Ik kon het eigenlijk nauwelijks geloven toen ik op de tv hoorde van onze Johan Remkes minister van BZ dat hij zich vergist had over die zogenaamde terreurbrief. Het was geloof ik zijn beleving. Als redder van het vaderland had hij meteen alles en iedereen ingeschakeld om het gevaar adequaat uit te schakelen. Dit soort acties zijn typerend voor het kabinet waar wij momenteel mee te maken hebben. Als meelopers van Bush en zijn vrienden ontpopt dit kabinet zich als het meest rechtse kabinet wat wij na Colijn hebben gehad. De ene na de andere luchtballon wordt opgelaten in de sociale zekerheid en de onzekerheid onder uitkeringsgerechtigden, chronische zieken en aow’ers wordt met de dag groter. Terwijl het aantal graaiers onder het hoger management alleen maar toeneemt. Daar wordt nauwelijks iets aangedaan. We moeten weer terug naar de 40 urige werkweek om onze concurrentiepositie niet te verliezen en doorgaan met werken tot ons 65e jaar. Ja zeker, volgens Laurens Jan Brinkhorst zijn wij te lui en te veel verwend en te snel ziek. Weet hij veel, onze Laurens Jan is typisch zo’n manager die veel plannetjes ( innoverende gedachten in managerstaal ) heeft, maar nauwelijks beseft waar hij mee bezig is en veel onrust zaait onder de werkende klasse.Als hij maar scoort en met grote koppen in de krant komt. Een politicus zonder ideologie, zo de wind is waait zijn rokje.
Een andere politicus zonder ideologie is Rita Verdonck, het schijnt dat ze vroeger PSP sympathien heeft gehad las ik in Het Parool.Ze is dan wel heel ver van de kudde afgedwaald. Asielzoekers zo snel mogelijk het land uitgooien en zoek het maar uit. Mensen die al jaren hier wonen met opgroeiende kinderen, kinderen die hier geboren en opgevoed zijn. Maar ja zegt onze Rita, ik doe alles conform de wet. En maar proberen te scoren, wat zullen we nu weer eens gaan verzinnen om asielzoekertjes te gaan pesten en te vernederen.
Henk Kamp ook zo’n fraaie minister van defensie, een van de grootste meelopers in het kabinet achter Bush en Cheeney. Ons als land in een volstrekt leugenachtige oorlog in Irak gooien. Om zogenaamd de Iraakse bevolking te steunen en te helpen.Een oorlog die volstrekt illegaal is en alleen maar dient om oliebelangen en strategische belangen veilig te stellen voor de Amerikanen en Engelsen. Onschuldigen slachtoffer laten worden van het Iraakse verzet en geen vinger uitsteken als die mensen gedood dreigen te worden. Maar wel de passie preken als de Philippijnse premier voor een onderdaan van haar opkomt en hem redt van een afschuwelijke dood. Henk Kamp zal een dergelijke beslissing natuurlijk wel afkeuren, dat is toegeven aan terroristen. Ik hoop dat Nederlandse onderdanen die daar als soldaat werkzaam zijn nooit in handen komen van het Iraakse verzet, want van onze minister zijn geen heldendaden te verwachten. Alleen een hoop vage woorden en termen om zijn gedrag te verdoezelen, dat is wat wij van Henk Kamp op de tv zien.
Het toppunt van opportunisme was toch wel dat Nederland weer instemt met de walvisvangst. Het intelligentste zoogdier op onze aarde wordt in feite door ons kabinet weer vogelvrij verklaard, onder het mom dat anders de illigale vangsten niet meer te controleren zijn.Dus dan maar achter Japanners aanlopen, die al jaren zogenaamd voor wetenschappelijke doeleinden op de walvissen jagen.

Ik moest dit even kwijt, dat lucht op.

Peter de Haan


9 reacties

KingArthur · 27 juli 2004 op 11:37

Ik ben niet erg onder de indruk van je column. Ik denk dat je te veel wilt vertellen in 1 stuk tekst. Probeer het eens te spreiden in meerdere columns.

Je kan het ook al zien aan je titel die bijna al een volzin is.

Volgende keer beter. 😉

Mosje · 27 juli 2004 op 11:44

Beste Peter,

Schrijven kun je, maar om nou in één column, én Remkes, én Brinkhorst, én Verdonck, én Kamp, én de walvisvangst te behandelen, dat kan zelfs de beste schrijver niet. Niet op een geloofwaardige manier althans.
Probeer je te beperken tot één onderwerp, da’s al moeilijk genoeg.
Dit moest ik even kwijt. 😉

Joeri71 · 27 juli 2004 op 12:49

Maar ja zoals ie al zei, hij moest dit even kwijt en als ie dat dan in 5 columns moest doen ja dan was ie wel ff bezig 😛

gast · 27 juli 2004 op 12:52

Ondanks dat ik het met de meeste punten die je voordraagt het eens ben, vind ik je column te veel van de hak op de tak springen. Ondanks het feit dat de rode draad wel de huidige politici zijn, zou ik het toch anders brengen. Het komt wat simplistisch gestructureerd over, en dat vind ik saai om te lezen.

En die titel is veels te lang.

Dees · 27 juli 2004 op 18:26

Hai Peter,

Heerlijk, een goed stukje ‘ranten’, ben ik erg fan van. Maar net als mijn voorgangers denk ik dat een rant effectiever is als het onderwerp ervan wordt ingeperkt. Een andere mogelijkheid is om echt bruggen te slaan tussen de verschillende stukken, voor een soepele(re) overloop.

Ik ben benieuwd naar je volgende columnn trouwens….

Bakema_NL · 27 juli 2004 op 22:04

De Nederlanders zijn ook lui geworden, heeft die man helemaal gelijk in (over ziek zijn heb ik het al helemaal niet, een keertje hatsjoe en men zit al thuis vaak). En al die wat oudere mensen….die nogal hard gewerkt hebben na een oorlog om er wat van te maken hier moeten toch op de een of andere manier door de kleiner wordende groep werkenden, onderhouden worden, dat gaat niet vanzelf. Waarschijnlijk heb jij de vruchten geplukt van het harde werken van die mensen en toch redelijk in luxe geleefd…..en nog leeft als je het vergelijkt met een hoop andere mensen. En maar zeiken als je nu een stapje terug moet doen……het is de schuld van de politici……..natuurlijk. Ze doen lang niet alles goed nee, kan zelfs niet, zeker niet in ieders ogen, maar er moet wat gebeuren. Jammer dat je er niks voor over hebt. Kom anders zelf met een betere oplossing.
En het is niet alleen olie voor Amerika en Engeland, ook wij hebben die olie nodig. Eigenlijk zou het eens op moeten raken, rijden er wat minder auto’s, dan moet men wel zonder. Nu rijden er veel teveel in het rond die lang niet allemaal nodig zijn. En waar komt dat door? Omdat we verwende luie flikkers zijn geworden (haha, alweer) die voor een boodschapje om de hoek nog de auto pakken…….ga het bij jezelf eens na of in je omgeving. Dus jij bent wellicht mede-oorzaak aan die oorlog om olie in Irak, want jij bent een olie-vretende consument en aan die vraag zal voldaan moeten worden……is een andere kant he? En je gaat trouwens voorbij aan die honderdduizende die Saddam afgeslacht heeft, zoals iedereen daar aan voorbij gaat. Dat alleen al is reden genoeg om dat varken af te knallen. Maar dat die mensen geslacht werden vond men minder erg dan dat er oorlog gevoerd word om olie……jammer hoor.

Louise · 27 juli 2004 op 22:54

Omdat je inderdaad te veel aanpakt in één stukje, kun je nergens dieper op in gaan en komt het allemaal niet goed uit de verf. Dat is jammer omdat je wel degelijk interessante zaken aanslingert en ook op een leuke manier.

Maar ik snap het best; ook ik had ernstig de neiging om meerdere columns samen te voegen toen ik stuiterde op die lange wachtrij 😉

Ma3anne · 28 juli 2004 op 00:40

Nou ja, we hebben ze allemaal weer eens op een rijtje, zullen we maar zeggen.

Je bent de boringen in de Waddenzee nog vergeten. Ook zoiets.

Hans · 28 juli 2004 op 09:32

Toch heeft Laurens Jan wel gelijk over die luiheid. Zelf zeg je ja als ik 5 columns moet schrijven ben ik wel even bezig. Dit terwijl je column de concurentie van al die andere columns moet aangaan

Geef een reactie

Avatar plaatshouder