MSN: een hel voor veel ouders, een paradijs voor de jonge generatie.
Chat programma van microsoft is razend populair onder jongeren, die dagelijks uren achter hun beeldbuis gekluisterd zitten. Nee, zelf heb ik het niet zo met MSN, beter gezegd de taal die er gesproken wordt. Jongeren hebben hun eigen MSN taal welke voor mij meer een soort puzzel is die ik niet in elkaar kan zetten.
Ik sprak eens iemand aan, die druk bezig was met andere te chatten en kreeg toen dit terug: “ h ff w8 bb” ik begreep er werkelijk niets van.
Ik vroeg hem naar de betekenis van zijn cryptogram en kreeg als antwoordt: “ Ben je dom of so… ik zeg tog dat je heel even moet w8ten omdat ik bezig ben!!!”
Overal en iedereen om mij heen zit dagelijks op MSN en zit ook steeds langer op MSN.
Vorige week vroeg ik een willekeurige MSN-er hoe lang en hoe vaak hij op zijn computer zat te MSN’en, waarop hij antwoordde: “ ’s ochtends als ik wakker word, doe ik snel de computer aan en ga ik even een stel vrienden goedemorgen zeggen. Daarna ga ik eten en douchen waarop ik me moet haasten voor school, soms kom ik te laat op school. Tijdens de les praten we over MSN en meisjes, je weet toch…..
Tijdens de pauzes gaan we naar de computer lokaal waar we kunnen MSN’en, na schooltijd praten we door over alle gescoorde meisjes, het mooiste meisje van de klas en wie haar als eerst kan playen. Na dat gesprek haasten we ons naar huis en gaan we direct naar onze kamer toe om achter MSN het gesprek met vrienden weer op te kunnen pikken. Eten doen we heel snel, het liefst doe ik dat nog achter de computer maar dat mag niet van mijn moeder. Alleen op dinsdag en donderdag ga ik eerder achter de computer weg, omdat ik dan moet trainen.”
Ik vroeg hem daarna hoe hij dan met zijn ouders communiceert en wat zijn ouders eigenlijk van de hele dag op MSN zitten vinden.
Hierop antwoordde hij erg laconiek: “Mijn ma haat MSN en die doet het wel eens uit wanneer ik geen gehoor geef, maar ja ze moet niet zeuren. Je weet toch, juist op momenten dat ik helemaal druk bezig ben, doet ze dat en krijgen we ruzie, mijn pa kan het weinig schelen.”
Ik weet van andere jongens en meiden, van rond de 13 tot 16 jaar dat hun hele leven zowat om MSN draait, deze jongens en meiden hebben steeds minder contact met hun ouders en wat de leraar zegt kan hen ook niet schelen. Ze zijn compleet in hun zelf en merken pas dat je naast ze staat wanneer je MSN uit doet, zo erg is het!
Het ergste is denk ik dat MSN taal, vaste taal wordt voor hen en ze deze taal ook steeds meer gebruiken “ongemerkt” tijdens aantekeningen maken maar ook op toetsen. “Wachten” schrijf je niet zo “w8ten” dit wordt fout gerekend. Dit soort taal kan grote problemen geven voor de ontwikkeling van deze jongeren en ze zullen met veel woorden problemen krijgen.
Dit is overigens nog niet gebleken uit onderzoeken maar ik denk toch dat hier zo snel mogelijk onderzoek naar gedaan moet worden.
Nog een gevaar is sexchatten, jongeren die achter de webcam zichzelf zich blootgeven aan viespeuken van alle leeftijden. Van alle leeftijden is nog het ergst, want hoe moet je de kleine meid die in de groei zit, die kriebels in haar buik krijgt, die borsten en haar krijgt wijs maken dat je jezelf niet bloot mag geven op internet. Hoe in godsnaam moet je die kleine meid wijsmaken dat de engerd aan de andere kant een volwassen man kan zijn.
Iedereen probeert dit probleem op te lossen maar het beste is, naar mijn mening door simpelweg geen webcam aan te schaffen en je kind met regelmaat op een plek als de huiskamer laat MSN’en en dit geen uren achter elkaar te laten doen. Ook schrijven, lezen, vrijwilligerswerk en buiten spel moet weer gestimuleerd worden door ouders.

Karim Khaoiri


17 reacties

Ma3anne · 14 februari 2005 op 11:48

Ach, lekker rustig wel, dat MSN de wereldwijde jongerenhangplek geworden is. Scheelt een hoop overlast op straat. 😛

Maar je hebt wel gelijk. Het valt me op wanneer ik bij vrienden ben, dat ik de kids amper meer zie, omdat die op hun kamer zitten te MSN-en. Ze komen dan met een vage blik af en toe even beneden om voer of drinken te halen en zien amper dat er iemand anders dan hun eigen ouders in huis is. Komt behoorlijk zombie-achtig over. Ik maak me er ook wel eens zorgen om.

Bakema_NL · 14 februari 2005 op 13:28

Wat maken mensen zich toch druk. Zoals voor alles geldt voor msn hetzelfde, teveel is teveel, dus moet je als ouder gewoon opletten dat het niet overdreven word.
Ik vind het zelf erg handig, om met bekenden te praten, af te spreken ergens te gaan gamen, elkaar handige of leuke dingen/sites doorgeven en soms ontmoet je wel eens iemand online waarmee je een interesse deelt, iemand die je in het dagelijks leven nooit was tegengekomen en er kan zelfs een real-life vriendschap uit ontstaan. Ik houd absoluut niet van dat oeverloos doelloos gelul via msn en al helemaal niet met onbekenden, of er moet een gemeenschappelijke interesse zijn waardoor je met elkaar in contact bent gekomen. En ja hoor, wij gebruiken msn en een cam ook voor dingen die nog niet voor kinderen bestemd zijn, maar goed, mijn vrouw en ik zijn al een tijdje volwassen….althans, dat denken we dan. Ook daar hebben veel mensen nogal problemen mee, vinden dat maar raar en alles. Maar om te kijken of je niet met een zielige drooggeilende kerel te maken hebt is msn en een webcam echt een uitkomst, dan weet je zeker dat je met een vrouw of paar te maken hebt, want inderdaad, het internet zit vol met kerels die zich anders voordoen dan wie ze zijn…………..en wat kinderen betreft is dat heel zorgelijk, absoluut. Dus controle houden op wat ze aan het doen zijn. En eigenlijk vind ik het vreemd dat kinderen boven de 12 niet weten dat ze zich zomaar bloot moeten geven op internet, omdat ze niet zeker zijn van wie er aan de andere kant van de verbinding zit. Dan vind ik de ouders ook nogal falen in hun opvoeding, maar ja, nog steeds zijn enorm veel mensen zo gesloten als het maar kan wat het onderwerp sex betreft, nog steeds zijn er hopen ouders die daar niet met hun kinderen over praten……….belachelijk.
De msn taal ken ik en gebruik ik ook wel met mate, ik irriteer me er niet aan, of het moet echt die breezer-taal zijn, dat is gewoon te erg. Het is zeker zorgelijk als de kids ook zo gaan praten en schrijven en idd (jawel, dat is er eentje….inderdaad), dat gebeurt helaas…………..maar is ons hard achteruit hollende onderwijs daar ook niet debet aan? Verder vind ik inderdaad dat de jeugd eens wat vaker mag schrijven en lezen. Vrijwilligerswerk kun je vergeten, daar krijg je geen geld voor en dat vinden jongeren (ouderen ook) nogal belangrijk. Het is ook eigenlijk van de zotte dat er instellingen/initiatieven zijn die moeten draaien op vrijwilligers, een hoop nuttige zaken zou niet door onbetaalde vrijwilligers gedaan moeten worden.
Je overdrijft met het niet aanschaffen van een webcam, je hoort gewoon op je kinderen te letten. Er zijn zat manieren om ze te controleren zonder dat ze het doorhebben…….installeer een keylogger, als je het goed doet ziet niemand die en dan kun je gewoon teruglezen wat je spruit allemaal heeft getypt, ook wachtwoorden kun je zien, zodat je zelfs kunt inloggen in wat voor profiel ze waar dan ook kunnen hebben om te kijken wat er allemaal gaande is. Het probleem is echter dat een hele hoop ouders zich niet voor de interesses van hun kinderen interesseren en zich zelfs amper voor de kinderen op zich interesseren. Jij bent de “baas”, dus uren achter elkaar msn’en is gewoon niet mogelijk, of je moet te soft zijn en telkens maar weer toegeven.
Verder zeg je dat het buiten spelen bevorderd moet worden. Op zich zou dat buiten spelen prima zijn. Maar we weten allemaal wat voor klote-zooi het eigenlijk tegenwoordig allemaal is. Amper speelruimte meer, de vieze kereltjes hebben de kindertjes buiten voor het uitzoeken zonder dat ze er msn voor nodig hebben, het verkeer wat (te) hard rijd, geweld op straat, berovingen, drugs, verkeerde vriendjes, het ouderwetse soldaatje/cowboytje spelen mag niet meer want daar worden kinderen maar gewelddadig van, etc etc………als ze binnen zitten heb je nog altijd de meeste controle. Daarom is het eigenlijk niet te geloven dat dat msn zo’n probleem vormt. Het zegt volgens mij erg veel over je als ouder als je kind er compleet aan verslaafd is, zodanig dat je denkt dat je met een zombie te maken hebt.

Zo te zien aan je naam Karim, ben je een Marokkaan, of iig (weer eentje…..in ieder geval) van Marokkaanse afkomst. Dan vraag ik je wat je vind van de invloed van al het Surinaams en Marokkaans/Arabisch wat de Nederlandse taal binnensluipt en wat de jongeren, ook Nederlandse, bezigen. Dat is net zo irritant en vervelend eigenlijk als die msn/breezer taal. Je hoort Nederlandse kinderen die meer allochtoon klinken dan de gemiddelde allochtoon zelf. En dat is allemaal net zo goed slechte taal als die msn taal.

Dees · 14 februari 2005 op 13:42

[quote]Zo te zien aan je naam Karim, ben je een Marokkaan[/quote]

Zo te zien aan je reactie Bakema, ben jij een beetje beperkt. Ik ken bijv. ook Nederlanders van Irakeze afkomst die ‘Karim’ heten.

Just thought I’d mention it.

Bakema_NL · 14 februari 2005 op 13:54

Ja, ik ben heel beperkt, zie je ook wel aan mijn beperkte reactie.

Natuurlijk kom je de naam Karim ook in andere landen tegen, de kans dat deze Karim Marokkaan is is echter groter dan dat het een Irakees is, statistisch gezien in het land waar wij ons in bevinden.
Maakt verder ook geen reet uit, ik had allochtoon kunnen neerzetten of arabier, misschien was je dan blij geweest. 🙂

Mup · 14 februari 2005 op 14:59

Zoals alles waar te voor staat, niet goed is, is te veel msn-en of achter de pc ook niet goed. Maar over de gebruikte taal maak ik me persoonlijk, niet al te veel zorgen. Zolang ik ook weet dat er een normaal geschreven werkstuk of brief geschreven kan worden. In de werkkringen, zie je ook een ‘andere’taal. Brandweer, defensie, dat vakjargon, toch vaak heel leuk om te horen,

Groet Mup.

Kees Schilder · 14 februari 2005 op 16:39

ben het met Ma3anne eens.Zombiegedrag!Onmiddellijk afschaffen want doseren werkt al niet meer bij de meeste kinderen.Het is een pure verslaving net zoals gokken,snuiven,roken en zuipen.

Bakema_NL · 14 februari 2005 op 17:31

Niks afschaffen……word zowiezo al niks in Nederland, wij schaffen niet af, maar gedogen.
Schaf dan tv ook maar af. Internet is een vrij nieuw fenomeen nog en je ziet nu dus inderdaad de verschuiving optreden van het “je kijkt veel teveel televisie”, naar “je zit veel te lang achter die pc (en dus ook msn)”. Zeg nu eens eerlijk dames en heren mede-column x bezoekers…..wat vonden jullie vroeger van die opmerkingen van je ouders? En hoeveel slechter zijn jullie nu uiteindelijk geworden van die tv?

Rotterdammer · 14 februari 2005 op 18:31

Meneer Bakema, ik ben inderdaad Marokkaan maar zeer zeker geen Arabier. Statistisch gezien is de kans groter dat ik Marokkaan als Irakees zou zijn maar nog statistischer is dat u niet op de hoogte bent dat 80% van de Marokkanen in Nederland Berber is en niet Arabisch.

U zegt zich niet druk te maken om het MSN gebruik, doe ik ook niet en ik gebruik ook weleens MSN maar overdreven veel gebruiken is gewoon de keiharde realiteit tegenwoordig.

Overigens wil ik aan u maar ook de overige mensen zeggen dat er wel degelijk een taal achterstand door ontstaat.
Ik zie heel veel mensen, ik ben zelf nog 20!!! die msn taal overnemen in aantekeningen en tijdens toetsen en scoren dan lager dan andere die minder vaak op msn zitten.

Overigens is dit idd een taak van de ouders om eens goed aan te pakken en daar ben ik het volledig met u eens. Wel is het kort door de bocht om te zeggen dat alles geld moet opleveren, want naar wie gaat u toe wanneer er in Nederland een ramp als wat Azie getroffen had? Juist naar het Rode Kruis of andere vrijwilligers instelling…….

Nederland moet wel heel erg gevaarlijk zijn willen de kinderen niet meer buiten kunnen spelen.angst zit dus tussen de oren…..maar er moeten wel meer voorzieningen komen voor de jeugd

Bakema_NL · 14 februari 2005 op 20:13

Stop maar met U hoor, hoeft van mij niet.

En sorry, maar ik weet donders goed dat er erg veel Berbers alhier zijn, dat is niks nieuws………..zomaar iets aannemen lijkt wel overal voor te komen nietwaar?
Ik ben zo’n Hollander die vrijwel altijd het verschil ziet tussen een Antilliaan en Surinamer en een Marokkaan en Turk, in tegenstelling tot veel andere Hollanders voor wie het allemaal 1 pot nat is.
Verder is Arabisch toch de officiële taal in Marokko als ik me niet vergis? Of misschien beter gezegd Marokkaans-Arabisch, al dan niet met Berberse dialecten, het Tamazight word door ongeveer de helft van de Marokkanen nog gesproken. En Frans en Spaans word ook door flink wat Marokkanen gesproken, niet verwonderlijk natuurlijk. En is Berber eigenlijk niet een geheel correcte benaming, moet dat niet Imazighen zijn? Berber en barbaar lijkt niet voor niets zoveel op elkaar heb ik ooit geleerd.
De meeste Marokkanen hier komen uit de bergen, het Rifgebergte en zijn dus Berbers (sorry voor deze misschien politiek incorrecte benaming). Zij spreken Tarifit, wat dus een dialect is van het Tamazight……………maar dat hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen. 🙂
Vertel me als ik het allemaal mis heb, dan kan ik mijn kennis toch weer wat bijstellen, dat is nooit verkeerd natuurlijk.

Nergens heb ik ontkend dat er geen taalachterstand door zou ontstaan. Het is een feit dat goed schrijven en lezen steeds minder mensen goed lukt of interesseert.
En eigenlijk is het helemaal niet verkeerd om msn taal te gebruiken bij aantekeningen, zolang je bij de eigenlijke toets natuurlijk wel normaal de correcte taal hanteert.

Angst zit tussen de oren………..ten dele waar misschien, maar het valt toch echt niet te ontkennen dat er een wezenlijk verschil zit tussen de leefomgeving van nu en die van 25 jaar geleden en wat dat spelende kinderen buiten aangaat.
Ook denk ik dat je met meer voorzieningen voor de jeugd lang niet alles oplost, al is het nooit verkeerd natuurlijk, dan verschuif je het probleem van opvoeden door de ouders weer meer door naar elders. Ouders moeten juist weer meer gaan opvoeden, maar dat gaat niet als je een te druk leven hebt en allemaal moet werken om alles te kunnen betalen om mee te doen aan de opgedrongen manier van leven die we rondom ons zien………….stel je voor dat jouw auto kleiner is dan die van de buurman.

En ik wil nog wel eens zien wat er gebeurt als er hier een ramp zich zou voltrekken. En ik zei ook “een hoop nuttige zaken zou niet door vrijwilligers gedaan moeten worden.” en dat is iets heel anders dan “al het vrijwilligerswerk zou betaald moeten zijn.”

Fred · 14 februari 2005 op 21:06

Ach het kreng staat hier in de huiskamer en ik mag meekijken en typen. Zolang jet het samen doet en erover praat moet het goed kunnen gaan. Maar ja het is wel een wisselwerking van ouder(s) en kind.
En ook het taalgebruik valt mee en ja is inderdaad niet te volgen, ik vraag het gewoon aan mijn dierbare. Vind het trouwens behoorlijk inventief.
Kijk voor de gein is naar mijn geschreven taal na een reportage of wat dan ook. Vol met fouten en halve woorden en toch schrijf ik goed Nederlands met af en toe een fout.
Op scholen is geen MSN meer, dat hebben ze er af gepleurd na ervaringen.
En natuurlijk TE is altijd teveel maar dat geldt ook voor teveel schrijven of zuipen of voetballen of slaplullen, nou ja ga maar door.
Los het samen met je kind in vertrouwen op en interesseer je eens in de wereld van de jongeren. Vroeger konden we alleen op straat rondhangen en voetballen, tja die ruiten he…

Rotterdammer · 14 februari 2005 op 22:14

u heb ik als beleefdheids vorm aangeleerd en zal rekening houden met de jij.
Ik denk dat JIJ, heel goed op de hoogte ben maar op 1 punt niet en dat is dat Tamazigh, Berbers of hoe dan ook genoemd sinds 2 jaar ook een erkende taal is.

Ik moet mij excuseren wanneer ik dacht dat JIJ (typ steeds U) niet op de hoogte was maar het blijkt maar weer anders.

😀

sally · 14 februari 2005 op 22:17

tja, mijn dochter van veertien zit ook regematig te msnen.

Ik kan eigenlijk alleen maar jaloers zijn dat we in onze tijd die mogelijkheid niet hadden om op deze manier te communiceren.

en de tijd die ze eraan besteed spreken we samen af.

De taal neemt ze niet over in haar normale schrijfsels.

dus ach, ik zie die paniek niet zo…

wel een mooie column. Maar dat blijkt al uit de reakties.
groet Sally

melady · 14 februari 2005 op 22:43

Een leuk item, wel een beetje achterhaald.
MSN bestaat al jaren en er zijn al menige columns over geschreven.

Tip: Schrijf een column, lees die een paar dagen daarna opnieuw, ga schrappen, haal de fouten eruit en kan je dan lachen om je eigen column?? verstuur!

Begrijp alleen de reakties niet als het over jouw achtergrond gaat. Ik zou me er geen barst van aantrekken want dat heeft niks met je column te maken.

Bakema_NL · 14 februari 2005 op 23:48

Dat het een erkende taal was inmiddels wist ik dus weer niet. En zo leren we allemaal telkens weer wat bij. 🙂

En Melady, de achtergrond heeft zeker wat te maken met dit onderwerp, want Karim heeft het over de taal, die haalt hij nadrukkelijk naar voren. Dus haal ik de invloed van “allochtoonse” taal in de Nederlandse er bij, want daar hebben de meeste mensen ook geen kaas (we zijn tenslotte Hollanders) van gegeten en dat is dus misschien wel net zo erg op zich. Het heeft met de achtergrond van de auteur van het stukje op zich niks te maken, maar wel in het geheel en met de kijk op de taal.

Rotterdammer · 15 februari 2005 op 16:45

misschien een beetje achterhaald maar ik ben gelukkig niet zo lang pas sinds december column schrijver en 20 jaar dus moet nog veel leren. Ik heb alleen deze column geschreven na dingen die ik om mij heen zag gebeuren.
Overigens vind ik het niet erg dat er over mijn achtergrond word gepraat. Ik ben namelijk net zo Nederlands als u en de rest van Nederland, heb totaal geen moeite met de taal en schrijven gaat me ook wel goed af.
Ik probeer gelukkig sinds het begin mijn foute te ontdekken en soms gaat het nog fout, maar ach ja ik streef naar goede begrijpbare columns en de kleine taal of spellingsfouten moet ik gewoon nog beter controleren dan ik nu al doe.

pepe · 15 februari 2005 op 23:02

Ik vind het een leuke column.
Wil wel even zeggen, dat het ook heel positief kan helpen bij onze jongens die liever niet lezen en schrijven, omdat zij dyslectisch zijn. Juist door MSN lezen en schrijven ze ongemerkt toch. Zelf hebben ze niet door dat het een goede oefening is, zien het meer als een leuk spelletje. In hun lijstje staan alleen maar vriendjes die ze in het echt ook kennen.

Zelf gebruik ik MSN op zijn tijd ook wel graag, vooral familie en vrienden ver weg bereik ik zo makkelijker.

Je schrijft lekker en leuk, ga daar mee door, ik lees je columns graag.

Shitonya · 16 februari 2005 op 11:36

Ook schrijven, lezen, vrijwilligerswerk en buiten spel moet weer gestimuleerd worden door ouders.

– Schrijven kunnen kinderen op hun pc, op internet, kijk bijvoorbeeld maar naar deze site.
– Lezen kunnen doen kinderen al bijna de hele dag via hun beeldscherm. Haast geen boeken meer nodig. Elke krant of tijdschrift of verhaal is wel terug te vinden op internet.
– vrijwilligerswerk? Zodra ze erachter zijn dat dat inhoud dat ze geen geld ervoor betaald krijgen, stoppen ze er meteen weer mee.
– buiten spel? Ik denk dat ze dat heel anders opvatten. Als ik door de stad loop of gewoon door een dorp, dan zie ik ze in groepjes bij elkaar “hangen”, roken, flirten en over nutteloze dingen praten. Ik zou ze dan toch liever op msn hebben dan over straat -_-

De chattaal blijft gewoon irritant. Maar zolang je een kind naar school stuurt, zullen ze merken dat ze met Nederlands niet zo behoren te schrijven, dus met hun taal zit het wel goed. En dat voorbeeld van kleine meisjes die webcammen met oude vieze mannetjes is ook zo cliche geworden bij de ouderen. Met dat voorbeeld komen ze iedere keer weer als ze een argument moeten geven waarom zij tegen msn zijn.

Meiden van 14-18 zien heus nog wel het verschil van een oudere man op een webcam of een jongen van hun leeftijd en ze zijn heus niet zo naief dat ze alles geloven, althans de meeste. Als ouder hoor je je kind daarvoor een keer te waarschuwen, in te lichten zodat ze het snapt. Als ze ervoor gewaarschuwt is, dan let ze wel wat beter op. Meestal chatten ze ook alleen met vriendjes, klasgenoten etca, en die zijn als het goed is nog vrij ongevaarlijk…

Aardige column, maar iets “te” veel overdreven

Geef een reactie

Avatar plaatshouder