Ouders uit achterstandswijken zijn erg makkelijk tegenover hun kinderen. Kinderen zijn vaak tot laat in de avond buiten, kijk ’s avonds tegen tienen maar naar buiten je ziet er altijd wel een paar hangen. Veel mensen in achterstandswijken zoals Crooswijk, Oude Noorden en enkele delen van Kralingen hebben kinderen en hebben het krap. Financieel gaat het met vele mensen daar niet al te best want een SOOS is meestal binnen 2 weken of bij sommige gezinnen binnen enkele dagen op.
Hun kinderen zien dit en worden meestal, omdat het ouder het al druk genoeg heeft met overleven aan hun lot overgelaten. Ze moeten vaak zelf hun boterham verdienen.
In achterstandswijken is de criminaliteit ook mede door de gemakzucht van ouders tot stand gekomen.
Als Crooswijker van 20 ben ik altijd omgegaan met jongens en meiden van mijn leeftijd en ook ik heb gezien hoe het is als je het krap hebt maar de criminaliteit is niet de toekomst en je moet kiezen.
Ouders waar ik veelvuldig bij over de vloer kwam zeiden altijd; “van je fouten moet je het leren zo heb ik het ook geleerd!” is het niet beter wanneer de ouders beter op hun kinderen zou passen en ze naar school toe sleept, is het niet beter wanneer ouders hun kinderen die met dure kleding en spulletjes thuis komen te wijzen op de consequenties van datgene wat ze doen om aan deze dingen te komen.
Nee, ouders zijn te laf en zijn bang dat hun kinderen hen confronteren met datgene wat ze vroeger zelf hebben gedaan. Kinderen zijn de baas tegenwoordig en straf geven daar doet een moeder of vader uit een achterstandswijk niet aan. Waarom? Bang om door je eigen kind gestoken te worden, want pak msn af en ze doen het of wil je dat je kind zo word als jij? Iemand die niet op eigen benen kan staan?

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

viking · 4 februari 2005 op 11:58

Maar hun grootste fout is toch dat het zich voortplant!

Louise · 4 februari 2005 op 14:12

Zó, heftig stukkie…

melady · 4 februari 2005 op 23:05

[quote] Bang om door je eigen kind gestoken te worden, want pak msn af en ze doen het[/quote]

Vroeger hebben ze een keer mijn knikkers afgepakt.
Er is niks van me terecht gekomen.

Melady 🙂

Dees · 5 februari 2005 op 11:38

Die blauwe maandag in het onderwijs ben ik er wel achter gekomen dat vele ouders hun kind tot halve heilige of iig te vroeg tot volwaardige volwassene hebben verheven. Kinderen krijgen teveel ruimte en ouders kijken niet ver genoeg. Ze zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat hun kind niet dit en niet dat kan doen, ook niet als iemand ze op het tegendeel wijst. Een hardnekkige blinde vlek waar het hun kind betreft. Of misschien idd gewoon geen tijd genoeg / aandacht genoeg. Zeker niet nu sociale structuren meer en meer wegvallen en de opvoeding helemaal en totaal op vader en / of moeder neerkomt.

Dat is niet zozeer een probleem van achterstandswijken, als wel een maatschappelijk probleem, denk ik. In achterstandswijken zijn de gevolgen alleen wel heftiger en ouders mss banger.

Ach, ik heb makkelijk praten, zo zonder kids.

Mooi stukje, komt wel aan zo.

Mup · 5 februari 2005 op 21:30

Moeilijk om hier een mening over te vormen. Ga een heel stuk met je mee, alleen speelt het probleem van opvoeden niet alleen in achterstandswijken. En niets ligt zo gevoelig als kritiek op je kinderen of je manier van opvoeden,

Groet Mup.

koekoek · 6 februari 2005 op 03:26

Zulke ouders begrijpen niet dat er naast voeden ook nog opvoeden bestaat, en het is denk ik ook een stuk gemakzucht van ze.

Ma3anne · 6 februari 2005 op 08:29

Waar ik woon zijn geen echte achterstandswijken, maar ik zie hier ook jeugd ontsporen uit de zogenaamde betere milieus. Strontverwend met de duurste dingen, waarmee ouders het gebrek aan aandacht compenseren.

Goed opvoeden zit hem niet in inkomen of opleiding. Daar moet je jezelf en je eigen behoeftes vaak voor opzij zetten en dat kan niet iedereen.

Rotterdammer · 7 februari 2005 op 15:49

dit stukje heb ik in de wijkkrant laten plaatsten waar ik een vaste column plek heb. Keiharde stukjes zijn de enige manier om een discussie te ontlokken. Ik generaliseer, omdat het juist in achterstandswijken anders toch af gedaan wordt als “hebben ze mij niet mee” nu dus wel en mensen kunnen ook reageren

Geef een reactie

Avatar plaatshouder