Het kleine dorpskerkje van Drávatamási beschikt over één oude klok, die klinkt een beetje blikkerig maar hij doet het nog best. In het voorportaal van het kerkje zie je het touw hangen waar de dominee de klok, normaliter elke zaterdagmiddag, een zwieper geeft. Daar komen vooral de oude vrouwtjes op af. De schorten en hoofddoekjes vervangen voor vreemd uitziende mantelpakjes, het haar netjes in de krul. Meestal hebben ze ook wat bloemetjes bij zich, om de zaterdagmiddag- kerkdienst wat op te fleuren. Natuurlijk klingelt de klok ook op de traditionele kerkelijke feestdagen, verder hoor je hem niet zo vaak. Tot vorige week althans. Bijna dagelijks ging dat ding tekeer, vanochtend alwéér twee keer.
Wat dit te betekenen heeft, vernamen we van Josef, één van onze studenten in de Nederlandse taal. Er blijken deze week al minstens drie doden gevallen, door het drinken van iets tè heftige Pálinka!
In een land waar spiritus verboden is, omdat men het wel eens zou kunnen nuttigen, worden wel complete Pálinka stookketels, inclusief alle toebehoren bij de bouwmarkt verkocht…
Dat gaat wel eens mis, dan vallen er zomaar verscheidene doden in zo’n klein dorpje op de poesta. Er is niemand die zich er heel erg druk over maakt, lijkt het. Dit soort dingen gebeuren gewoon en tja, dan ben je dood.
Terwijl de dorpsbewoners stomverbaasd staan te kijken hoeveel stampij ik maak over een tot moes gereden teckel, worden zij zelf van de eindigheid van het leven niet warm of koud… Eigen schuld, dikke bult. Dan moet je maar niet zoveel zuipen…

Ik ben maar weer eens naar het kerkhof gestiefeld, om er het mijne over te weten te komen. Daar heb ik inderdaad een aantal ‘verse’ graven ontdekt. Mannen variërend in leeftijd van achtenveertig tot negenenzestig jaar. Zonen, vaders, opa’s, onnodig van het leven beroofd. Stuk voor stuk Roma zigeuners en weer die kloterige armoede die ze de das omdoet. Hongaarse mensen wagen zich niet aan dat zelfgestookte spul, die halen gewoon hun flesje bij de supermarkt of hun glaasje in het cafe. De oneerlijkheid wordt steeds zichtbaarder voor ons, je vraagt je soms af wat Hongarije in Godsnaam te zoeken heeft in de Europese Unie. Het lijkt mij toch, dat dit soort dingen in deze tijd, niet meer zouden moeten kunnen.

Als enig redactielid van de Drávatamási-expres, zal ik met dit stukje de wereldpers niet opschrikken. Maar als je je realiseert dat er in honderden van dit soort dorpen, elk jaar mannen sneuvelen door het drinken van zelfgestookte Pálinka, zou je toch denken dat het wèl een issue is.
Nu is in Hongarije nog steeds de wet van kracht, dat de journalistiek zich niet negatief over Hongaarse aangelegenheden mag uitlaten.
Gelukkig zit onze Neelie Smit-Kroes er boven op, om dit zo snel mogelijk ongedaan te maken. Ze zet de Hongaarse overheid onder druk, door te dreigen de Europese geldkraan dicht te draaien. Ik vertrouw maar op haar en publiceer dit artikel toch, omdat ik het belangrijk vind dat er verbetering komt in het leven van de Zigeuners in Hongarije!
Zelf ben ik ook al eens knock-out gegaan door slecht twee glaasje Palinka, ik realiseer me nu pas hoe gevaarlijk dit was…

Waar ik nu voor bid is dat die kerkklok voorlopig stil blijft.
Amen.

Categorieën: Algemeen

14 reacties

trawant · 16 februari 2011 op 13:06

Een actueel pamflet!
ROma zijn de outcasts van Europa, zie de mensonterende leefomstandigheden in de kampen in Frankrijk. Hoor de vergeten halfmiljoen doden in WO2.
Maar ja het oostblok onttrekt zich nu eenmaal aan onze waarneming. Grauw en ellendig is het beeld.
En is die mediawet in Hongarije al ingetrokken nu ze de EU mogen aanvoeren?
Houd ons maar wakker en op de hoogte !

sylvia1 · 16 februari 2011 op 16:52

Goede column Boukje! Mooi hoe je het voorval in je eigen dorpje doortrekt tot een veel groter maatschappelijk probleem. En daar ook iets aan wilt doen. Succes enne drink zelf maar geen Palinka meer hè.

LouisP · 16 februari 2011 op 17:31

Boukje
In ieder geval erg interessant. Met aandacht gelezen. Onderstaand stukje vind ik niet zo passend en ‘k begrijp het niet helemaal:
Terwijl de dorpsbewoners stomverbaasd staan te kijken hoeveel stampij ik maak over een tot moes gereden teckel, worden zij zelf van de eindigheid van het leven niet warm of koud… Eigen schuld, dikke bult. Dan moet je maar niet zoveel zuipen…
“Slecht’ moet waarschijnlijk slechts zijn.
Dat laatste alineaatje hoeft voor mij niet. Dat amen komt wel terug in de kerkklokken maar het maakt de rest wat minder sterk, denk ik..

L.

lisa-marie · 16 februari 2011 op 19:15

Hij is goed !
alleen had ik de laatste twee zinnen weg gelaten maakt hem sterker.

Harrie · 16 februari 2011 op 20:28

Ach … cultuur en tijd … zijn mystieke zaken. Daar heeft iedereen zo zijn eigen kijk op. Het centrum daar draait alles rond. Uiteindelijk keert alles terug tot stof.

Boukje · 16 februari 2011 op 23:17

Volgens mij is het toch echt een goede zin die past waar die staat.
Ik heb hem nou zo’n zesendertig keer herhaalt maar vind geen valse noot…

Over de laatste regels hebben jullie allemaal weer eens gelijk.
:eh:

Boukje · 16 februari 2011 op 23:20

En zo zullen wij wederkeren.

Boukje · 16 februari 2011 op 23:22

Dont worry.

Ik houd mij voortaan aan de Hongaarse wijn.
Die is licht en lekker.

:pint:

Boukje · 16 februari 2011 op 23:25

Toevallig lazen we vandaag ergens op het nieuws dat de Hongaarse overheid beterschap heeft beloofd…

We wachten het af!

Harrie · 16 februari 2011 op 23:37

In laken of satijn!

LouisP · 16 februari 2011 op 23:42

Terwijl de dorpsbewoners stomverbaasd staan te kijken hoeveel stampij ik maak over een tot moes gereden teckel, worden zij zelf van de eindigheid van het leven niet warm of koud… Eigen schuld, dikke bult. Dan moet je maar niet zoveel zuipen…

Boukje, je vindt het erg dat er een teckel wordt doodgereden? Je maakt er tenslotte srampij over.
En dat je het erg vind druk je uit door te schrijven: een tot moes gereden teckel. Ik vraag me dan af, waarom je stampij maakt?

Bij dat eigen schuld, dikke bult lijkt het alsof dat jouw eigen woorden zijn…dat is niet zo maar de toon past daar bij elkaar..dat bedoel ik met niet passen..

Ik probeer ook maar wat hoor!

Slu

SIMBA · 17 februari 2011 op 08:20

Je hoeft niet persé de wereldpers op te schrikken hoor, als je ons op CX er op attendeert is al heel wat! Ik vind dit heel schrijnende zaken en vind het goed dat je er aandacht aan besteedt.

arta · 17 februari 2011 op 15:16

Wat een sympatiek stuk, Boukje! Goed onderwerp, (al ben ik in deze licht bevooroordeeld)goed uitgewerkt.

Ik heb DE zin ook een paar keer overgelezen en vind hem helemaal passend. Qua taalgebruik (tot moes rijden) past het prima bij de supermooie zin:[quote]Stuk voor stuk Roma zigeuners en weer die kloterige armoede die ze de das omdoet.[/quote]

De laatste twee regels maken hem af, wat mij betreft. Je haalt er het onderwerp mee naar jezelf toe en dat vind ik persoonlijk erg mooi.

Boukje · 17 februari 2011 op 20:11

Nou Arta, zo’n positieve reactie heb ik nog niet eerder gehad.

Dank je wel het is een echte opsteker.

Ben wel benieuwd waarom je bevooroordeeld bent??? :wave:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder