Uit recentelijk onderzoek blijkt dat veel van de problemen waarmee we in de maatschappij van vandaag de dag worstelen voortkomen uit negatief denken. En dat is jammer. Dit slechte nieuws zet u misschien direct aan tot negatieve gedachten, daarom meteen het goede nieuws; aan negatief denken is heel erg gemakkelijk iets te doen. Niet alleen kunnen we onze negatieve gedachten een halt toeroepen, we kunnen met zijn allen positief gaan denken en een stuk gelukkiger worden. Meer en meer onderzoeken worden er gedaan naar de invloed van onze gedachten op ons lichaam en onze gemoedstoestand, en meer en meer wordt aangetoond hoe sterk deze verbindingen zijn. Zo toont recent onderzoek aan dat de hoop en overtuiging van patiënten een grote invloed heeft op hun prognose.
Met gedachtes werkt het eigenlijk heel erg simpel; ons glas is nooit helemaal vol of leeg, het leven speelt zich juist af tussen deze twee uitersten. Op die manier zullen er altijd dingen zijn die we zouden willen veranderen, en zijn er ook altijd genoeg dingen om voor te leven. Nu zijn er twee manieren om te praten over je leven. Je kunt je richten op wat je niet hebt – en dan is het glas dus half leeg – maar je kunt je ook richten op de dingen die je wel hebt en is het glas halfvol.
Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van deze uitdrukking gehoord en genoeg mensen weten ook hoeveel productiever het is te praten vanuit wat je wel hebt, maar slechts weinig mensen weten dat ditzelfde geld voor de dingen die we denken.
Denken zouden we kunnen zien als een conversatie met onszelf. Net zoals een gesprek tussen twee mensen die tegen elkaar over het weer klagen niets oplost, zo ook verandert de gedachte ‘ik haat regen’ helemaal niets. Sterker nog; het benadrukt je eigen ontevredenheid en zorgt voor stress. Los van alle negatieve effecten die dit heeft op je lichaam is het voor jezelf natuurlijk ook gewoon heel erg onprettig. Negatieve gedachtes kosten niet alleen een hoop energie en tijd, het maakt je vaak ook onzeker. Je haalt jezelf met je eigen gedachten onderuit.
Nu zijn er een aantal dingen die we kunnen veranderen als we positiever willen gaan denken.
Allereerst is het belangrijk zelf je gedachten bewust te kiezen. Sta stil bij wat je denkt. We hebben allemaal zelf de controle over wat we denken. Je kunt op elk willekeurig moment in je leven gelukkig zijn, wat het ook is dat je aan het doen bent. Het komt allemaal neer op het veranderen van de manier waarop we denken.
Verder is het wellicht verstandig om elke dag iets positiefs te lezen. In de maatschappij van vandaag de dag is het maar al te gemakkelijk om via krant en televisie overladen te worden met slecht nieuws. Of je het nou wilt of niet; dat heeft invloed op je. Meer in het algemeen moeten we misschien gewoon wat extra aandacht geven aan de mooie kanten die ogenschijnlijk vervelende situaties altijd met zich meebrengen. Net zoals met het halflege of volle glas kunnen we zelf kiezen op welke kant van de medaille we onze aandacht richten.
Positief denken loont niet alleen voor jezelf. Vaak kunnen we het zelfs niet helpen dat we anderen beïnvloeden met hoe we ons zelf voelen. Zo merk ik bij mezelf dat ik veel beter contact kan maken met mensen als ik geen zorgen aan mijn hoofd heb, en dat ik mensen pas echt kan helpen als ik me zelf goed voel. Als ik niet lekker in mijn vel zit sluit ik me eerder af voor de buitenwereld. Op zo een moment heb ik niets te vertellen en kan ik mijn aandacht niet richten op de ander. Ik heb het in mijn hoofd dan al veel te druk met mijn eigen problemen.
Ik moet altijd denken aan verhalen van mensen die plotseling dicht bij de dood komen of ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt. Hoeveel intenser het leven wordt als men zoiets heftigs meemaakt is ongelofelijk. Maar is het niet zonde dat we zoiets nodig zouden hebben om ons de schoonheid van het leven te laten inzien? Ik denk dat het ook een keuze kan zijn.

Wat hebben we aan voorspoed, vrede en vrienden als we ons niet realiseren hoe blij we hier eigenlijk mee zijn? Wat heb je aan het leven als je er niet van geniet?

reacties? bepositivemovement@gmail.com


11 reacties

Mosje · 2 juli 2007 op 12:12

Een pamflet dit, reclame, geen column. Ik begin me af te vragen wie of wat er schuilgaat achter “bepositive”. In ieder geval is de schrijver van dit pamflet een beetje lui. De laatste regel had eruit gemoeten. Reacties worden hier op dit forum gegeven, niet gemaild.

Driemaal niks vind ik dit soort stukjes.

lagarto · 2 juli 2007 op 13:11

[quote]en zijn er ook altijd genoeg dingen om voor te leven. [/quote]
Er bestaan situaties waarin dit echt niet opgaat. Wees blij dat je ze niet kent.

Ik begrijp wat je wil vertellen, maar je verkoopgesprek is niet goed.

Als er nog maar 1 sok van een paar is, heb je er dan 1 over, of heb je er 1 tekort?

Groeten Lagarto

Siebe · 2 juli 2007 op 13:17

Ach, op zich heb ik niks tegen positivisme hoor. Kern is denk ik dat dit gewoon geen column is. Het fulmineren is onder de vorige inzending al geweest, ironisch toch dat een oproep tot positivisme op deze manier alleen maar het tegengestelde bewerkstelligt. Daar sta je dan met je goede bedoelingen. En een te groot bord voor het hoofd om dat te zien. Ik heb soms zo de schurft aan idealisten. Idealen? Okee. Maar idealisten hebben de nare eigenschap beperkt of in het geheel niet meer te kunnen luisteren.

Publiceer anders eens in ‘Posityf*s’, het lijfblad voor prozac-gebruikers die nog net niet aan hun laatste flesje toegekomen zijn maar toch de tijd rijp achten voor een stoppoging.

Hoewel…

S.

Ma3anne · 2 juli 2007 op 13:57

Ik weet niet waarom ik nu aan dominee Gremdaad moet denken. 😀

arta · 2 juli 2007 op 16:18

[quote]reacties? bepositivemovement@gmail.com[/quote]
Als je het niet erg vindt doe ik het ff hier…

In jouw vorige stuk was je tot de laatste alinea bezig met het vertellen aan mensen dat ze niet zo moeten zeuren, om aan het eind te roepen: “Ik ben nu ook aan het zeuren, maar…”
In dit stuk doe je precies hetzelfde. Je roept op tot positief denken zodat je je nooit meer rot voelt, terwijl je aan het eind schrijft dat ook jij regelmatig niet lekker in je vel zit. Zo onderstreep je niet echt je eigen woorden, wat mij betreft. Sterker nog, de belerende boodschap wordt door jouzelf al onderuitgehaald vóór de lezer uitgelezen is.

[quote]Driemaal niks vind ik dit soort stukjes.[/quote]
Ik dus ook niet!
🙂

lisa-marie · 2 juli 2007 op 16:18

Het doet mij meer denken aan handleiding dan aan een positieve column.

Dees · 2 juli 2007 op 17:10

Nog een?

Preken zijn volgens mij de a-creatiefste uitingsvorm die een mens kan gebruiken en preken werken iha alleen bij makke schapen. En dat makke schapen positief zijn als dat van ze verwacht wordt, geloof ik best, maar ja, wat zegt dat dan precies…?

Je benadering van het positivisme is bovendien de simplistische van iemand die nooit iets vervelends heeft meegemaakt in zijn leven. Terwijl positivisme een kunst is, waar nog heel wat bij komt kijken, als de emmers shit over je hoofd worden gegooid.

Formuleer alsjeblieft eens één originele gedachte, denk [u]zelf[/u]. Kun je dat niet, dan moet je eerst wellicht nog eens een beetje leven voor je schrijven gaat! Want zo is het wat mij betreft storend aanmatigend van toon en bovenal hol en inhoudsloos…

Dees · 2 juli 2007 op 17:13

Ps. Waar heb je in vredesnaam de titel aan te danken? Heeft dit in dagbladen gepubliceerd gestaan oid?

Zoniet: nog meer aanmatiging en hete lucht…

senahponex · 2 juli 2007 op 19:30

Ben vrij optimistisch van aard maar van dit soort schrijfsels krijg ik een beetje het Hans Dorrestijn syndroom.

“Ik heb gelukkig donkere glazen
Dat heb ik dan Godlof… Goddank…
Net als meer dan eens misere:
Niet in de goot, wel aan de drank”
😉

vanlidt · 2 juli 2007 op 20:52

Nou nou bepos, daar kun je het mee doen. 😕

KawaSutra · 3 juli 2007 op 09:31

Och Bep, niet leuk al die vervelende reacties, maar je zult er ongetwijfeld iets positiefs uithalen. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder