Het kabinet Balkenende-IV toonde geen leiderschap, klagen we. Het durfde geen knopen door te hakken. Het schoof alle belangrijke beslissingen voor zich uit. Er brak een economische crisis uit, en wat deed de regering? Ambtelijke werkgroepen aan het werk zetten. Regering, regeer!, hebben we zo vaak gezegd. We hebben genoeg van de haantjescultuur onder de Haagse kaasstolp: gehecht zijn aan het pluche, elkaar de tent uit vechten, elkaar beentje lichten.

We hebben mensen nodig die het landsbelang boven alles stellen. Mensen die duidelijk maken welke kant we op moeten en hoe we het aan moeten pakken. Echte leiders, mensen met daadkracht, die het voortouw nemen om de crisis te lijf te gaan en de overheidsfinanciën weer op orde. Nieuw elan.

We zitten te wachten op mensen die ons inspireren met hoop voor de toekomst. Zodat we er weer een gat in zien. Leiders die ons bezielen, zodat we met elkaar de mouwen opstropen en de schouders eronder zetten. Politici die ons weer motiveren om naar de stembus te gaan, omdat we overtuigd zijn: Die lui (m/v) moeten we hebben, die gaan het land redden!

Waar blijven de leiders? We kijken naar ze uit!

In deze barre tijden moeten ze een manier vinden om de deeltijd-WW te handhaven, nu zoveel werknemers worden ontslagen of met ontslag worden bedreigd. Ze moeten iets doen voor de ZZP’ers, ook al zo’n groep die door de crisis zwaar onder druk is komen te staan. Laten ze zorgen dat onze kenniseconomie niet achterop raakt en er niet bezuinigd wordt op onderwijs.

Goed, misschien moet er wel iets gedaan worden aan de AOW-leeftijd, maar ik heb een zwaar beroep, en m’n collega’s natuurlijk. Wij zijn al ver voor ons 65ste opgebrand. Voor mij kan het niet gelden. En als u het onderwijs een warm hart toedraagt, kunt u niet de basisbeurs afschaffen, want dan worden wij, studenten, de dupe!

Het was een goed plan om wegenaanleg en –verbreding versneld uit te voeren om het fileprobleem te lijf te gaan. Druk dat maar door, al zijn er formele juridische bezwaren. Het zou te gek zijn om in deze barre tijden de bouw als grote aanjager van de economie te laten lijden.

Maar het milieu moet wel gespaard blijven. De natuur moet verder ontwikkeld worden. We hebben in deze stressvolle tijden meer dan ooit behoefte aan gebieden waar we ons kunnen ontspannen.
Moet er bezuinigd worden? Natuurlijk, dat zal wel. Als wij maar ontzien worden. Voor ons geen lastenverzwaring! Wij hebben het al zwaar genoeg. Wij hardwerkende Nederlanders.

Het klimaat kan best op een slimme manier aangepast worden. Laten ze maar werk maken van alternatieve energiebronnen. Als het maar geen kernenergie wordt. En geen horizonvervuiling oplevert. En niet te veel kost.

Alles moet maar efficiënter. Dan kan er in de ambtenarij nog heel wat bezuinigd worden. En in de zorg. En bij de politie zitten ze ook maar achter hun bureau. In die sectoren kan er wel wat bezuinigd worden op arbeidsplaatsen. Wel te verstaan: MIJN functie kan niet wegbezuinigd worden. Die is onmisbaar om ons land door de crisis heen te loodsen.

Leiders hebben we nodig. Daadkracht. Als ik maar ongemoeid blijf. Mijn pensioen moet waardevast blijven. En als ik zorg nodig heb, moet die beschikbaar zijn, koste wat het kost.

Goed, misschien moet er wel solidariteit zijn. Maar dan niet te breed. In deze tijd van crisis moeten we nog maar eens goed bedenken of we Afghanistan wel echt kunnen helpen. En de Grieken, die hebben het er zelf naar gemaakt. Eigen schuld, dikke bult. Die moeten dan ook maar op de blaren zitten. En ontwikkelingshulp, dat is toch weggegooid geld. Daarginds blijft het altijd crisis.

Het is wel goed dat er verkiezingen komen. Dan kunnen we zelf kiezen. Heel even een gevoel van macht. Wij zullen kiezen of we de AOW-leeftijd omhoog willen. Wat we met de pensioenen willen en de zorg en de ontwikkelingshulp en de kilometerbeprijzing en de Joint Strike Fighter. We kunnen weer stemmen op leiders van wie we verwachtingen hebben. Politici die beloften doen. Natuurlijk stemmen we niet op iemand die bloed, zweet en tranen belooft. Zijn er dan geen mensen te vinden die zich verkiesbaar willen stellen om al die ergernissen aan te pakken waar ik aldoor tegenaan loop, ik en mijn vrienden?

Leiders, kom op en leid! Maar dan zoals wij het graag willen, anders zullen we u wegstemmen!

Categorieën: Politiek

2 reacties

Ontwikkeling · 27 februari 2010 op 08:39

[quote]Moet er bezuinigd worden? Natuurlijk, dat zal wel. Als wij maar ontzien worden. Voor ons geen lastenverzwaring! Wij hebben het al zwaar genoeg. Wij hardwerkende Nederlanders.[/quote]

Dit hoor ik vaker in de crisis, vind het leuk dat het nu eens opgeschreven is. Alles mag wegbezuinigd, als het maar niet van ons zelf is…
Prettig leesbaar!

LouisP · 27 februari 2010 op 21:16

Piet,
Ik ben totaal niet op de hoogte van politieke programma’s…maar volgens mij..
alles wat je hier schrijft klopt keurig, niets teveel, niet te weinig…prima tussen de lijntjes, zonder fouten…mooie opmaak, lettertype en bladspiegel…alleen volgens mij bescheiden mening is het al veel zoniet te veel gezegd en geschreven. Misschien eens wat overdrijven en mensen hun gezichtsuitdrukking tijdens het lezen proberen te veranderen…

groet,
Louis

Geef een antwoord