De Nederlanders vinden het Vlaams grappig, en de Fransen lachen met het Belgische Frans dat verschilt van de taal van Parijs, zowel wat woordkeuze als accent betreft. Voor 1914, toen mijn grootvader school liep, was er in het Vlaams landsgedeelte enkel Nederlandstalig onderwijs in dorpsschooltjes.
Rond de jaren 1913 verklaarde de toenmalige primaat van België, Kardinaal Mercier, dat het Nederlands niet geschikt is voor wetenschappelijk onderzoek. In datzelfde jaar kreeg professor Kamerlingh Onnes uit Leiden de Nobelprijs voor natuurkunde, en die man publiceerde in het Nederlands !

In de middelbare school (enkel voor 12 tot 18 jarige jongens wiens ouders genoeg geld hadden) werd mijn grootvader gestraft wanneer hij durfde Nederlands te praten met zijn medestudenten. Men mocht enkel Frans praten. De straf bestond er in dat er een bordje om zijn hals werd gehangen. Op het bordje stond geschreven : J’ai parlé le flamand. (Ik heb Vlaams gesproken) Hij geraakte enkel van dat bordje af indien hij een klasgenoot aanwees die ook Nederlands gesproken had. Hij heeft mij verteld dat hij nooit iemand verklikt heeft, dus dat bord bleef 12 dagen om zijn hals hangen, en toen werd het om de hals van een ander gehangen want een leraar had een andere leerling betrapt op het spreken van Nederlands

In die tijd was gewoon alles in het Frans, ook het gerecht. Er zijn zeer vele Vlamingen veroordeeld zonder dat zij de rechter of zelfs hun advocaat begrepen.

Met deze column wil ik enkel zeggen dat in feite de Nederlanders zich warmen aan een vuur waaruit de Vlamingen de kastanjes hebben gehaald, want dank zij de Vlamingen is het Frans niet opgerukt tot Breda en verder.

Vele volkeren kunnen iets leren van België want nooit is de discussie tussen Vlamingen en Walen ontaard in een burgeroorlog.

Nou ja, één keertje maar, toen ik in 1960 als negenjarig jongetje samen met mijn broertjes op het Belgische Noordzeestrand een zandkasteel gebouwd had en drie Waalse jongetjes het kapot maakten en grinnikend in het Frans zeiden : Ces flamands, ils sont tellement cons ! (Die Vlamingen, wat zijn het toch domme klootzakken)
Mijn broertjes en ik hebben toen die Waalse kereltjes afgerammeld.


3 reacties

Ma3anne · 10 december 2004 op 07:29

En daarom ga ik volgend weekend lekker drie dagen naar Brussel om mijn schoolfrans af te leren. We hebben overigens wel meer aan de Vlamingen te danken, geloof ik. Liedjes van Miel Cools bijvoorbeeld en de rest schiet me morgen wel te binnen. 😛

viking · 10 december 2004 op 08:46

Walen: door Napoleon achtergelaten kanonnenvoer.
Fransen die niet wenselijk waren in Frankrijk als gevolg van inteeltfouten of andere geestelijke afwijkingen c.q. neukfouten werden als kanonnenvoer meegesleept naar het noorden. Later werd dit geteisem gewoon achtergelaten en spreidde het zich als een gezwel uit over België.

Geen idee of hier ook maar één woord van klopt. Het is zo’n beetje het gevoel dat ik bij dat crapule krijg.

Ma3anne · 10 december 2004 op 09:02

O ja, ik weet het alweer (vandaag nog): de frieten!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder