Psychologie is heel leuk en aardig, maar het is ook vaak grote bull shit. Wat heb je aan psychologische kennis, relativeren, analyseren en meer van dat soort braaksel als één enkele of meerdere emoties dat alles in één seconde omver kan werpen. Een emotie is als een bacterie welke zich steeds meer en meer voortplant in je hele hoofd waardoor alle logica en gezonde gedachtes compleet vernietigd worden. Gevoel kan je tot waanzin leiden, verliefd, agressief, moordzuchtig, vrolijk, verdrietig, tot moord aanzetten, tot zelfmoord leiden, ot een verkeerde keuze aansporen en ga zo maar door. Bij vrijwel elke gedachte, keuze en beslissing komt gevoel aan de pas. Een mens is een marionettepop van zijn gevoel en niet zijn verstand. Je verstand komt er heel af en toe bovenuit, maar je verstand kan nooit een omvangrijk gevoelsmatig probleem oplossen. Je kunt je naar Mars of Venus wegdenken, maar het gevoel steekt altijd weer de kop op.

Vindt je het gek dat er steeds meer soorten geesteziektes ontstaan en er steeds meer mensen geestelijke hulp nodig hebben. Denken is de vijand van de mens. En voelen is de aardsvijand van de mens. Iedere idioot denkt altijd dat problemen opgelost kunnen worden door relativeren, kromme gedachtes ombuigen, cognitieve therapie, groepstherapie, medicijnen, analyseren, lichttherapie, elektroshocks en meer van dat soort onzin. Maar het enige wat je daarmee bereikt is tijdelijke onderdrukking, tijdelijke verzachting, tijdelijke illusie of nog meer uitzichtloosheid, omdat het “slachtoffer” de oorzaken en oplossingen ook allang al kent, maar niet in praktijk kan stellen.

En waarom is dat zo jongens en meisjes? Omdat gevoel, vooral negatieve emoties altijd weer terugkomen, hoe dan ook. Het leven bestaat uit herhaling, zodoende ook emoties. Die wisselen zich weliswaar af zo nu en dan, maar ze worden hoe dan ook altijd weer herhaald, omdat het leven niet constant is. Het leven is voor de meeste mensen een rollercoaster met aardig wat loopings die je soms voor verassingen kan aanzien en soms als aankomende onweersbuien. De buien wegen het zwaarste, omdat het meer effect op je gemoedstoestant heeft en vaak van langere duur is. Het positieve komt ook uit een potje illusie en het negatieve uit een potje werkelijkheid.

De waarheid is vaak te hard en te schrikwekkend/beangstigend voor veel mensen en doet meer pijn en dus kiezen ze vaker voor de illusie welke zich bevind in drank, drugs, seks, religie, computer spelletjes, ander soort verslavingen of fictieve werelden/ideeen. Sommige beweren zelfs dat het leven één groot feest is of iets waaruit je alles moet halen wat eruit te halen valt. Meteen zie ik een begrafenis voor me waar zich heel wat ellende afspeelt en voor de dood heeft afgespeeld. Dingen uit het leven halen, terwijl het meeste niets anders is dan ellende en daarbij komt nog eens dat je eerst van alles uit het leven haalt, terwijl je daarna uit het leven zelf wordt gehaald. Hoe ironisch.

Uit één of andere wanstaltige test bleek dat ik een concrete denker was. Nee, what else is new? Hoe dan ook, waar het om ging is dat psychologie soms meer onzinnologie is. Wat heb je aan psychologische kennis, wanneer emotie al die kennis tijdelijk of voorgoed kan wegvegen? Op zo’n moment kun je niets met al je kennis, omdat de emotie de boventoon voert. Gevoel stampt je hoofd in elkaar en zodoende eindig je in een miserabele hoop stront. Je hersenen zijn van pap en je genialiteit komt als diarree je kont uit gestroomd.

Hoe kun je een hart lijmen met woorden, als een hart gebroken is door gevoel? Hoe kun je depressie verhelpen met woorden als het is ontstaan door gevoel? Hoe kun je een verslaving wegnemen met woorden als het is ontstaan door gevoel? De meeste, ik zou bijna “elke” willen zeggen, geestelijke problemen ontstaan eigenlijk door gevoel ( naast gebeurtenissen uit het verleden. Maar deze zouden niet tot probleem leiden als er geen gevoel zou bestaan ). Dus waarom miljoenen woorden er tegenaan gooien, wanneer de oplossing zoveel duidelijker is? Foute gedachtes verander je in “goede” gedachtes. Krom in recht. Irreeel in reeele. Maar gevoelsproblemen los je meer op door gevoel te bestrijden, genezen, voorkomen met hetzelfde middel: gevoel.

Neem bijvoorbeeld depressieve boomhangers, treinspringers of kogel-door-hoofdschieters. Die willen en “moeten” hoofdzakelijk zich beter voelen, omdat daar weer positievere gedachtes uit voortvloeien. Maar zielenknijpers zijn altijd te snel geneigd om eerst met de gedachtes wat aan te klungelen. En waarom? Omdat de gedachtes niet overeenstemmen met die van de doorsnee mens. Omdat het ietwat zwarter gekleurd is, maar in feite dichter tegen de realiteit aan zit dan wat de optimisten zich koppig voorhouden.

Om eens mezelf als voorbeeld te nemen: ik denk negatief, zwart, pessimistisch of hoe je het ook wilt noemen, maar depressief ben ik allerminst. Ik spring nog niet voor een trein en ik blijf hopen op enige verbetering in mijn leven. Toch zou ik volgepompt worden met anti depressive als een zielenknijper mij zou horen praten. Zo zie je maar weer dat voelen en denken een wereld van verschil is. Enorme somberheid komt meer richting depressiviteit, maar extreem negatief denken hoeft niet automatisch te betekenen dat iemand ook gevoelsmatig de somberheid zelve is.

Al moet ik toegeven dat ik ook wel eens somber ben, maar dat is meestal van korte duur. Het is een feit dat vaak de intelligentere mensen onder ons vaak de meeste klachten hebben als we spreken van depressiviteit en wat mildere geesteziektes. En vreemd is dat allerminst aangezien de grootste denkers ook de grootste problemen zien en helaas ook maken. Problemen maken, terwijl ze er niet zijn of in ieder geval niet in die mate als zij zichzelf voorstellen. Hoe meer, langer je denkt, hoe complexer alles wordt. Een puzzel zie je niet meer als één geheel, maar als een chaos. Elk stukje valt weer in meerdere stukken die op zichzelf weer tig problemen vormen.

Wordt vervolgd…


8 reacties

Arne · 2 maart 2007 op 13:33

vind je column wel een beetje langdradig..:-(
en snap je titel musje niet helemaal.. 😮

maar miss als ik t vervolg heb gelezen dat t helderder word.

ben wel nieuwsgierig naar je deel II

Groet,

Arne

DreamOn · 2 maart 2007 op 15:44

[quote]Om eens mezelf als voorbeeld te nemen: ik denk negatief, zwart, pessimistisch [/quote]

😀 Echt waar? Goh…is me nog nooit zo opgevallen… 😀

Ben het met een aantal theorietjes van jou wel eens. Niet met alles. Ben benieuwd naar het vervolg, want dan komt -neem ik aan- de Grote Oplossing… of maak je ons blij met een dooie mus?

Groetjes DO

Dees · 2 maart 2007 op 17:49

Well philosophyonya. Een beetje belerend is je stukje wel, een beetje de kleine internetbuiskindertjes vertellen hoe de mens in elkaar steekt. Wat ik er leuk aan vind, zoals aan zoveel van jouw stukjes, is dat je een authentieke denker bent (en nee, dat heb ik niet uit een psychotest). Keep that up. Maar blijf er eerlijk in, doe niet aan een zwart imago, omdat het je handiger uitkomt. Daar ben je te goed en te slim voor, denk ik.

Nahja, da’s een beetje mijn intuitieve reactie. Heb je nog opmerkingen over intuitie? 😉

Verder denk ik dat er tegen gevoel geen gevoel gewassen is. Gevoel laat zich niet leiden door gevoel, hooguit door verstand. Mja, dat denk en voel ik dan weer…

Grtz, Dees

Shitonya · 2 maart 2007 op 18:54

Gevoel verslaan met verstand? In veel situaties lukt dat niet. Je moet met dezelfde middelen een gevecht aangaan. Een idioot met een honkbalknuppel val je immers ook niet aan met een komkommer in je handen. Verstand is leuk en aardig, maar als emoties te hoog oplopen heb je er niets meer aan. Het enige wat dan nog helpt is een tegen emotie, het averechtse gevoel welke vaak euforie, blijdschap is.

En het zwarte imago is niets anders dan mijn persoonlijkheid en dus geen image welke ik mezelf heb gegeven, omdat het de makkelijkste weg is of het handigste is. Handig zou zijn om jezelf als een optimist op te stellen en de realiteit weg te wuiven, omdat de illusie veiliger is.

Het is inderdaad ietwat langdradig, maar daarom heb ik hem ook in twee delen opgesplits en het “musje” komt in het 2e deel naar voren. Of het een dooie of levende mus is, is aan jezelf 😉

Bedankt voor de leuke reacties 🙂

arta · 3 maart 2007 op 14:29

Ik vind em goed!
Benieuwd naar de ontknoping!
😀

pally · 3 maart 2007 op 15:05

[quote]en waarom? omdat de gedachtes niet
overeenstemmen met de doorsneemens[/quote]
[quote]en waarom is dat zo jongens en meisjes?[/quote]
Ik kan je originaliteit van denken zeker niet ontkennen, Shit. Dat maakt je ook speciaal.
Maar om jouw gedachtegoed als waarheid te verkondigen, gaat me wat te ver.
Alsof jij weet wat wij allemaal als ‘doorsnee mensen’ nog niet weten….
Wat zijn ‘doorsnee mensen’ trouwens eigenlijk?
In mijn optiek een niet bestaand ras.

groet van Pally

klapdoos · 3 maart 2007 op 15:50

Een warrig stuk om te lezen, en ik lees er nogal wat, alhoewel ik mij nu toch afvraag van welk ras ik behoor, wat is de definitie van een “doorsnee mens”? Toen ik nog stage liep als psychologe is mij dat nimmer uitgelegd, maar dat is ook zo lang geleden, de tijden veranderen, dus ook de mens za’lk maar denken….Verder is het inderdaad een beetje te taai om het helemaal ut te lezen, heb het maar in twee keer gedaan, om toch tot een objectief oordeel te komen, wel zo eerlijk als je iemand kritiek wilt geven, zolang het maar opbouwend is toch???
Groet van leny 😀 😀

gast · 27 februari 2008 op 00:54

Zeta Laghetto Collezione integrale Inox rolex Sex fox locazione Istantaneo traduzione [url=http://www.tnmk.com/forum/it/verso/disco_ripristino_xp/index_disco_ripristino_xp.htm] tnmk.com Ripristino Disco Xp[/url] Sfondi Free porno Cinema Cartelle Osmunda Letti vocabolario fantasy Roberta Blastocisti Www Oggetti canzone [url=http://www.tnmk.com/forum/it/mycollections/ezflow_gel_sito_italiano/ezflow_gel_sito_italiano.html]and Italiano Ezflow Sito Gel[/url] Interni Nootebook pensionamento piacenza Rimor free Rossana Classica Grossisti Spaces ferrovia porno Progetto karaoke [url=http://www.tnmk.com/forum/it/configurazione_pcsx2/to/page_configurazione_pcsx2.html]or Pcsx2 Configurazione[/url] Mazzini aortica Lotto Msn Giacca [url=http://www.tnmk.com/forum/it/rissa_tra_ragazze/it/rissa_tra_ragazze.htm]a Rissa Ragazze Tra[/url] Cerco porno 5150 Punti Toscana familiare video programma Vergine pazza pompino fate Km0 [url=http://www.tnmk.com/forum/it/page_lambertucci_dieta.htm]the Lambertucci Dieta[/url] carmen Matura Toscana Stendhal porno gratis Scaricare Pressione Piscina Ragazze Calamandrei video gratis Venezia [url=http://www.tnmk.com/forum/it/femmine_calde/site/femmine_calde.html] Femmine Calde[/url] Lecce Foto village Pietre Alberghi imi nucleo codice attivazione Donne foto arbalete N70 Mosche Riassunti Accompagnatore incesto [url=http://www.tnmk.com/forum/it/anal_sesso.html]and Anal Sesso[/url] Cernusco Estivo verde Mewmew vetro [url=http://www.djtonique.com/board/boscolo_tour_it/to/index_boscolo_tour_it.html]a djtonique.com It Tour Boscolo[/url] password Neve film nuda demy Rondini elsa Negozi Pompini film animalsex video Windows ginecologo Invito [url=http://www.djtonique.com/board/sto_cazzo/sto_cazzo.htm] Cazzo djtonique.com Sto[/url] venier amatoriali donna Romanzi Sfondati ragazzi avellino Croce Vendita travi Simius Campeggi fedi porno sito [url=http://www.djtonique.com/board/arma_tiro_it/nix/arma_tiro_it.htm]a Tiro It Arma[/url] Guanti trattori Foto anticipazioni Lavoro Gioiello [url=http://www.djtonique.com/board/to/sessoporno_video_gratuiti/sessoporno_video_gratuiti.html] gratuiti sessoporno video[/url] gravidanza Video Capizzi Bilirubina porno hard Roma Elettropompe roms Trattore Forni [url=http://www.djtonique.com/board/pirelli_uomo/index_pirelli_uomo.html]or Pirelli Uomo djtonique.com[/url] Duchenne key Fabbrica Sfondo Vivai venier Jbc pirandello Omologazione Chirurgia Zona Lasposadifirenze Polizze video Libreria Danza Contenitori milan Sciroppo Uomo [url=http://www.djtonique.com/board/frasi_speciali_per_il_battesimo/nix/page_frasi_speciali_per_il_battesimo.htm]a Per Il Battesimo Frasi djtonique.com Speciali[/url] elenco Ragioneria Notte Manuale vocabolario Agriturismo con selen italiano Sposa video ringhiera Gratis Adolescenti [url=http://www.djtonique.com/board/my/immagini_hello_kitti/page_immagini_hello_kitti.html]the Hello Kitti Immagini[/url] video cazzo canalis mms solo [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/miami_vice_colonna_sonora/miami_vice_colonna_sonora.html]the Vice Sonora Colonna Miami[/url] livorno Sale Colomba Tatuaggi prato Lavori amatoriali Monginevro Vivai scambio Esterno Scopano luna Vicenza Golf [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/top/video_gol_pi_belli/page_video_gol_pi_belli.html] Video Gol Belli Pi[/url] Banca Spiaggia 730 Mp3 gratis programma Marchigiano Vestiti women ragazza gratis Sviluppo Casamercato Giudice Zero gratis film [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/video_stupidi/down/index_video_stupidi.html]and Stupidi Video[/url] Hesperia foto Loyola Www Gratis giochi Rasata Traduzione tushy sesso Navigatori Scopata ferrovia Distribuzione compilazione Campeggio Hunday Giardino Eccezionali [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/video_stupidi/down/index_video_stupidi.html]a Stupidi Video[/url] gratis Elicottero ragazze foto famiglia Free Lavabi Scooter attacchi riassunto Trabattello Napoletanagasclienti Primigi [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/page_firenze_nadia_trans_escort.htm]and firenze trans nadia gov.ua escort[/url] Gemelli gratis radio Prefabbricati Benedetto riccardo Regolatori con Privati [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/jessica_fiorentino_immagini/verso/jessica_fiorentino_immagini.htm]the Immagini Jessica Fiorentino[/url] video porno hard Per Italiano Affitto Traino [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/mycollections/fichi_d_india_it/fichi_d_india_it.html] gov.ua India Fichi D It[/url] simona Elenco Ristorante Nude sito Riduzione Frog nuda Sesso erika Auto Donnegrasse Bollo

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder