Als twee volledig ingeburgerde provinciaaltjes sloegen we quasi ‘net niet verdwaald’ linksaf.
Hier moest wel een auto-importspeciaalzaak zitten. De dure Duitse Grundlichkeit op vier wielen en patriottische Hummers evenals de steigerende paardenkrachten van Ferrari vlogen ons in de 30km zone om de oren.
Mijn eerste vermoeden was dat we in Pieterburen waren aanbeland, aangezien het bontgehalte ineens omhoog vloog. Dat laatste weet ik niet helemaal zeker omdat ook hier eens te meer bleek dat diamonts a girls best friend zijn, en ik dus door al die schittering werd verblind. Het bleek de P.C. Hoofdstraat in het Amsterdam te zijn. Waren we bij Hoevelaken links gegaan had de natuurlijke setting ons waarschijnlijk best goed gedaan, maar dan was ons deze slechte comedy bespaard gebleven, en dat zou jammer zijn.
Zo weet ik nu dat Oger niet de vergrotende trap van oog is, maar een vadsig mannetje is dat maatpakken verkoopt. Ik begrijp nu ook de belevingswereld van Irene van de Laar. U weet wel, de kunstmatig opgerekte Barbie van RTL Boulevard. Vol van buiten, leeg van binnen.
Ik hoopte stiekem dat er een omhooggevallen voetbalvrouw zou passeren die mij een voorzetje zou geven zodat ik haar een rotschop kon verkopen.
Fout, fout, fout.

Waar een grote groep minima van hun laatste restje AOW een verlept benzinepompbloemetje koopt om zo hun laatste eer te bewijzen aan Juliana, deed enkele kilometers verderop de chic van Nederland zich tegoed aan een hoogstaande oranje tom pouce van Pâtisserie François Boulangé.
Het leek de Lage Landen versie van Sun City. Een straat met meer zwart geld dan zwarte mensen. Want die waren plotseling nergens te vinden, de zonnebankgebruinde types buiten beschouwing gelaten.

Als twee vreemdelingen in een land dat ons niet aanstaat, dwaalden we rond, ons vergapend aan de meest onnodige haute couture die deze wereld ooit voortbracht. Zo kan onze lieve Heer het nooit hebben bedoeld. Esthetisch onverantwoorde types paradeerde in de rondte alsof het circus in de stad was en deze in karavaan door de straten trok.
Het Botox-, Brard- en Breukhovengehalte steeg navenant we de straat vorderden.
De omzet viert hoogtij bij de ego’s van de voornamelijk mislukte voetbalvrouwen.
Net op tijd sloeg ik mijn hand voor mijn mond, toen ik het uitproestte van het lachen en mijn urine bijna liet lopen.

Hoewel ik een provinciaaltje met aspiraties ben, ging dit mij te ver. Een klassieke cultuurshock, dat was het.
Ieder het zijn, begrijp me niet verkeerd. Als mensen in de P.C. Hoofdstraat willen flaneren, prima. Maar dan wel met een hek erom heen en een redelijke entreeprijs.

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/copyrightmartijn.jpg[/img]


10 reacties

R@@F · 26 maart 2004 op 14:38

GROTE KLASSE!!!!

Groet
R@@F

Ma3anne · 26 maart 2004 op 20:37

Ik ben er nog nooit toe gekomen om naar de P.C.Leeghoofdstraat te gaan in Amsterdam. Heb er niks te zoeken eigenlijk. Maar nu ik dit lees, lijkt het me toch wel een keer lollig om er heen te gaan. Hartstikke leuk beschreven! 😀

Mosje · 26 maart 2004 op 20:47

OK Martijn, 1-0 voor jou. Ik koop voortaan mijn pakken wel in een andere straat.
😛

Li · 26 maart 2004 op 21:33

[quote]Dat laatste weet ik niet helemaal zeker omdat ook hier eens te meer bleek dat diamonts a girls best friend zijn, en ik dus door al die schittering werd verblind.[/quote]

En briljante column. Zekere weten! 😛

viking · 27 maart 2004 op 11:19

Maar alleen als jij stalmeester bent en rondleidingen geeft…

Mup · 27 maart 2004 op 12:08

Wist wel dat ik goed zat op de Albert Cuijp,

Groet Mup.

pepe · 27 maart 2004 op 17:07

Ik ga wel met Mup mee, naar de albert cuyp, dat is veel leuker.

Martijn · 28 maart 2004 op 11:54

Ach, de diversiteit binnen het mensendom is natuurlijk prachtig.
Als mensen voornamelijk zich zelf interessant vinden willen ze dat graag laten zien, dat geldt eigenlijk voor iedereen.
In de natuur heb je haantjes met haantjesgedrag. Een pauw zet zijn waaier op en gorilla’s slaan op hun borst.

Laat mij dan maar de hyena zijn die zich suf lacht…
[img]http://www.photographybyswartz.com/dp_Smiling%20Hyena.jpg[/img]

Groet Martijn 😀

Clueless · 28 maart 2004 op 12:47

Leuk geschreven! In bijna elke zin zit wel een woordspeling of verkapte grap. Knap hoor, hoe je dat in je tekst kunt verwerken zonder het onleesbaar te maken.

Maar waarom zou je entree gaan vragen als je eindelijk weer es helemaal gratis aapjes kunt kijken? 😉

Mercurius · 28 maart 2004 op 13:11

Martijn,

Weer een genot om te lezen! Jouw columns zijn net als naked gun: hoe vaker je ze leest, hoe meer verborgen grapjes je tegen komt. 😉

oja en Venlo is dus zo slecht nog niet he? 😛

ciao Mercurius

Geef een reactie

Avatar plaatshouder