Ik las hier laatst de volgende interessante reacties op een stukje:”Na de 2e alinea gestopt met lezen” en “Ik begin er al niet meer aan”.

Ik heb dat ook wel eens gehad, dat ik na de 2e alinea van een artikel ben gestopt met lezen. Het was een keer ’s avonds in bed toen ik bij het openslaan van de krant van Wakker Nederland door slaap werd overmand (u zult nu misschien denken: ”Waarom leest hij pas ’s avonds in bed de ochtendkrant?” Da’s een goeie vraag waar ik zelf eerlijk gezegd geen goed antwoord heb). Maar ik heb nog nooit de neiging gehad om de volgende ochtend, als ik mijzelf, na een hete douche en een heerlijk ontbijt met een glaasje versgeperste jus d’orange, een zacht gekookt eitje en een knapperig roombotercroisantje met aardbeienjam, fris en monter achter mijn computerscherm heb genesteld, een ingezonden brief te schrijven (zo heet dat, als je schriftelijk reageert op een artikel in de krant) om dit feit met de wereld te delen.

Ik moet u trouwens bekennen dat ik deze onvolprezen broedplaats voor ’s Neerlands “would be” literaire talent (dit is een pleonasme) al een paar maanden niet heb bezocht. Zo maar. Geen reden. Het is er gewoonweg niet van gekomen. Maar nu voel ik mij er ineens wat schuldig over. Had ik misschien dagelijks moeten inloggen en bij ieder stukje de reactie moeten plaatsen:”Ik begin er al niet meer aan”? Of zal ik dat nu misschien alsnog met terugwerkende kracht doen?

Maar waarom zou ik dat dan doen? Waarom plaatst iemand überhaupt zo’n reactie? Het is in ieder geval niet bedoeld om de auteur een opbouwende inhoudelijke terugkoppeling te geven. Dat is namelijk een beetje lastig om te doen als je het stukje niet, of slechts voor een deel, hebt gelezen.

Ik heb, denk ik, wel een duidelijk beeld waarom sommigen dit soort reacties plaatsen. Maar ik kan er natuurlijk naast zitten en het ook beter om de betrokkenen zelf te vragen welke reden er achter een dergelijke reactie zit.

Tenslotte, u kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat ik erg benieuwd zijn naar eventuele reacties op dit stukje. En dan vooral of de opsteller het stukje in zijn geheel heeft gelezen. Of just helemaal niet. Of misschien slechts twee alinea’s.

Categorieën: Gein & Ongein

Chris

Chris den Daas

10 reacties

SIMBA · 13 januari 2012 op 07:52

[quote](zo heet dat, als je schriftelijk reageert op een artikel in de krant)[/quote]
Jij denkt echt dat wij enorm dom zijn hè?!
Ik het hele stukje gelezen maar vond het geen fijn stukje, er zit veel boosheid.

Dees · 13 januari 2012 op 09:27

Ik heb het na de titel maar niet meer gelezen. Of was het niet bedoeld als oproep om niet te lezen en wel te reageren?

Ik wil nog wel kwijt dat ik alle stukjes die gaan over hoe er gereageerd wordt op een stukje, of over mensen hier nogal overbodig vind. Daar hebben we een café voor, als je het ter discussie wilt stellen. Dan kan er over gepraat worden. Met een stukje is het minder open, dan is het alsof de wijsheid in pacht zo op papier is gezet en dat werkt, behalve als lezer-, aandacht-, irritatie-, bijval en reactietrekker volgens mij niet als je oprecht vindt dat er iets mankeert aan hoe er gelezen en gereageerd wordt.

Prlwytskovsky · 13 januari 2012 op 11:06

[quote]dat ik erg benieuwd zijn naar [/quote]
[quote]Of just helemaal niet[/quote]

Niet dat ik alleen het eind gelezen heb maar toch vielen mij deze woordcreaties op. 😉

Mien · 13 januari 2012 op 14:07

.
Heee Prlw … itsky,
[b][u][url=http://examedia.nl/columnx/uploads/cavt4e7519018e1a9.jpg]Chris[/url][/u][/b] en [b][u][url=http://examedia.nl/columnx/uploads/cavt4ef6257eb0d20.jpg]jij[/url][/u][/b] zijn wel aan elkaar gewaagd … !!! :hammer: :hammer: :hammer:

Mien [M – i – e – n]

pally · 13 januari 2012 op 14:24

Er zijn van die zeldzame columns, Chris, die bij mij vanaf de eerste zin irritatie oproepen. Dit is er duidelijk zo een. En die irritatie voel ik vooral omdat de schrijver,’vanuit zijn eenzame schrijvershoogte’ de bedoeling heeft die reactie teweeg te brengen en dat ik daar dan dus ook nog aan voldoe.

groet van Pally

DACS1973 · 13 januari 2012 op 14:24

Haha, dat móet wel een co-column worden.

Harrie · 13 januari 2012 op 19:01

Mwaahhh … prikkelend columnpje, meer niet. Missie effectbejag geslaagd, toch? Chris-crisis?

Boukje · 13 januari 2012 op 20:37

Als je nu weer eens een paar maanden met verhevener zaken bezig bent en helemaal geen tijd hebt voor columx, voel je dan vooral NIET schuldig. 😆

Fem · 15 januari 2012 op 07:49

Ik ben hier ook al een tijdje niet komen buurten (niks belangrijks, vooral een kwestie van slechte time-mamagement), maar als ik dit lees (inclusief reacties), krijg ik het gevoel dat niet zoveel heb gemist 😉

BKVDM · 15 januari 2012 op 11:01

Columns mogen prikkelen, graag zelfs. Maar waar ligt de grens tussen prikkelen en vervelend zijn? Volgens mij daar waar de grens van respect voor de ander overschreden wordt. Helaas heb ik soms dat gevoel bij jouw stukjes/reacties. En dat is jammer, want je hebt n.m.m. ook hele leuke bijdragen aan CX geleverd, die ik graag heb gelezen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder