We kunnen hem redelijk verstaan, de Roemeense schoonvader van mijn zoon. Hij spreekt Roemeens, Frans, Grieks en een beetje Engels. Wij maken ons verstaanbaar in Nederlands, Engels en een klein bitchen Deutsch. Dus communiceren we in een mengelmoes van talen én met onze handen en voeten. Hij haalt een foto uit zijn portefeuille. ,,Moi,” zegt hij stralend en zweeft met de nagel van zijn wijsvinger over het prentje. Daarop staat een jongeman van een jaar of vijfentwintig. Gladgeschoren bekkie. Gemillimeterd haar. Een baret diagonaal op zijn hoofd. De jonge soldaat blikt bloedserieus in de lens van de fotograaf. De trots druipt van zijn gezicht. De schoonvader van mijn zoon springt in de houding, trakteert ons op een soldatengroet en drukt zijn linkerhand tegen zijn hart. ,,Moi,” glimt hij. ,, I was a soldier. It was my work. All the time.”

Hij vist een tweede foto uit zijn portefeuille. Daarop is hij ouder. Hij draagt een uniform. Kreukloos. Met kistjes die glimmen als snottebellen in de maneschijn. Zijn gemillimeterde schedel gaat schuil onder een stokstijve pet. Op de achtergrond rimpelloos opgemaakte britsen. Daarnaast stoelen. Kaarsrecht. Alsof iemand met een liniaal aan het werk is geweest. Geen zwervende schoen, los kledingstuk of plaatje aan de muur te bekennen. De schoonvader van mijn zoon maakt van wijsvinger en duim een rondje en grijnst,, everything pico bello in Romania. Its tres bien in our army.”

Hij informeert of mijn echtgenoot, de vader van zijn schoonzoon, ook in dienst heeft gezeten. Mijn echtgenoot knikt enthousiast. Tuurlijk heeft hij in dienst gezeten. Begin jaren ’70. Aan die goeie ouwe tijd bewaart hij prima herinneringen. Ouwe stompen. Zandhazen. Slapie. Berenlullen. Hij vuurt een spervuur aan Nederlandse legerwoorden af. Onze Roemeen kijkt met grote verbaasde ogen. Hij verstaat er niets van. De woorden laten zich niet vertalen. Daarom wordt ter ondersteuning het fotoalbum met dienstfoto’s van zolder gehaald.
Als twee spionnetjes kruipen ze op de bank. De één nieuwsgierig naar de ins en outs van het Nederlandse leger. De ander blij met een soul mate die interesse in zijn sterke diensttijdverhalen toont.

Bladzijden na bladzijden worden omgeslagen. Foto’s van de kazerne passeren de revue. Posters van schaars geklede dames, bedreven in de spreidstand, bedekken de muren en de kastdeuren. Soldaten, met verkreukelde baretten op hun schouderlange haar, pielen een shagje. Kantinetafels lijken te bezwijken onder een vracht aan lege bierflessen. Soldaten, ingedeeld in het zoveelste bataljon van het Nederlandse leger, staren glazig in de lens van de fotograaf en omhelzen elkaar in dronkenmansliefde. Er zijn ook serieuzere foto’s van schoongemaakte wapens, keurig onderhouden legervoertuigen en opgeruimde kamers. Maar die zijn schaars en worden snel omgeslagen.

Met een zucht wordt het fotoboek dichtgeslagen en op de tafel gelegd. Onze Roemeense gast zit verslagen op de bank. Sprakeloos. Schuift hoofdschuddend zijn eigen foto’s terug in zijn portefeuille. Pakt het fotoboek keer op keer van tafel. Bladert het van achter naar voren door. Dan keert zijn spraak terug. ,, Mon dddieu,”stamelt hij geschokt. ,,This is nnnot a army. This is a rockband!”

Categorieën: Thema column

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

14 reacties

Harrie · 13 maart 2013 op 08:10

En dan heb je nog niet eens verteld van de alternatieve dienstplicht … :bomb: … ! Geweldige comeback Li. Leuk je weer te lezen hiero. Groetjes, Harrietje

SIMBA · 13 maart 2013 op 08:29

:soldier: :peace:
Fijn dat je er weer bent Li!

Ma3anne · 13 maart 2013 op 09:41

Quote: ‘Posters van schaars geklede dames, bedreven in de spreidstand, bedekken de muren en de kastdeuren. ‘
:shame:

Heerlijk Li-verhaal! Leuk je hier weer te zien.

Groetjes,
Ma3

Meralixe · 13 maart 2013 op 09:49

Eindelijk, na één jaar, terug een column van uw hand.
Goed vertelt maar terug blikkend in uw vorige columns niet uw beste stukje. En toch, de manier waarop je de hand over de foto laat glijden, en het probleem van de taal, en daar mee gepaard gaande de eerder nutteloze gesprekken over de legerdienst, tonen aan dat je het verre van afgeleerd bent, dat tekenen met woorden. 😉

pepe · 13 maart 2013 op 21:25

Dank je Li, voor dit heerlijke verhaal.

Mien · 14 maart 2013 op 00:26

Hee Li is back.
Leuke column.
Maar waarom geplaatst als Themacolumn?
Of geef je deze categorie een nieuwe dimensie.
Een letterlijke … ha, ha.

  Jeroen · 14 maart 2013 op 08:48

  Dat is op verzoek van de redactie :party:

   Mien · 14 maart 2013 op 13:22

   Dat vraagt om nader uitleg Jeroen.
   Maar die gaat vast nog komen. 😉
   Oh, nou zie ik het.
   Ma3 heeft ook al ingezonden.
   Dat maakt nieuwsgierig. 🙂

lisa-marie · 14 maart 2013 op 09:21

een groter contrast bestaat niet !
ik heb er van genoten !

arta · 15 maart 2013 op 08:38

Heel, heel erg mooi!

De redactie gaat het moeilijk krijgen met het kiezen van de CvdM!

Mosje · 15 maart 2013 op 10:18

Hola Li, je bent het nog niet verleerd!

Li · 16 maart 2013 op 10:53

Zo’n spiksplinternieuwe site voelt net alsof je voor het eerst op een pasgekocht bankstel gaat zitten. Het is mooi en zit best goed, maar je moet nog even met je billen schuiven om je lekker te kunnen nestelen. Maar o jeetje (sorry Dees) de tijd is zo vaak spelbreker.

Vond het heel leuk om weer wat rond te lezen en wil de reactieplaatsers hartelijk danken voor hun bericht.

Liefs van Li

pally · 16 maart 2013 op 14:42

Oh, Li, goed dat je liet weten dat deze column op de verse CX stond. Ik had hem bijna gemist. Ik vind hem echt top! Die kistjes als glimmende snottebellen, ha, ha!
En dat slot, geweldig. Mag van mij beslist CVDM worden, deze.
Is het een opmaat om je weer vaker hier te kunnen lezen?
I hope so,
liefs van pally

WritersBlocq · 24 maart 2013 op 13:53

Heeee wat gaaf om de site even af te struinen en al die ouwe bekenden tegen te komen! Erg leuk, en de quote van Ma3 spat inderdaad van het scherm af, heerlijk 😛
Hoe groot het contrast inderdaad tussen de orde elders en die enorme vrijheid hier, ook al was het dienstplicht. Je hebt het mooi gebundeld in deze column hierboven.
Liefs, Pauline.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder