Tijdens wat surfen op het net stuit ik op een nieuwsbericht dat mijn aandacht vraagt, het smeekt er bijna om. Huilend valt het op zijn knieën, zijn handen in elkaar gevouwen en het verlangen in zijn ogen. Het verlangen om waardering van zijn inhoud en respect voor zijn beknopte lengte.
“Meisje sterft in wasmachine die broertje in gang zette”.
Toegegeven, het is geen aantrekkelijke titel die suggereert dat er een vrolijke inhoud volgt. Het is geen pakkende titel, eigenlijk wat lang en moeilijk te doorgronden. Toch wil ik het weten. Een vierjarig meisje is op tragische wijze om het leven gekomen in Mission Viejo in de Amerikaanse staat Californië. Kayley Ishii was met haar broertje van 15 maanden aan het spelen en kroop in de wasmachine. De peuter duwde per ongeluk op een knopje en zette zo de wasmachine in gang. Het duurde maar liefst twee minuten voor haar moeder Kayley aantrof in de met water gevulde wasmachine, die al volop aan het draaien was. Alle hulp kwam te laat. De wasmachine kon met een druk op een knop aangezet worden en de bediening ervan stond slechts 75 cm boven de grond. Binnen het bereik van kleine kinderen dus met, door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een fatale afloop.

Vol van verbijstering en ongeloof lees ik het artikel, en nog eens, en nog eens. Het wil er maar niet in bij mij. Vreemd misschien want het klinkt zo geloofwaardig.
Ik mijn neefje gehaald. Nu heb ik alles geprobeerd, maar op welke manier dan ook, het duurde toch wel even voor ik mijn neefje van vijf in mijn wasmachine gepropt had. Dit ondanks het feit dat hij een behoorlijke krielkip is in vergelijking met de meeste kinderen van vier.
‘In een droger zou het makkelijker gaan’ mopper ik geïrriteerd.
Eindelijk na veel gedoe, geschreeuw, gestamp en geprotesteer hebben we het voor elkaar en kan mijn dochter van twee haar intrede doen. Zij is niet veel groter dan de gemiddelde peuter van anderhalf maar hopelijk wel iets krachtiger.

Weer een hoop gedoe want mevrouw krijgt het deurtje niet zo makkelijk dicht, het klemt wat en ze moet er een flinke mep tegen geven. Net als ze het bijltje erbij neer wil gooien slaagt zij in de opzet en daar staan we dan. Kleuter in de wasmachine, peuter wachtend op het vervolg. Nu staan we voor een nieuw dilemma, de knopjes zitten ver van de vloer, zoals bij elke wasmachine die ik ooit heb mogen zien.
Om ons onderzoek toch enige vorm te geven heb ik mijn dochter toch maar opgetild en haar erop gewezen welk knopje zij precies moet hebben. Vol verwachting klopt ons hart.

De peuter lacht wat zenuwachtig en de kleuter schreeuwt om bevrijding. ‘die doen mama’ vraagt mijn dochter met haar liefste stemmetje en ze drukt op het knopje. De machine sputtert wat en we wachten op wat er gaat gebeuren. Het knopje knippert en onze teleurstelling steekt de kop op. Verdorrie, geen wasprogramma ingesteld en de machine weigert iedere vorm van medewerking.

De kleuter hebben wij bevrijd en beloond met een welverdiend snoepje, waar ze vrijwel alles voor overhebben. Onze test is voldaan en de geloofwaardigheid van bovenstaand artikel is niet groter geworden. Wat zou een mens bezielen om de schuld af te schuiven op een onschuldig kind. Wat zou de wereld bezielen om zo snel te geloven?

Categorieën: Maatschappij

Assepjotster

In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer...

18 reacties

Mosje · 16 februari 2009 op 11:28

Tja, het zijn van die berichten die snel de wereld overgaan, en zeker door alle internetkranten, snel worden overgenomen.
Ik neem ze vaak met een korreltje zout. Man bijt hond. Zoiets.

FatTree · 16 februari 2009 op 11:58

Ontzettend leuk en fris stuk, die mij er op een hele basale manier aan herinnert niet zomaar alles te geloven.

axelle · 16 februari 2009 op 12:06

Een kilootje ironie is hier idd wel op z’n plaats.
Axelle 😉

arta · 16 februari 2009 op 12:25

Hmm… misschien moet ik straks dan toch maar eens de kat in de magnetron stoppen en zien of mijn zoon die wel kan bedienen…(tis toch een rotkat)
Op zich een grappig stukje, maar om heel eerlijk te zijn, komt jouw test ook niet erg geloofwaardig over…:-D

u-queen · 16 februari 2009 op 12:32

Toch wel minstens zo geloofwaardig als het bericht mag ik hopen? 😉 😀

arta · 16 februari 2009 op 15:40

Uhm…uhm…:-D

pally · 16 februari 2009 op 16:06

Ik vind dit leuk en niet leuk tegelijk. Als je werkelijk zo’n test doet en een kleuter in de wasmachine stopt etc. voor een snoepje, vind ik dat bijna nog raarder dan dat een kind zoiets zou doen.
Origineel is het stukje wel. hopelijk is jouw test fictie, 🙁

groet van Pally

phoebe · 16 februari 2009 op 19:00

Gniffel… Proest.. Lach 😀

Wat beschrijf je geweldig hoe je twee kinderen hebt gebruikt om een kranten artikel te testen op het waarheidsgehalte.. Heb je toevallig geen you tube filmpje gemaakt?

Zien zien zien!!!

Vind dit stukje echt hilarisch..

Slappe lach.. :hammer:

Zuurtje33 · 16 februari 2009 op 19:09

Ik vind het een sterk stukje.
Het ging een kant op die ik niet verwachtte, aangezien het vaak de kant op gaat van oooh en aaaach en dat kan toch niet.
Ik heb gegniffeld!

KawaSutra · 16 februari 2009 op 22:43

De intro vind ik wat morbide, gelet op de titel van het nieuwsbericht. Maar helaas werkt dat misschien wel zo. De ironie zie ik overigens ook wel in gelet op het verloop van jouw column.
Inhoudelijk vind het heel sterk geschreven. Ik zou een dergelijk bericht klakkeloos geloven maar je hebt me wel aan het denken gezet.
Zou het overigens niet kunnen dat er wasmachines in Amerika bestaan die ofwel sterk verouderd zijn ofwel minder geavanceerd dan in Europa? Het ene merk is natuurlijk het andere niet.

En uiteraard heb je die test natuurlijk niet werkelijk gedaan, je hebt gewoon je verstand gebruikt! 😀

u-queen · 16 februari 2009 op 23:00

@KawaSutra
Hmm…zouden ze dan ook die mooie bolling aan de binnenkant van het deurtje niet hebben? Of misschien bovenladers met onderknopjes? 😕

@Pally
Ik denk dat de laatste zin van de column je vermoeden beantwoord 😉

@Phoebe
Nee sorry, geen youtube filmpje. Is nog best lastig hoor die twee in bedwang houden 😆 dan ook nog filmen? Nee dat is onmogelijk, of niet? 😉

@allemaal
Bedankt voor deze leuke reacties 😀

Mien · 17 februari 2009 op 13:19

Ik snap hem.
15 maanden oude baby duwt op knopje ‘Start 40 graden met centrifugeren’ van afstandbediening supersonische wasmachine, nadat hij met zijn waterhoofd tegen de wasmachine is gevallen, waardoor, hoe onfortuinlijk voor iets groter zusje, de deur van de wasmachine dichtviel.

Niks geen broodje aap.

Goed gevonden, geanticipeerd en becommentarieerd u-queen!

Mien

Anne · 17 februari 2009 op 14:26

Tja, ik heb twee kinderen, waarvan er eentje, het jongetje, geregeld gekke dingen doet, zoals uit het raam springen, op drie meter hoogte. Mij verbaast zo’n bericht helemaal niks. Er zijn nog veel gekkere scenario’s te bedenken. En er is vast ook bij deze titel een heel plausibele verklaring waarom het wel degelijk gebeurd zou kunnen zijn. In Amerika is alles groter, dus misschien ook de wasmachines. En dan, als je het programma hebt ingesteld is het gewoon verder echt alleen een kwestie van knopje indrukken. Een kind kan de was doen 😕

Een ander verhaal is jouw stukje. Ik vind de wending erg origineel gevonden, en ook leuk beschreven, maar door mijn bezwaren tegen het punt dat je wilt maken vermindert mijn waardering toch. Overigens, dat broodje-aap-verhalen door internet nog meer leven ingeblazen worden, dat is ongetwijfeld het geval. Maar in dít geval? Denk het niet.

maurick · 17 februari 2009 op 16:52

Leuk stukje!

Ik vraag me alleen af of het ditmaal ook echt een broodje aap is. Er bestaan ook echt GROTE wasmachines, en zeker in Amerika.

Desalniettemin een leuke column 😉

u-queen · 17 februari 2009 op 20:48

Wirlpool (een van de grootste Amerikaanse producenten op het gebied van witgoed) heeft inderdaad wel grotere wasmachines. Deze kunnen echter hooguit 10 kilo dragen en hebben geen knoppen bij de grond. Wil de trommel draaien met een grotere inhoud dan zal er toch echt een fabrieksmotor in het apparaat moeten. Daarnaast is het vreemd een wasprogamma in te stellen op een lege machine.

Ik geloof er gewoon niet veel van maarja dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het per definitie niet waar is ;-)ik zet er gewoon mijn vraagtekens bij
???????????????????????????????????????????????

Marley_jane · 18 februari 2009 op 03:46

Heel leuk! De onverwachte wending vooral.

Anne · 18 februari 2009 op 16:50

Joh, Wirlpool is het enige merk wasmachines, in de wereld? Of in Amerika? Nooooooit geweten…. 😀

u-queen · 18 februari 2009 op 18:07

jep 😆

Haha het kwam er inderdaad iets te bijdehand uit :oeps:

😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder