Nee, dit is geen recensie van de nu draaiende gelijknamige cabaretvoorstelling van Bert Visscher (die overigens keigoed is; gaat er allen heen!), maar een stukje tekst over het in de Franse Pyreneeën gelegen bedevaartsoort. Onlangs was ik tijdens de vakantie in Frankrijk op een doordeweekse middag in dit stadje. Ik ben totaal niet gelovig, maar het leek me toch interessant er een kijkje te nemen. Van wat ik wist van Lourdes verwachtte ik een rustig berg-stadje met ergens in een het centrum een kerk en een fontein waar je het zogenaamde geneeskrachtige water kunt tappen dat er vandaan komt. Toen we er aankwamen maakte mijn voorstelling plaats voor het echte Lourdes. Winkelstraten waarin elke winkel is afgeladen met Mariabeelden in alle vormen en maten (al dan niet voorzien van licht-en geluidseffecten), alsmede kaarsen, foto’s, posters, kruizen, kandelaars, lege flesjes en jerrycans voorzien van Lourdes-opdruk.

Langzaam begon het me te dagen dat mijn beeld van Lourdes enigszins geromantiseerd was. Het werd een middag van verbazingen en mijn wenkbrauwen hebben hard moeten werken om alles bij te kunnen fronsen.

Het hele dorp bleek namelijk een grote katholieke kermis te zijn waarin veel mensen een klap van de draaimolen leken te hebben gehad. Overal op straat werden bejaarden en gehandicapten voortgesleept in blauwe, rolstoelachtige wagens. Allen rijdend in de richting van de Bedevaartsbasiliek, hopende na het drinken van het water te voet terug te kunnen. De ziekenzusters door wie ze werden voortgesleept, hadden allen dezelfde nietszeggende uitdrukking op hun gezicht; het verheugde mij te zien dat ze plezier in hun werk hadden.

Bij de Basiliek aangekomen werd het pas echt een gekkenhuis. Honderden, zelfs duizenden lyrische mensen die zich verdrongen bij een van de vele tapkraantjes. Liters water werden er getapt in jerrycans tot wel 15 liter.
Ik heb nooit geweten dat gemeentepils zo populair kon zijn. Andere mensen stonden of zaten in de 200 meter lange rij te wachten om hun net gekochte kaars aan te steken bij het beeld van Maria. Mensen met wonden en zweren begoten zichzelf met water. Aan de lopende band kerkdiensten in 5 verschillende talen.Vrachtwagens die af-en-aan reden om pallets met lourdeswater in te laden. Priesters die met hun zonnebril op rechtstreeks uit de reclame van Pearle leken te lopen met een blik van:”ik zegen hier aan een stuk door, maar ik heb wel mooi een Dior”.

In mijn gedachten was ik inmiddels weggezapt van de EO naar RTL4, de Basiliek werd een sprookjeskasteel en Maria een goede fee uit de Efteling.

Misschien komt het doordat ik niet geloof, maar dit was een van de meest bizarre manieren waarop er met religie wordt omgesprongen die ik heb gezien.

Stomverbaasd en met een kannetje water liepen we terug naar de auto.

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

viking · 26 augustus 2004 op 08:31

Tja ook ‘wij’ christenen kunnen er wat van. En och, onder de vlag van religie mag toch alles: commercie, misbruik, onderdrukking tot en met oorlog. Religie is iets heel fijns! 😡

Bakema_NL · 26 augustus 2004 op 08:55

Hahahahaha, geweldig he…….Jezus komt naar je toe deze zomer !!!! ….oh nee, Maria.
Dat je hier nog van opkijkt, het enige doel van de kerk door de eeuwen heen lijkt wel het verdienen van geld maar dan onder het mom van verspreiden van religie. Alleen zijn ze de grip kwijtgeraakt, want die verkopers/winkels zitten er voor hun eigen centen. Toch grappig, al die geestelijken die daar rondstappen en dan zie je werkelijk overal waar je kijkt Maria, verworden tot uitmelkhoer………..het gebeurt elke celebrity met een legendarische status, Maria was een van de eersten. Stomme religies en mensen die er in stinken.

Kees Schilder · 26 augustus 2004 op 09:35

Ben je de Aegon nog tegengekomen met een kraam?
Die verkopen daar all-in polissen om het risico van, om zich heen misbruikende priesters, af te “dekken”. .Bij afsluiten van de hoogste polis, krijgen de kids een geestige ballon terwijl Hans Klok water in ranja komt vEranderen.
Als klap op de vuurpijl wordt er een wedstrijdje hard over het water lopen georganiseerd tussen Jomanda en Tjakkaa Randviool.
De organisatie is in handen van Klooster “Laatde kinderentotmijkomen”

WritersBlocq · 26 augustus 2004 op 11:59

Hee Greco, geil-weldig deze column! Knap hoe je in niet teveel woorden veel zegt en vooral mij hebt laten lachen! Ook een leuke reactie van Bakema ,moest ik óók om lachen 😉

ignatius · 26 augustus 2004 op 14:47

Wat een geweldig geloof is het Katholicisme toch en zo vooruitstrevend en pragmatisch. Het oude adagium “in dit teken zult gij overwinnen” wordt hier perfect aan de moderne tijd aangepast: “€, in hoc signo vinces”. Amen.

Mosje · 26 augustus 2004 op 19:22

Ooit was ik in Lourdes. Vlak voordat ik mij zou onderdompelen in het heilige water sprak ik mijn wens uit: “Maria, wilt u van mij een betere columnist maken?”
Na de onderdompeling hoorde ik een zachte stem.
“Mosje, jij bent goed, Greco is beter”
😛

pepe · 26 augustus 2004 op 21:44

Ik hoef al niet meer naar Lourdes, na het lezen van dit stukje.

Gelukkig las ik pas dat je nu ook voor € 5,- kan bidden per E-mail, ze steken dan ook nog een kaarsje voor je op

[url=http://www.nu.nl/news.jsp?n=377121&c=57]Per e-mail bidden in Lourdes[/url]

Leuke column 🙂

Greco · 27 augustus 2004 op 08:18

Allen dank voor de reacties, maar ik moet iets toegeven 🙂
Deze column is niet van mezelf, maar van een vriend van me. Hij had zin om een column te schrijven, had dit nog nooit gedaan en slaagde wat mij betreft met vlag en wimpel.

Aangezien ik vaak de columns op CX lees, leek het mij leuk om eens te zien wat de ‘kenners’ van de column vonden.

Ik zal alle complimenten aan hem doorgeven.

Raindog · 27 augustus 2004 op 19:35

Hahah komisch.

Als het tot bagger was uitgeroepen zou ik dat verklaard hebben geloof ik…. 😉

sally · 27 augustus 2004 op 20:55

ik vind het wel heel eerlijk van je
volgens mij ben je een gelovig mens en wij ook want natuurlijk geloofden wij allemaal dat de column van jou was.
Ik ben zelf een paar maanden in Israel geweest en daar is het al net zo erg. Was voor mij `de ontgoocheling`.
spreekt me erg aan deze column.
liefs Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder