Leuk hoor zo’n betoog houden voor de klas. Kan je eens lekker je mening geven, je moet je dan wel aan bepaalde richtlijnen houden: een goede ‘stellige’ stelling geven, op z’n minst 3 argumenten [waar vervolgens ook het een en ander aan richtlijnen aan vast zit] en 1 tegenargument die je meteen weer moet weerleggen. Goed, ik ben altijd heerlijk ongezouten in mijn mening. En om eens niet zo’n verschrikkelijke ‘cheesy’ en afgezaagd onderwerp te kiezen koos ik voor het volgende onderwerp: lichaamstaal en het gebruik ervan in een sollicitatiegesprek. Mooi geen afgezaagd en ook eens de leuke twist om het te plaatsen in een sollicitatiegesprek, kan ik gelijk mijn klasgenoten eens onderwijzen ‘what’s done and not done’ in een sollicitatiegesprek. Leuke feitjes bij elkaar gesprokkeld mooi beeldmateriaal verzameld. De tekst was volledig uitgeschreven en had er nog een korte bondige samenvatting voor mezelf van gemaakt. Wat kan er misgaan?!

Alles als je zenuwachtig bent en begint te st..sto..stotteren stem slaat over en ik vergeet meer dan de helft van wat ik heb voorbereid. Waarna ik vroegtijdig tot het eind kwam [bekend probleem misschien?voor mannen……nee nu even serieus]. Hierna deed ik het even dunnetjes over door er nog allemaal feiten tegenaan te gooien. Al dat werk voor niks, dacht ik nog. Een week bezig met voorbereiden en dan komt het er zo rottig uit. Waarna me klasgenoten ‘de blonde tweeling’[zo noem ik ze omdat niemand ze uit elkaar kan houden en nee het is geen tweeling, maar verdomd ze lijken teveel op elkaar] nog even de opmerking plaatste “ja ze keek ‘het publiek’ weinig aan”.

Ja muts probeer zelf eens je zenuwen onder controle te houden als je als eerste aan de beurt bent en er opeens mensen voor je staan die zwaar ongeïnteresseerd je betoog aanhoren. Met genoegen hoorde ik haar betoog een week of 2 later aan en hoe zij over haar woorden struikelde en nogal verlegen haar stelling voordroeg “mensen met een verstandelijke handicap mogen geen kinderen krijgen”. Domme stelling ook nog which makes it even better. En veel leuker was nog toen we deze week onze cijfers binnenkregen ik had lekker een 8 en zij maar een 6. I can only say 1 thing: lekker pûh!!

[deel 1 van mijn ‘naar-aanleiding-reeks’]

Categorieën: Diversen

6 reacties

Shitonya · 16 juni 2007 op 11:37

En zo maakte van de slechte column een nog slechtere door de column dubbel en dwars kut te laten eindigen

SIMBA · 16 juni 2007 op 14:01

Taaltechnisch rammelt het aan alle kanten, de interpunctie ontbreekt óf staat op de verkeerde plek en dan die cijfers in een tekst… 😡
Maar ik heb goede hoop voor deel twee ik ben namelijk een positief mens 😀

Ow ja…by the way, welkom op ColumnX.

Sem · 17 juni 2007 op 10:24

Ja en bedankt voor het warme welkom jongens.Ik heb gehoord dat een beginnend schrijver altijd wel moeilijkheden ondervind. Dus ik ben ook best optimistisch en ga er gewoon vanuit dat mijn volgende column een stuk beter wordt.

Siebe · 17 juni 2007 op 11:43

Sem,

Dat is ongeveer de beste manier hoe je er mee om kunt gaan, jouw reactie. Je niet laten kisten en gewoon proberen om je tweede stuk beter te laten zijn. ‘Dat liekt erop’ zeg maar.

Als ik je een paar tips mag geven:
– Maak niet teveel bijzinnen (bij jou in de vorm van tussen haakjes [de verkeerde trouwens] geplaatste delen tekst).
– Pas op met engels of andere talen in nederlands. Zo wordt het al snel spreektaal zeg maar en dat leest nou eenmaal niet zoals het klinkt.
– Als je dat echter wel doet, let dan op het gebruik van de juiste leestekens, daar ben je in dit stuk niet helemaal consequent in.
– Bovenstaande punten maakt een stuk zoals het jouwe al snel tot een blogje. Daar is op zich niks mis mee maar een blogje maakt geen column, tien of honderd blogjes doen dat evenmin. En de mensen op deze site, tja, die proberen in ieder geval wel heel erg bezig te zijn met columns. Sommigen hebben wel eens een blogje maar dat doen ze dan vooral op hun eigen sites (naast columns veelal).
– Dat geldt ook een beetje voor de strekking van je verhaal. Het ‘lekker puh’ einde maakt je stukje meer tot een blogje dan tot een column.

Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe het dan zo ongeveer zit met columns, dan is
[b][url=http://examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=7]deze link[/url][/b] misschien wel leuk voor je. In dit stuk worden enkele handreikingen gedaan die je in ieder geval meer op het spoor kunnen helpen.

We zullen zien in nummer twee of je het gelezen hebt! 😉

Succes
S

PS: het hoeft niet perse deel 2 van… te zijn. Je zou jezelf nog wat meer vrijheid kunnen gunnen maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

arta · 17 juni 2007 op 17:11

Welkom op CX!
Na al die goede tips van Siebe (waar ikzelf ook wat aan had,thnx, Siebe 🙂 ) kan het met jouw tweede stukje niet meer misgaan. Succes en óp naar de volgende, Sem!

Sem · 17 juni 2007 op 23:19

Bedankt voor je tips Siebe. En die link heb ik al gelezen helaas net nadat ik me column/blogje (blogje had ik trouwens nooit van gehoord) al had geplaatst. Maar met jou kritiek kan ik tenminste nog wat doen. Dus ik ga maar weer aan de slag voor de volgende. Waarschijnlijk een deel 2 maar ook wel iets ernaast.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder