De sportzomer van 2012 is voor Nederland één van de dramatische ooit. De complete afgang van de Oranje-elf tijdens het Foebal-WK, blijkt het begin van veel, zo niet alle ellende te zijn geweest. Het wielerspektakel in Frankrijk, beter bekend als de Tour de France, een fiasco, waarbij ‘een Spanjaard de Nederlandse eer’ moest redden. Te bizar voor woorden. Alle hoop is nu gevestigd op de olympische equipe. Maar helaas, op wat verdwaalde gouden plakken na, een paar zilverlingen en wat bronswerk, presteert het Oranje legioen onder de maat.
Zijn de verwachtingen te hoog gespannen, is Nederland dan toch niet het sportland waarvan wij denken dat wij dat wel zijn? De judoka’s, de atleten waar wij zo op hoopten. Is er dan geen talent?
Dat is niet het geval, Nederland barst van het talent, dat gaat voor goud en en het beste resultaat. En dat ook kan waarmaken. Maar waar gaat het dan mis?

Wat is dan toch de oorzaak van het net-niet presteren?
Ik zeg Jack en Mart: de Bassie en Adriaan van de NOS. Twee dikke mannen op leeftijd die al eeuwenlang via de publieke omroep de kijkers en luisteraars teisteren. Ik zeg: de sporters willen niet met hun aan één tafel zitten: Jack die slijmt kirt, streelt, kietelt en ondertussen niet de vraag stelt die wij allemaal willen stellen: Robben je bent een arrogant ventje, hoe komt dat toch zo?
En bij ‘oom’ Mart is het net zo: zijn immense lijf vreet het tengere lijf van Marianne Vos op. Doet alsof hij elke dag bij Lance eet, hem elke uur belt en wie weet ook het bed deelt. Hij vindt dat hij alles mag zeggen “ja dat mag ik zeggen”, maar ook vaak ‘iets geks zegt’. En ondertussen ook nog meisje Flier tot bijna-huilen brengt. Omdat hij Mart is, en een ‘staat van dienst’ heeft. Natuurlijk dat heeft hij, en Jack, ook. Maar de sporters zijn er klaar mee, die willen nieuwe vragen, nieuwe mensen aan de tafel die ‘vet’ ‘cool’ en ‘geil’ als stopwoorden gebruiken. Het vooroorlogse vocabulaire: ga toch een eind fietsen joh. De sporters zijn er klaar mee: gas op die lollie!
Dat de verrassende handboogschutter niet bij Mart kwam biechten, zegt genoeg: ‘hij had een afspraak, en dat respecteer ik’. Ja ja, de ouwe garde en respect.

De sportzomer van 2016 wordt een superzomer, dat weet ik nu al. Nieuw bloed aan tafel (nee niet die egotripper Matthijs), maar mannen en meiden van dezelfde generatie als Ranomi, Dafne, Sharon, Vurnon, Jerson en Adam, iemand die hun taal zal spreken. En een afspraak regelt via Twitter, Facebook of een Whatsappje stuurt.

Hoeveel dagen zitten er in vier jaar? Kan ik oefenen op dat ‘wij’ gevoel.

Categorieën: Sport

Gerardinho

Verbaast zich elke dag. Wil van alles zijn: voetballer, schrijver, dromer, hemelbestormer, zanger, sterrenkok, campingeigenaar in de buurt van Menfi, les mills instructeur. Doet aan bodypump en spinnin. Maakt daarvoor zijn eigen muziekmix. Houdt van zijn vrouw en zijn twee roodharige thrianta-nijntjes. En zit braaf elke dag op kantoor. De portemenee moet ook gevuld.

8 reacties

Harrie · 9 augustus 2012 op 13:50

Leuke column! Scherp ook. :duimop:

Libelle · 9 augustus 2012 op 14:37

Het ego groeit omgekeerd evenredig met de penis bij die oude mannen. Het is niet zozeer de leeftijd. Jouw bedoeling komt wel heel duidelijk over en da’s een verdienste.

Meralixe · 9 augustus 2012 op 15:17

Wat moeten wij Belgen dan zeggen of schrijven?

Wereldkampioenschap voetbal, niet aanwezig
Ronde van Frankrijk, enkel de vierde plaats voor het geel
Olympische spelen, tot nu toe twee keer brons en één keer zilver :pint:

pally · 9 augustus 2012 op 17:03

Je klinkt zo teleurgesteld in de Olympische prestaties, Geraldino, dat ik denk: ga sporten , joh, wordt beroemd, gewoon meedoen voor een aantal gouden plakken!

groet van pally

LouisP · 9 augustus 2012 op 17:42

Je had dat van het ‘slecht’ presteren van oranje nodig voor je Martstukje. Ik begrijp dat. Nederland doet het natuurlijk prima! Toptien van de wereld!! Ik ben fier als een gieter op oranje.
Maar je stukje is leuk!

Sagita · 9 augustus 2012 op 18:46

Ook al ben ik een oudegardeling, ik kan die twee niet meer zien. Alle plakken zijn ook in het nieuws te zien. En dan die Epke, daar keek ik echt naar uit en terecht!
Een uitgekauwd onderwerp maar je brengt het leuk! De beuk erin: :hammer:

Gerardinho · 9 augustus 2012 op 19:01

Goed gezien, LouisP.

Gerardinho · 9 augustus 2012 op 19:03

dat is wat ik noem stilte voor de storm.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder