Beste Meneer Kohnstamm,

Langs deze weg wilde ik u wijzen op het ongelofelijke, sociale drama dat u teweeg zult brengen. Als u erin mocht slagen de door u zo verafschuwde ‘drieklapper’ uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Ik en, neem maar van mij aan, velen met mij hopen dat u geen poot aan de grond zult krijgen met uw campagne. Een experiment waarin u wilt kijken in hoeverre het u lukt om met behulp van een website en ludieke buttons het obligate begroeten met een drietal zoenen op de linker- en de rechterwang uit te bannen. Een proef die net zoals alle dierenproeven misdadig is. Met het verschil dat nu talloze minderbedeelden in deze moderne maatschappij de dupe zijn.

Ondergetekende weet niet beter of je groet met een zoen op de wang gevolgd door een zoen op de andere wang en dan nog een zoen op de eerste wang. Ik kom dan ook uit Brabant, waar dit fenomeen al tijden onderdeel is van de daar heersende waarden. Dus toegegeven, ik heb dit nooit ervaren als iets nieuws. Zoals de Hollanders boven de rivieren, voor wie dit in de jaren tachtig als iets trendy’s kwam overwaaien. Mij werd geleerd om mijn tantes en nichtjes bij het begroeten te zoenen. Jawel, driewerf! In het begin vond ik dat niet wat, maar dat kwam doordat ik nogal wat problemen had met mijn zelfbeeld. En natuurlijk ook met het kussen van enge, oude vrouwen. Mijn tantes, maar ook willekeurige oudere dames die bij mijn ouders op visite kwamen. Soms waren de gezichten zo ingevallen, dat er geen bijkomen aan was. Maar al snel begon ik in te zien dat dit voor mij dé manier zou zijn om überhaupt vrouwen te kunnen kussen. Met mijn destijdse jampotglazen was ik een hulpeloze stakker zonder sociaal gevoel, zonder communicatieve vaardigheden. Ik ontweek het andere geslacht zo veel mogelijk. De puberjaren dienden zich aan en ook het uitgaan vermeed ik als de pest. Ik werd op school al genoeg uitgelachen.
Tot die oudejaarsavond, op het hoogtepunt van mijn puberen, ik me liet overhalen die nacht in de plaatselijke disco door te brengen. We waren er reeds tegen negenen. De tijd kroop voorbij. Ik voelde me diep, diep ongelukkig. Ik wilde weg. Maar ik bleef en hoorde iedereen aftellen. Tien, negen, acht, …
Twaalf uur. En ik onderging een omgekeerde versie van Assepoester. Wildvreemde, leuke meisjes wensten me een gelukkig nieuwjaar. En per usance kreeg ik daarbij drie smakkende zoenen op mijn wangen. Ik stond perplex, wist niet wat me overkwam, liet me ondergaan in deze complete gelukzaligheid. Tientallen dames kruisten mijn pad, kusten mij. Mij!
De daaropvolgende jaren kon je mij steevast in een kroeg vinden met oud op nieuw. Het was natuurlijk nooit meer zo intens als die eerste avond, maar ik genoot nog steeds met volle teugen. Met de komst van de contactlens –nu begrijp ik de herkomst van dit woord- namen mijn sociale vaardigheden toe en mijn gebrek aan zelfvertrouwen evenredig af. Maar de standaard drieklapper heeft me als eerste over de drempel heen getrokken.
Dus, meneer Kohnstamm, bent u zich ervan bewust dat u met uw ‘ludiek experiment’ vele contactgestoorde jongeren dé mogelijkheid ontneemt om eens eenvoudig het genoegen te mogen smaken door iemand van het andere geslacht gekust te worden. Een hand geven is saai. Kussen is spannend. Gun ze deze optie. Heb meelij met hen.
Ik smeek U!

Hoogachtend,

Arnoldus van der Werelden


9 reacties

Dees · 23 januari 2006 op 13:06

Gewéldig :laugh:

Mup · 23 januari 2006 op 13:31

[quote]Met de komst van de contactlens –nu begrijp ik de herkomst van dit woord- [/quote]

Ik ook, drie zoenen waard dit stuk!

Groet Mup.

Outsider · 23 januari 2006 op 13:59

Allemachtig leuk geschreven. Ik had altijd een beetje een hekel aan de zgn. drieklapper, maar zo bekeken is het ook wel weer mooi.

Bakema_NL · 23 januari 2006 op 17:17

Nou, vriendelijk bedankt voor dat Brabantse gebruik…..al die tantes 3 x zoenen, alsof 1 x al niet erg genoeg was. En die vrouwelijke collega’s die je eigenlijk helemaal niet wilt zoenen……3 x !!!
Wat betreft dat nieuwjaar heb je zeker gelijk, je gaat maar in een kroeg staan en je wordt vanzelf wel bij je kont gepakt door een leuke jongedame die meestal in min of meer beschonken toestand door de kroeg hobbelt….vaak zien ze er nog leuk uit ook. Een zinnig gesprek zit er niet in, maar goed, daarvoor kom je ook niet in de kroeg met oud en nieuw, dus de bedoelingen zijn zo ongeveer hetzelfde vaak.
Met die contact-lenzen heb je ook helemaal gelijk. Ook ik ging vanaf mijn 9e bebrild door het leven, altijd gehaat dat ding. En toen ging ik aan de lenzen en hoppa 2 weken later een vriendin, een beter bewijs van het nut van lenzen en de verschrikking van een bril had je mij niet kunnen geven.

Raindog · 23 januari 2006 op 17:44

Vreselijk leuke column, ondanks dat dat gezoen wat mij betreft gerust een tandje lager mag. Uuhm… Ik bedoel dat ik een handdruk vaak ook wel voldoende vind.

Superdebuut!

Chantal · 23 januari 2006 op 18:07

Superleuk! 😀 Welkom op columnx!

Li · 23 januari 2006 op 20:03

:kiss: :kiss: :kiss:
Ik vind deze column om te zoenen!

Li

Mosje · 23 januari 2006 op 22:52

Reuze leuk verhaal. Een drieklapper ook van mij.

:kiss: :kiss: :kiss:

Trukie · 24 januari 2006 op 23:37

Die drieklapper verslaat Kohnstam met gemak.
Driewerf hulde.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder