Toen ik klein was, deden we vlak voor de echte landelijke verkiezingen een eigen stemming bij ons op de middelbare school. We kregen de standpunten van de partijen op papier, die je mocht doorlezen, en daarna moest iedereen in de klas stemmen. Ik dacht: al die debatten en verkiezingscampagnes om de 4 jaar, dat kost alleen maar tijd en geld. Dat moest toch anders kunnen? Ik besloot die dag het volgende. Als ik nu goed uitzocht welke partij ik wilde stemmen, hoefde ik nooit meer de debatten te volgen of verkiezingsprogramma’s te lezen. Want ik had mijn partij al gekozen. En als iedereen dit zou doen, zou dat een hoop tijd en geld schelen voor elke verkiezing. Misschien zouden er wel nooit verkiezingen nodig zijn. Ik zou eigenlijk een Nobelprijs moeten krijgen. Maakt niet uit voor wat. Na de standpunten van de partijen goed te hebben doorgelezen, kwam ik maar tot 1 conclusie. Zoals ik tot dan toe had meegemaakt, gold er bij een meningsverschil maar 1 wet: de meeste stemmen gelden. Toch? Ik wist niet beter. En ik had toch al ruim 15 jaar levenservaring! Ok, ik stemde dus D66. Die wet gold natuurlijk voor iedereen, dus moest D66 wel de grootste partij worden. Later bleek dat D66 niet de meeste stemmen had gekregen in onze klas. Dat snapte ik niet. Wat was er met die wet gebeurd? Wat had ik gemist? Waren er dan toch nog elke 4 jaar tijdrovende debatten en geldverslindende campagnes en verkiezingen nodig? Zat ik er naast? Later jaren, enkele ambities armer en vele ontgoochelingen rijker, ben ik er achter gekomen dat het niet zo mag zijn. Ik zat er naast. Ik zat er goed naast. De politici lijken wel een stel gekken vlak voor de verkiezingen. De een verschijnt als medepresentator in RTL Boulevard, de andere gaat helpen bij de redactie van de Telegraaf. Je doet de TV aan en er zit een politicus of politica. Ze verschijnen overal, net insecten. Om zo de kiezers te bereiken die NIET naar NOVA en de debatten kijken. Zieltjes winnen, deed toch alleen de duivel? Alsof wij woensdag rennen naar het stemhok en nu wel op hun gaan stemmen. Het lijkt er inderdaad op dat die politici ons als debielen zien (citaat Raoul Heertje, dank voor de weishijd!). De politiek was al een groot toneelspel, de weken voor de verkiezingen zijn nog erger. Ik denk toch dat we toe moeten naar een nieuw systeem. Als we nou elke partij 1 jaar alle macht geven. Na dat jaar komt er een referendum en het volk mag dan beslissen of het een goede partij is of niet. Na dat jaar krijgt weer een andere partij alle macht, totdat we alle partijen gehad hebben. De slechte partijen moeten stoppen en ze mogen nooit meer de politiek in. Zij hebben hun kans gehad! Wegwezen! Van de 2 of 3 beste partijen komt er uiteindelijk een coalitie. Klaar. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Nooit meer debatten en campagnes nodig. En nooit meer verkiezingen. Kom maar op met die Nobelprijs.

Zantoz


4 reacties

Bitchy · 21 november 2006 op 14:18

Stilstand is achteruitgang. Mensen worden bedrijfsblind, zo ook met jouw idee. Helaas geen nobelprijs voor jou, maar wel leuk geschreven 😉

pally · 21 november 2006 op 14:35

Als er zo weinig ontwikkeling in een mens zou zitten, zou ik dat niet als vooruitgang ervaren.
Nee, deze keer gaat de Nobelprijs voor verkiezingsideeen je neus voorbij.
Maar probeer iets anders, wie weet….
Pally

SIMBA · 21 november 2006 op 14:57

weishijd???

arta · 22 november 2006 op 13:42

Misschien dat wat alinea’s wat meer lucht in je tekst blazen!
🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder