Toen Marco van Basten als net aangestelde bondscoach een vrijwel geheel vernieuwd elftal samenstelde ontstond er in ons land een heftige discussie tussen voor- en tegenstanders over de gevolgen van dit gedurfde selectiebeleid. Inmiddels heeft Oranje zich geplaatst d.m.v. een kleine portie geluk, degelijk voetbal en de kwaliteiten van individuen en is het de vraag of het Nederlands Elftal wel thuishoort op het WK volgend jaar in Duitsland. Op basis van de behaalde resultaten, 16 achtereenvolgende wedstrijden zonder nederlaag en een net verloren wedstrijd tegen angstgegner Italië, is het logisch dat we er weer bij zijn. We zijn nota bene één van de landen van Europa die zich als eerste plaatsten.

Als we vervolgens kijken naar de kwaliteiten van het elftal, zien we dat er behoorlijk wat spelers met snelheid, inzicht en techniek rondlopen. Neem nou Dirk Kuijt, altijd bereid te werken en overal op het veld te zien, of de technisch hoogbegaafde en snelle Arjan Robben die op het afgelopen EK ook al prominent aanwezig was. Dit willen we toch zeker niet missen volgende zomer?

Natuurlijk selecteerde van Basten er nogal op los en waren er bijna 20 debutanten, waardoor uit sommige hoeken flinke kritiek volgde. En natuurlijk was het voetbal niet altijd even goed en sprankelend. Maar er werd wel degelijk gewonnen. Een andere manier om op het WK volgend jaar ver te komen is er echt niet. Overigens stelden veel spelers na het EK in Portugal zich niet meer beschikbaar en móest San Marco wel nieuwelingen oproepen.

Tot slot kunnen we stellen dat Marco van Basten, man met veel kennis van zaken en durf en vroeger een fantastische voetballer, echt niet zo gek is om zijn naam te grabbel te gooien door een paar jongelingen die op de Herdgang of in Alkmaar rondlopen zomaar in een team te zetten.

De resultaten liegen er niet om en de kwaliteit is duidelijk aanwezig. Zodra dit elftal goed op elkaar ingespeeld en op dreef is maakt Italië of een andere titelkandidaat echt geen schijn van kans meer.

Categorieën: Actualiteiten

12 reacties

Ma3anne · 18 november 2005 op 09:30

o

wendy77 · 18 november 2005 op 09:44

Welkom op CX Sander.

Je hebt alleen verkeerd publiek hier vrees ik. De meesten hier geven geen ruk om voetbal. 😉

Eddy Kielema · 18 november 2005 op 10:06

Ik ben bang dat je iets teveel voorkennis verondersteld bij de lezertjes. Bovendien levert je column niet echt nieuwe gezichtspunten op.

Outsider · 18 november 2005 op 10:21

Ik vermoed dat Wendy wel gelijk heeft dat de meesten hier niet veel om voetbal geven.
Maar als je bijvoorbeeld eens een stukje zou schrijven over vorig jaar toen Dick Advocaat zo enorm werd afgezeikt, dat zou me wel interesseren.
Ik heb me indertijd erg kwaad gemaakt op Jan Mulder die zei dat ze Advocaat moesten ophangen en stenigen. Ik zou het daarom van harte toejuichen als een columnist Jan Mulder eens een enorm verbaal pak op zijn sodemieter zou geven. Ik heb aan weinig mensen een hekel, maar Jan Mulder kan ik niet luchten of zien. Ik heb zelfs wel eens gedacht: ik ga naar de studio en ik schop zijn stoel onder zijn kont vandaan, die verdomde, stronteigenwijze klootzak.

Fred · 18 november 2005 op 11:02

Ik vind Jan Mulder leuk… Voetbal niet…
Doet overigens niets af aan de prima column.

Euh, Ma3 in de spits en Raindog als voorstopper. Ik euh… ben wel reserve… Bier!!!

Eddy Kielema · 18 november 2005 op 11:28

[quote]Ik heb me indertijd erg kwaad gemaakt op Jan Mulder die zei dat ze Advocaat moesten ophangen en stenigen. [/quote]
Barend en Van Dorp is voor jou dus duidelijk geen amusement, Outsider! 😉 Overigens bedoelde Jan Mulder precies het tegenovergestelde van wat hij zei door de toevoeging: ‘kom nou toch!’, maar die is veel mensen blijkbaar ontgaan.

Outsider · 18 november 2005 op 11:40

Ja, Eddy, hij probeerde zich er later uit te lullen door te zeggen dat het ironie is. Maar het is geen leuke ironie. Iemand die echt gevoel voor humor heeft, die weet wel wat beters te verzinnen.

Chantal · 18 november 2005 op 20:23

[quote]Je hebt alleen verkeerd publiek hier vrees ik. De meesten hier geven geen ruk om voetbal. [/quote]

Ahum Wendy… spreek voor jezelf 😛 Ik vond ‘em wel leuk, hoewel er inderdaad niet echt nieuwe gezichtspunten inzaten.

Het is wel altijd makkelijker om overal op af te geven en overal over te zeuren (zeker als we het over voetbal hebben…), dus je hebt het jezelf niet makkelijk gemaakt. Dat bewonder ik wel! Welkom! 😀

Tim · 18 november 2005 op 21:13

Ik wel hoor! 🙂

Leuke column!

Raindog · 19 november 2005 op 13:37

Ik heb vroeger inderdaad gevoorstopt, of voorgestopt, whatever. Heb ik bij deze column niet gedaan, gestopt voor ik het uitgelezen had. Is anders wel mijn ding bij sportcolumns. In mij in ieder geval niet het juiste publiek. Sorry maar toch heel erg welkom.

bert · 21 november 2005 op 14:25

Ik vraag me alleen maar af waarom je deze vraag stelt. Waren er dan redenen om te veronderstellen dat het niet terecht zou zijn dat Nederland naar het WK zou mogen. Daar schrijf je volgens mij niet over.
Maar ja, ik heb dan ook zelf inderdaad geen verstand van voetbal.
Welkom op CX.

heupie · 25 november 2005 op 18:55

Eindelijk eens een positief voetbalverhaaltje. Maar of ze nu doorgaan of niet ik zie straks graag de beste teams en daar mag oranje bij zijn. Verder vindt ik betaald voetbal nauwelijks waarde hebben. Ja, als het er niet was miste ik ook niets. Te commercieel en nauwelijks de moeite van het kijken waard.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder