijn kant rekenen.
Als jij daar net zo over denkt, zullen er nog enerverende stukken geschreven gaan worden.
Ik kijk er naar uit.

TT

KingArthur · 20 juli 2004 op 10:27

Deze column zuigt 🙂

Ik ben het deels met je eens. Kritiek en boze reacties moeten kunnen. Wat ik belangrijk vind is dat hier een balans in wordt gevonden.

Bedenk echter ook dat positieve reacties mensen kunnen motiveren en inspireren om hun mening nog beter te formuleren hetgeen duidelijkheid ten goede komt.

pepe · 20 juli 2004 op 10:52

[quote]Want wat is er nu fijner dan het uitlokken van reakties? Het onderbuikgevoel aan te wakkeren en deze weer te laten zakken met een luchtiger onderwerp of zelfs een geintje. [/quote]

Tot welke categorie behoort deze column? Geintje, luchtig onderwerp of wil je hier iets uitlokken?

Ik ben benieuwd naar wat zal volgen…

Verder ben ik het met ma3 eens je krijgt wat je geeft, niets mis met aardig zijn voor elkaar. Je mening geven kan ook, maar dat hoeft niet altijd op een botte manier.

Een lach zal al snel met een lach beantwoordt worden. 🙂

Mosje · 20 juli 2004 op 12:35

Je aankondiging doet me denken aan mijn oudste zoon die ooit eens zei: “Ik heb zin om midden op de Dam te gaan staan, m’n broek te laten zakken, en keihard “poep” te roepen.”

Kom maar op zou ik zeggen.

Mup · 20 juli 2004 op 13:06

[quote]want van aardig doen komt achterbaksheid[/quote]

Ik zit me suf te piekeren om hier een aardige kritiek op te geven. Lukt niet. Die stelling deugd niet, meer kan ik er niet van maken. Kijk uit naar verdere columns en reacties,

Groet Mup.

Shitonya · 20 juli 2004 op 13:33

Een rasechte lul! Ach, weer eens wat anders dan al die aardige mensen hier. Moet kunnen.
Het is een tja…aparte column, komt alleen nogal agressief over en nogal “direct”, en of het nu een vooroordeel is of niet, zo’n houding kom ik wel vaker tegen bij autochtonen.

Verder ben ik het eensmet wat iemand al eerder zei, hetgeen “de meerderheid denkt dat en de minderheid denkt dit”, alsof er geen mensen bestaan die anders dan dat denken.

Verder nog: van aardigheid komt achterbaksheid? Daar ben ik het niet mee eens. Sindsdien ik nog geen goede beargumentatie van je heb gezien, kan ik dit ook moeilijk geloven.

De laatste zin is logisch. En lovende woordjes om te kotsen? Als je er zo over denkt…stel je eens voor dat iemand nooit lovende woorden krijgt, ook al is de column nog zo goed, degene krijgt steeds felle “boze” kritiek. Denk je dan, dat degene nog lang verder zal schrijven of meer zijn best probeert de volgende keer?
Ik denk het niet. Geef dan liever leerzame kritiek en geen “boze” reactie’s, want aan leerzame reactie’s hoe het beter kan, heb je gewoon meer aan en motiveert je om door te gaan met schrijven.

Maar ondanks alles, van harte welkom, en ik ben benieuwd wat een “lul” als jij ons te bieden hebt
😀

Martijn · 20 juli 2004 op 13:35

@ Moustafa,

Kom hier, dan krijg je een knuffel…

Groet Martijn 😀

Eftee · 20 juli 2004 op 14:16

Het zal allemaal wel meevallen, als ik je reakties op [url=http://www.focus-in.nl/]www.focus-in.nl[/url] lees. Ik ben benieuwd naar de reakties die je gaat geven en vooral naar de columns die je gaat plaatsen.

Hans · 20 juli 2004 op 17:37

Ik geef gratis mijn mening weg, wie iets mee kan mag dat. Vind je het niets gooi het maar weg. Maar nooit zal ik mij door wie dan ook laten dwingen iets van iets te vinden. Dus ik heb het stukje proza gelezen en daar laat ik het bij.
U bent de zwakste schakel…. Tot ziens

Eftee · 20 juli 2004 op 19:09

Na 3 reakties van je gelezen te hebben, wijzig ik mijn mening. Je hebt behoorlijk wat zelfkennis. Ik zeg het niet snel, maar ik ben je nu al zat, je bent echt een lul! 😡

thcisok · 20 juli 2004 op 19:51

wat lees ik nou Muostafa, ga je een bom plaatsen omdat we hier te aardig tegen elkaar zijn.
komt me bekend voor !!!

succes man

Bakema_NL · 20 juli 2004 op 20:04

Hahahahaha, ik ben benieuwd. Stukjes (commentaar) plaatsen en je niet druk maken wat een ander van je vind of over je denkt gaat alvast niet zo goed samen.
Kom maar op met die boosheid, ik ben ook lang niet altijd aardig en maak van mijn hart geen moordkuil……..zeker niet waar het allochtonen…of autochtone allochtonen betreft. Maar je laat al zien boven de rest te staan met de opmerking over het moraalridderhart en mensen die je dan in bescherming nemen………..kut, zeg ik toch al iets aardigs…schijt-autochtone allochtoon. En nu rommelen met dat onderbuikgevoel.
😛

Louise · 20 juli 2004 op 21:11

[quote]Ben minder aardig en meer reeël, want van aardig doen komt achterbaksheid. En van realiteit komt waarheid.[/quote]

Schrijf je dat om de boel op te butsen of vind je dat werkelijk zo, Mustafa?
Als dat laatste zo is, heb je echt een pokkeleven.

Dees · 20 juli 2004 op 22:02

Nou Mousje,

Heb je reacties gelezen, maar als dat alles is dat overblijft na jouw stellige woorden in de column, tsja… :sleep:

rrobin · 21 juli 2004 op 00:03

[quote]Mij boeit het absoluut niet wat jij van mij denkt, het is maar dat je het weet[/quote]
Als het je toch geen fuck interesseert, is het ook niet nodig dat ik een reactie op je column geef.. Jammer, want de stelling is goed en de uitvoering minder.

Ik wil wel even reageren op enkele reacties 😀

@Redactie; men dient de persoon te respecteren, niet een mening. Meningen en stellingen mag je aanvallen.

@tontheunis; ik heb de column met plezier gelezen, maar jouw commentaar was me te lang. Had een reactiecolumn geschreven, had ik misschien nog verder gelezen.

Wederom een enfant terrible in het theekransje erbij 😀

gast · 21 juli 2004 op 08:30

Ondanks alle lovende woorden 😉 Merk ik toch dat de kritische noot overgenomen wordt. Beter zo!

viking · 21 juli 2004 op 09:17

Tja knul, je titel zegt het al. En aangezien je jezelf rekent tot een klootzakkerige minderheid die er op geilt vrouwen te onderdrukken en geweld toe te passen onder de vlag van ene Allah haal ik het dan ook niet in mijn hoofd je tegen te gaan spreken. Met andere woorden ik geef je gewoon gelijk.

En wat die kleffe gezelligheid betreft. Klopt wel een beetje maar een groot voordeel voor jou is dat je er niet aan mee hoeft te doen. In tegenstelling tot dat zielige wereldje waar jij blijkbaar uit voort komt wordt hier niemand tot iets gedwongen…

Ma3anne · 21 juli 2004 op 09:43

[quote]Ondanks alle lovende woorden 😉 Merk ik toch dat de kritische noot overgenomen wordt. Beter zo![/quote]

Kennelijk heb je nog weinig gelezen hier, Moustafa. Je bent niet de enige die kritisch reageert en verbeeld je vooral niet, dat jij het ‘goede’ voorbeeld komt geven hier. Dat zou te veel eer zijn, die je naar je toe trekt.

Je reacties zijn tot nu toe oppervlakkig en clichématig. Misschien kun je je commentaar wat beter onderbouwen?

Stereo Tiep · 21 juli 2004 op 09:48

[quote]Maar ik ben dan nog niet zo’n lul om mezelf niet eventjes voor te stellen:[/quote]

Misschien moeten jullie ‘Moustafa’ niet al te serieus nemen.’Moustafa’ houdt wel van negatieve aandacht, dat is tenslotte ook aandacht. ‘Moustafa’ heeft het licht nog niet gezien, wat vreemd is voor een Philipsmedewerker. Maar dat geeft niet ‘Moustafa’, er zijn meer mensen bij Philips in Eindhoven die het licht niet hebben gezien. Misschien dat je ze kent:

‘Juan Carlos’, ‘Sokk’, ‘Marcel’, ‘Democraat’, ‘Wilco’, ‘RB’, ‘Tommy’ (bear’s dagdroom), ‘GJ’, ‘Lord Fetish’, ‘Erik’, ‘Gavb’, ‘Frank’.

[i]Het is eenvoudiger Stereo te Typen dan Stereotypen.[/i]

Godspeed · 21 juli 2004 op 11:34

[quote]er zijn meer mensen bij Philips in Eindhoven die het licht niet hebben gezien.[/quote]

Dat is ook het probleem, die zien het licht nog niet al maak je het voor ze aan.

Oeps we dwalen af,

[b]Let’s Make Moustafa Better[/b]

gast · 21 juli 2004 op 12:56

Toch wel opvallend om te zien hoe snel mensen kritiek op de man gaan spelen. Meestal is dat een teken van onmacht.

Louise · 21 juli 2004 op 17:42

’t is jouw feestje, Mous!

rrobin · 21 juli 2004 op 18:35

@Moustafa;
De kritieke noten hadden we al op onze zang, maar soms gaan we even harder zingen. Een van de tekenen van onmacht is het geven van een mening en vervolgens zeggen dat je niet geinteresseerd bent in de mening van anderen. Het geeft aan dat je bang bent dat je mening onderuit gehaald wordt.

@De het gros van de rest;
Deze column geeft mooi aan dat wij het ook niet weten en ik vind een aantal van de reacties net zo beschamenswaardig als de inhoud van de column an sich. De waarheid is dat je de lul op zijn minst kun respecteren. De realiteit lees je in bovenstaande reacties..

Het feit dat de redactie verwijst naar haar tien geboden, en vervolgens niet ingrijpt als gebod numero vijf overtreden wordt zegt eigenlijk al genoeg. Als iemand reageert met de stelling dat de schrijver van het stuk inderdaad een lul is, kan ik enkel zeggen dat ze zich de hand mogen schudden. Niet omdat ik denk dat je dan een lul zou zijn, maar omdat je hetzelfde inzicht tentoon spreidt.

Dees · 21 juli 2004 op 18:59

Vreemd proces vindt hier plaats. Wat mij betreft is Mousje met al zijn kritiek van harte welkom (of ga ik nu te ver Rrobin, is het denigrerend Mous Mousje te noemen 😀 ), maar wie kaatst… Van de hevigheid van sommige reacties kijk ik overigens ook wel een beetje op. Inclusief die van de voortijdige klokkenluider.

Verder Mous, ik ben nog steeds niet echt onder de indruk van je kritieken op andermans column. Ze zijn veelal samen te vatten tot ‘best cool’, of tot ‘stom’. You can make kritiek better Mousje!

😎

rrobin · 21 juli 2004 op 19:26

Whahaha 😀 Het lijkt me sterk dat iemand iets op Mousje tegen kan hebben!

Hoge bomen vangen veel wind, en hij moet niet achteraf gaan zeuren over de commentaren, dat is het risico van het vak.

Welke klokkenluider heb je het eigenlijk over? 😕

Ma3anne · 21 juli 2004 op 19:31

‘Mousje’ lijkt wel erg veel op ‘Mosje’.
De klokkenluider is de intro van de redactie, denk ik? Het heeft inderdaad wel iets van het instellen van een alarmfase, als je het wel beschouwt.

Ik vind het al met al best gezellig worden in deze topic. Het theekransje van Moustafa. 😀

rrobin · 21 juli 2004 op 19:57

Hmm, Mouzie dan?

Ik hou het toch op koffie.. Het is inderdaad best wel levendig, begint zelfs al op een slowchat te lijken..

Ik vraag me af waar onze gastheer met de koekjes blijft 😛

Ma3anne · 21 juli 2004 op 20:07

Dat zullen wel koekjes van eigen deeg worden, dan. 😀

Casper · 21 juli 2004 op 21:44

[quote]Het feit dat de redactie verwijst naar haar tien geboden, en vervolgens niet ingrijpt als gebod numero vijf overtreden wordt zegt eigenlijk al genoeg. Als iemand reageert met de stelling dat de schrijver van het stuk inderdaad een lul is, kan ik enkel zeggen dat ze zich de hand mogen schudden. Niet omdat ik denk dat je dan een lul zou zijn, maar omdat je hetzelfde inzicht tentoon spreidt.[/quote]

Beste Rrobin,

Volgens mij solliciteer je nu naar een functie van opzichter bij Column X. 😉
Wij kunnen niet elke minuut in de gaten houden wat er geschreven wordt bij welke column of topic ook.

Het moment wanneer er ingegrepen moet worden zal de redactie zelf bepalen.
Jij hebt de opmerking van Viking wellicht als een directe oprechte belediging gelezen. Wij niet. Viking beaamt alleen wat Moustafa zelf zegt. Wie de bal op deze manier kaatst, kan hem ook zo terug verwachten.

De redactie grijpt nu echter wel in bij het commentaar onder deze column. Het lijkt een weliswaar inhoudelijke discussie te worden, maar niet over de column van Moustafa. Zet deze discussie eventueel voort in bijvoorbeeld of het café.

rrobin · 22 juli 2004 op 03:09

[quote]Volgens mij solliciteer je nu naar een functie van opzichter bij Column X[/quote]
Modden is vrijwilligerswerk, en dus kun je me niet betalen 😀

Ik doelde niet op Viking, en ik vertik het om namen te noemen.

Point taken, maar had ik ook wel zo kunnen raden..

dashuri · 1 april 2007 op 19:52

Mij boeit het absoluut niet wat jij van mij denkt, het is maar dat je het weet.

Ik heb het idee dat onze jongeheer hier is om de boel wat op te vrolijken en vooral -waar hij blijkbaar énorme zin in heeft- te provoceren, zelfs misschien te intimideren en hopelijk te strijden tegen al te gemakkelijke clichés over “buutunlandurs”. Laat maar komen dus!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder