Premier Balkenende vindt dat de Nederlanders moeten stoppen met zeuren. We zouden lijden aan een te negatief zelfbeeld. Mede onder zijn leiding gaat het nu erg goed met ons land. Er moet maar eens een eind komen aan dat geklaag en we mogen blij zijn met zijn regering. Hoewel Balkenende wat dat zeuren betreft zeker een punt heeft komt het uit zijn mond over als gejengel van een onbegrepen verwend jongetje. Nederland is de afgelopen jaren inderdaad veranderd in een bang en zeurderig land. Sinds Fortuyn als stem van het volk een aantal jaren geleden dit zelfde volk heeft gemobiliseerd voor zijn toch niet in alle opzichten verlichte ideeën, is het met ons zelfbeeld niet meer goed gekomen. Sinds die tijd lijkt iedereen in de politiek en media er van overtuigd dat het inderdaad niet goed gaat in ons land. Kritiek op de analyse van Fortuyn of zijn nog minder verlichte opvolgers is ver te zoeken. Met als gevolg dat iedereen nog beter naar het volk probeert luisteren.
Als vanzelf sprekend is de stem van de bevolking in onze democratie doorslaggevend. Maar door alleen maar begrip te hebben voor het geklaag en de angsten van de bevolking neem je deze niet erg serieus. De “hard werkende Nederlander” zoals de kiezer tegenwoordig heet wordt op deze wijze wel heel erg snel in een slachtofferrol geduwd. Het lijkt ook een rol die we ons steeds sneller laten aanleunen. Zelfs de captains of Industry voelen zich in Nederland al onheus bejegend door de aandacht voor hun exorbitante salarissen.
De kritische en soms klagende houding die altijd sluimert bij de bevolking wordt versterkt door regelrechte bangmakerij. De onzin die met name Wilders en Verdonk kunnen uitspreken zonder dat ze daar noemenswaardig op worden aangesproken is soms stuitend. Als Verdonk suggereert dat ons Sinterklaasfeest wordt bedreigd gaat iedereen er van uit dat ze wel weer een punt zal hebben. Wat ik hiermee wil zeggen is dat Verdonk over het algemeen helemaal geen punt heeft en dat ze er alleen maar voor zorgt dat Nederlanders nog meer gaan klagen en zichzelf gaan zien als slachtoffers.
Ik neem gelijk aan dat wonen in een prachtwijk van Vogelaar niet altijd prettig is en dat het heel terecht is dat daar nu in ieder geval wordt geprobeerd iets te verbeteren. De meeste mensen wonen echter in veilige schone buurten. Als ze dan in de file staan om naar hun werk te gaan lijkt mij dit de keerzijde van hun woongenot. Komt er onverhoopt een allochtoon in hun mooie buurt wonen waardoor ze het gevoel hebben zich er minder thuis te voelen dan mag je hen er op wijzen dat dit nu eenmaal de realiteit is. De tijd dat allochtonen alleen maar in achterstandswijken woonden ligt gelukkig achter ons.
Ja we zijn een land van bange zeurders geworden. Laten we nu eindelijk eens ophouden met het koesteren en laten aanpraten van die slachtofferrol . Het gelijk van de Minister president is er, maar zijn boodschap komt niet over. Het zou toch mooi zijn als hij iets meer overtuigingskracht had en zijn rol als “onbegrepen jongetje” achter zich liet..

David Middelbeek 23 mei 2008.


6 reacties

arta · 28 mei 2008 op 12:06

Goed geschreven, duidelijke boodschap!
🙂

JanBontje · 28 mei 2008 op 21:22

Mooie column. De laatste alinea was niet eens nodig.

Angst is als modder: smeerlappen roeren er graag in.

lisa-marie · 29 mei 2008 op 09:51

Hij is goed met een ijzersterke laatste zin !

Dees · 29 mei 2008 op 23:20

Gereformeerd narcisme, het zou verboden moeten worden. Maar dan echt. Ik bedoel maar, wat die man allemaal zegt, dat kan je nog niet eens ‘mening’ noemen. Dus die vrijheid ervan hoeft in zijn geval echt niet.


Ik vind het wel een degelijk stukje, maar een beetje meer scherpte en een beetje humor zouden er wonderen voor kunnen doen. Zo is het op het randje van saai en dat vind ik persoonlijk jammer, want je schrijft vrij goed!

pally · 30 mei 2008 op 16:41

Goed geschreven, gedegen inhoud maar wat zouteloos.

groet van Pally

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 17:35

Goede column! Wat een gezeur is het eigenlijk. Zeuren over een negatief zelfbeeld door een leider die ‘zijn’ bevolking niet tevreden kan krijgen. Aan wie zal het dan liggen? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder