Ik druk een aspirine en een paracetamol uit de strips in een glas half gevuld met water. Zie toe hoe de tabletten langzaam uiteenvallen in vormeloze hoopjes namaak sneeuw. Schud en gooi de witte vloeistof in één keer achter in mijn keel. Met dit mengsel verhoog ik de kwaliteit van mijn griepleven. Dr. Zjivago van Boris Pasternak, kijkt mij van het nachtkastje verleidelijk aan. Ruim 500 pagina’s dik en vertaald door Nico Scheepmaker kocht ik het boek voor de kerst van 2009 en hoewel het sinds die tijd steeds zichtbaar aanwezig in mijn nabijheid verkeert, heb ik er alleen wat in gebladerd. Ik neem het opnieuw in mijn handen. Weeg het denkbeeldig in een op- en neerwaartse beweging.

Bij dikke boeken moet ik altijd terugdenken aan mijn grootmoeder. Zie ik haar weer zitten in een stoel in de tuin van mijn ouderlijk huis met op haar schoot ‘Oorlog en Vrede’ van Tolstoi. Ik heb het waargenomen en geen vragen gesteld. Het is meer de verwondering die is blijven hangen: dat mijn grootmoeder, dat kleine vrouwtje, de echtgenote van een daggelder, van die dikke uit het Russisch vertaalde boeken las! Grootmoeder verraste mij overigens wel meer. Bij voorbeeld de keer dat ze ’s avonds met mijn ouders en een oudere broer of zus een spelletje kaart speelde. Pandoeren heette het spel. Vraag me niet naar de inhoud. Ik was een kind en nam enkel waar: Zwartgebloemd jurkje, grijs vest losjes om de schouders en het witte piekhaar dat altijd weet te ontsnappen aan de grote schuifspeld, die achter op haar hoofd de boel bij elkaar moet houden, bestudeert ze de kaarten in haar hand. Ze is aan zet. De spanning in de kamer loopt op en terwijl ze een kaart uit haar hand pakt, zegt ze: ‘Nu zal je eens een aap zien neuken.’

Mijn grootmoeder – Ruim zeventig jaar oud. Halverwege de jaren vijftig. De seksuele revolutie is nog niet begonnen. Het duurt nog jaren voordat Joop van Tijn tijdens de presentatie van ‘Open en Bloot’ het hele Nederlandse volk inclusief de regering zal shockeren door, in beeld en weliswaar bekakt, het woord hardop uit te spreken. – gebruikt, alsof dat doodgewoon is, het woord: neuken! Ja nu kunnen we erom lachen, maar toen staarden wij grootmoeder ongelovig aan. Begrepen niet hoe het mogelijk was dat er zo’n woord kwam uit dat lieve zachte al wat rimpelige mondje!

Wordt vervolgd


Sagita

Het persoonlijke is politiek!

5 reacties

Ferrara · 11 november 2012 op 13:35

Vooruitstrevend mens je oma. Leuke herinnering. Lijk je niet een beetje op haar?

Libelle · 11 november 2012 op 14:03

Een volwassen petit fourtje.

Meralixe · 12 november 2012 op 11:04

Mooi meegegeven. 😉

pally · 14 november 2012 op 15:57

Geestig, zo’n oma! 😀

lockce · 20 november 2012 op 07:42

The shoulders are abrasion strengthened to shield from wear and tear. The [url=http://www.northfaceonlinestore.net]north face outlet online[/url] Encounter Denali jackets from women can be found in black, brown, and orchid purple.The North Confront of your Eiger mountain in Switzerland is synonymous with extremity, hardship and hazard. Nicknamed Mordwand it witnessed the [url=http://www.northfaceonlinestore.net]the north face outlet online[/url] life of in excess of fifty climbers who tried its towering one,800 metre confront considering the fact that 1935.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder