Communicatie is een toverwoord en schept verwachting. Goede communicatie dient als informatie-elixer, gebracht in heldere taal, just in time, just in place en op waarde geschat. Het geeft voeding, waardering en erkenning. Duidelijke communicatie is een kostbaar goed. Zowel voor zender als ontvanger. De Grieken wisten de waarde van communicatie goed in te schatten. Zowel in het dagelijkse leven als in de politieke arena werd volop gecommuniceerd en geredetwist. Sterke redevoeringen met onheuse informatie werden soms verheven boven de waarheid. In helder taalgebruik won het woord van de rede.

In het huidige informatietijdperk lijkt het taalgebruik vaak wollig en in mysteriën gehuld. We mailen, hyven en twitteren ons suf. Agenda’s, werkbeschrijvingen, notulen, actielijstjes, alles wordt gecommuniceerd. Door hoofd en handen pulseert een onaflatende stroom aan informatie, totdat hij explodeert aan het einde van de pijp. Server out of use en daarmee tevens de receiver.

Slechte communicatie openbaart zich in een muur van communicatie.
Want wat gezegd wordt, is dat ook gehoord?
Wat gehoord wordt, is dat ook begrepen?
Wat begrepen wordt, is dat ook begrepen als bedoeld?
Wat bedoeld wordt, is dat ook akkoord bevonden?
Wat akkoord bevonden is, wordt dat ook gedaan?
Wat gedaan wordt, blijft men dat ook doen?

Het klinkt misschien Chinees, maar muren zijn er om te doorbreken. Confucius beriep zich op ‘horen, zien en zwijgen’. De kop in het zand steken lost alleen niets op. Ook wat onwelvoeglijk is moet gehoord, gezien en verteld worden. Gelukkig bedienen spreek- en lichaamstaal zich van nuancering. Echter soms verhult nuance de miscommunicatie. Een klein verschil in het gebruik van, ik noem maar iets, her- of re- in organisatie kan grote gevolgen hebben.

Communicatie bestaat in vele vormen. Het lopende vuur is de oudste vorm en van alle tijden. Loop voor de aardigheid eens bij elkaar binnen. In het ontmoeten gaat een wereld aan informatie open en wat zo leuk is, u communiceert. U krijgt er veel voor terug. Zowel als zender als ontvanger.

[b][url=http://farm3.static.flickr.com/2028/2122786564_b17a5c1daf.jpg?v=0]Mien bouwt muren[/url][/b]

[img align=left]http://s3.images.com/huge.8.41989.JPG[/img]

Categorieën: Media

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

7 reacties

klapdoos · 13 juli 2009 op 11:13

Een heerlijk stuk, helemaal naar mijn hart. Dat is wat er mis is met deze maatschappij–communicatie. Je hebt het raak neergezet, een genot om te lezen dat er nog mensen zijn die net zo denken als ik.
Groet van antieke Leen

DreamOn · 13 juli 2009 op 18:45

Goed stuk, wat ik alleen nog mis, is het verschil in de culturen waar het communicatie betreft. Want in een land met vrijheid van mening is het iets makkelijker communiceren dan in een land waar een streng regime heerst.
En natuurlijk, je hebt het ook met name over de verpakking van de communicatie, en daar ontbreekt het inderdaad nog wel eens aan. Hoe langer en wolliger de boodschap, hoe onduidelijker het voor de ontvanger wordt. Daarom stop ik nu maar, voordat je me niet meer volgt… 😀

axelle · 14 juli 2009 op 09:37

Lekkerrrrr columpie.
De want watjes zijn er mijns inziens wel te veel aan. XD

lisa-marie · 14 juli 2009 op 09:57

Met communicatie staat of valt alles!

arta · 15 juli 2009 op 10:04

Leuk om dingen vanuit jouw brein te bekijken!
🙂

Neuskleuter · 15 juli 2009 op 19:25

Ik studeer het en weet dat je geen volle studie communicatie in je column kan stoppen, maar ergens heb ik het gevoel dat ik iets mis. Ik kan niet goed zeggen wat het is. Alsof je column te globaal is, te beschouwend. Er zijn namelijk zóveel aspecten waarin communicatie terugkomt. Het is ook een breed begrip.

Het is net of je hier én de huidige informatie-overload wil neerzetten, én de geschiedenis én een oproep doet om een maatschappelijk steentje bij te dragen.

Ik ben een beetje verward. Denk ik. Interne communicatieworsteling 😉

Het lijkt me leuk om deze brede visie van je terug te zien in een specifieker onderwerp!

Mien · 15 juli 2009 op 22:39

@allen: bedankt voor jullie reacties.
@Neus: je hebt helemaal gelijk, ben zelf ook verward door mijn eigen schrijven nu ik het opnieuw lees.
Communicatie is complexe materie maar o zo belangrijk en waardevol.
Ik heb inderdaad gepoogd om het alomvattend te verwoorden wat onmogelijk is. Maar toch, het communiceert en nodigt uit tot verdere overpeinzing. Ook dat is communicatie.

Geef een antwoord