Net als aan huizen wordt op tal van televisiezenders enthousiast aan lijven geknutseld. Van Make me beautiful tot Extreme Makeover. De nieuwste aanwinst in de rij opkalefaterprogramma’s voor het lijf is van Veronica en heet ‘Perfect’. Maar Perfect is anders. In Perfect worden niet zoals in andere shows zo goed en zo kwaad deerniswekkende menselijke bouwvallen gerestaureerd. Integendeel, het uitgangspunt is in elke aflevering een meisje dat bijna alles al mee heeft. Door de laatste vlekjes weg te werken wordt er een perfecte schoonheid van gemaakt.

Perfect stuitte op enige weerstand. Maar het bevindt zich in goed gezelschap want het argument dat ertegen in stelling wordt gebracht is hetzelfde waarmee overheidsuitgaven aan kunst en cultuur worden bekritiseerd. Zolang er nog burgers zijn die geen wasautomaat in de badkamer en minstens een knap tweedehandsje voor de deur hebben staan mag er geen cent naar leuke dingen. Dus een dijk van een meid met een schoonheidsfoutje mag niet omgetoverd worden tot een droomprinses zolang er meisjes rondlopen die nog niet van hun driedubbele onderkin of een afzichtelijk fietsenrek in hun mond afgeholpen zijn.

Bij de kandidates in Perfect hoeft nooit zoveel vet weggezogen te worden dat er een badkuip mee gevuld kan worden. Hooguit hier en daar een vingerhoedje. Het vergt geen ingrijpend hak en breekwerk om van een keurig neusje een snoezig neusje te maken. Een beetje extra vulling voor op zich al leuke borsten volstaat om het verschil te maken tussen een lijf waar de meesten alleen maar kunnen dromen en vrouwelijke vormen uit het boekje. Een wanhoopspoging om tientallen jaren achterstallig onderhoud ongedaan te maken, in Perfect zal je het niet zien. Het lijkt een luizenbaantje om als cosmetisch kunstenaar mooie meisjes met een penseeltje bij te werken. Maar daarmee wordt zijn taak ernstig onderschat.

Knutselen aan mooie meisjes is lopen langs de afgrond. Een foutje kan desastreus zijn want wat mooi is kan geruïneerd worden en daar is er zat van. Heel anders dan bij Extreme Makeover. Daar kan een blind paard nog geen schade aanrichten. Ernstige gevallen beginnen er al op te knappen door er alleen maar naar te wijzen. Maar aan het oplappen bij fatale ontwerp- of constructiefouten of achterstallig onderhoud is voor een vakman geen eer te behalen. Want meer dan een middelmatig resultaat zit er niet in. Hoewel dat misschien juist een resultaat is dat echt bij Nederland past. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Vingers van specialisten jeuken juist om van een leuk meisje waar nog niets aan verpest is, een perfect meisje te maken. Daar zijn die vingers voor getraind. Aan die laatste loodjes die altijd het zwaarst wegen, daar is eer te behalen. Van gezond eten en sporten word je wel slank maar volle stevige borsten en een onberispelijk gebit krijg je er niet van. Juist bij zo’n meisje dat slechts door een paar onnozele schoonheidsfoutjes, waar ze niets aan kan doen, gescheiden wordt van perfectie, doet ‘A little help from your friends’ wonderen. Een goed begin is ook in de beautysector het halve werk. Het is net als bij auto’s. Je kan je uiterste best doen op een Opel, het blijft een Opel. Voor een voorbijrijdend Opeltje draait niemand zich om. Je kan beter met een Ferrari beginnen.

[i]Bovenstaande tekst of delen daarvan mogen niet zonder toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.[/i] © Maurits


16 reacties

wendy77 · 12 november 2005 op 09:53

Het mag geen verrassing zijn dat ik dat programma nooit zal gaan zien. Ik vind niet dat je aan jezelf moet sleutelen en zeker niet als je door moeder natuur al rijkelijk bent bedeeld. Ze kan er dan nog zo perfect uitzien, maar misschien heeft ze wel een kutkarakter. Nobody is perfect you know!

Kees Schilder · 12 november 2005 op 10:14

Ben ik met Wendy77 helemaal eens.Kijk eens naar Linda de Mol.Die was mooi in mijn ogen.Tot er iemand aan ging sleutelen.Bleef niets meer van over.Voor de rest eurocard mastercard.
Doet niets af aan de prima column Mauritzz

Ma3anne · 12 november 2005 op 10:23

Je weet het zelf ook, Maurits, dit gaat nergens over. Bestaat er wel een objectieve maat voor perfectie voor wat betreft het uiterlijk van mensen? Welnee!
Het zou mij niets verbazen als dit programma niet bestaat, maar dat het een fantasie van jou is. 😛

wendy77 · 12 november 2005 op 10:27

Ma3: het bestaat ECHT!!!
Heb ff gegoogeld, haha

Shitonya · 12 november 2005 op 10:48

Je valt een paar keer in herhaling en je legt een programma uit voor het domme volk waarvan jij denkt dat ze het niet weten. Geen extreme make over, maar een extreme langdradige column erover. Zoveel objectieve uitleg over een programma is een beetje teveel van het goede. Zoiets zou je kunnen samenvatten in enkele zinnen.

Het einde is ook nogal slap. Je eindigt met een simpel voorbeeld. Ik dacht echt “oh was dit het einde?” 😮

Maurits · 12 november 2005 op 11:54

[quote]Zoveel objectieve uitleg over een programma is een beetje teveel van het goede. [/quote]
Beste Shitonya, je geeft een geheel nieuwe betekenis aan het begrip objectiviteit. Grappig om te constateren dat sommige mensen gewoon alles letterlijk nemen.

Trukie · 12 november 2005 op 13:04

[quote]zoals in andere shows zo goed en zo kwaad deerniswekkende menselijke bouwvallen gerestaureerd.[/quote]

Kunnen we het niet over Martijn Krabbé´s projectjes hebben? Dan voel ik me minder aangesproken. En Martijn heeft het lef om de confrontatie aan te gaan door een half jaar later de bofferds/slachtoffers nog eens op te zoeken.

Een wat droge registratie van een paar bestaande programma´s

Troy · 12 november 2005 op 15:13

[quote]”Heel anders dan bij Extreme Makeover. Daar kan een blind paard nog geen schade aanrichten. Ernstige gevallen beginnen er al op te knappen door er alleen maar naar te wijzen”[/quote] 😀 😀

Natuurlijk is het achterlijk, onnozel, oppervlakkig etc. etc. En toch vind ik het leuk om dit soort programma’s te zien, al is het alleen maar om me te verbazen over het feit dat sommige mensen echt zo raar in elkaar steken dat ze denken dat Barbie “het” schoonheidsideaal is. Het Barbiecomplex is ook een soort ziekte namelijk en het is erg jammer dat er mensen zijn die daar hun geld aan verdienen.

Ik vind je column overigens alles behalve langdradig en vervelend. Heb em met plezier gelezen.

Wessel · 12 november 2005 op 15:27

Ik vind het lollig hoe je je punt maakt door lekker te overdrijven. Vooral als het om die deelnemers van Extreme Makeover gaat (ze knappen al op door er naar te wijzen, zelfs een blind paard… etc). Daar heb ik erg om moeten lachen. Leuke column Maurits. 🙂

Raindog · 12 november 2005 op 17:26

Leuke column Maurits, leuke tip ook. Wanneer wordt het uitgezonden? Dit programma lijkt me ook heel erg leuk om ook al niet te zien.

(Je copyright zinnetje vind ik trouwens behoorlijk irritant. Iemand die deze website weet te vinden en vervolgens in staat is te lezen, is naar mijn idee ook in staat om het copyright-regelement te vinden en te lezen. Of gelden er voor jou andere regels misschien?)

Maurits · 12 november 2005 op 21:59

[quote] En toch vind ik het leuk om dit soort programma’s te zien, al is het alleen maar om me te verbazen over het feit dat sommige mensen echt zo raar in elkaar steken dat ze denken dat Barbie “het” schoonheidsideaal is.[/quote]
Hallo Troy, Ik vind het ook leuk om dit soort programma’s te zien al ben ik op extreme makeover en zo wel wat uitgekeken. Ik vind inderdaad dat het daar vaak verspilde moeite is. Het aardige is, en dat heb je in mijn column ook kunnen aantreffen, is de dubbelheid. Als meisjes er moeite voor doen om er heel aantrekkelijk uit te zien heb ik daar geen bezwaar tegen. Meestal hebben ze er trouwens een goede reden voor want als je model wilt worden moet je er wat voor over hebben. Ik verbaas me er meer over dat ze zich zo blind kunnen staren op 1 enkele imperfectie waar ze bij bosjes aan te wijzen zijn. Accepteer dan liever dat je niet perfect zal worden en kies een ander strijdtoneel.

[quote]Iemand die deze website weet te vinden en vervolgens in staat is te lezen, is naar mijn idee ook in staat om het copyright-regelement te vinden en te lezen[/quote]
Beste Raindog, De meeste mensen zijn vooral in staat tot dingen die ze goed uitkomen. Je kan het dus niet genoeg inpeperen. Bovendien vind ik het wel interessant om in contact te komen met mensen die mijn columns willen publiceren. Ook al zou het niets opbrengen.
Perfect wordt overigens maandagavond uitgezonden op Veronica.

Troy · 13 november 2005 op 15:52

@Raindog: ik denk dat het al vaak genoeg is voorgekomen dat columns zonder toestemming van de schrijver zijn overgenomen, dus dat zinnetje is zo gek nog niet.

@Maurits: ik ben het met je eens. Wie een modellencarrière op het oog heeft en met een simpele correctie meer kans maakt om te bereiken wat hij/zij wil nastreven kan ik goed begrijpen. Veel mensen hebben helaas een slecht zelfbeeld en streven perfectie na, maar ik geloof dat de ultieme perfectie al in de mens zelf zit, daar kan geen ingreep iets aan veranderen, het kan hooguit je zelfvertrouwen wat opschroeven. En dan nog, uiterlijke perfectie bestaat niet en ideaalbeelden veranderen telkens weer. Ik ben iig blij dat ik mezelf om andere dingen druk maak dan om mn uiterlijk:-)

bert · 13 november 2005 op 20:36

[quote]Daar kan een blind paard nog geen schade aanrichten.[/quote]
Ik hoop dat je dit ook cinisch bedoelt. Ik denk zelf dat bij al deze make overs heel veel schade wordt aangericht. Op het moment dat deze mensen de trap aflopen zijn ze nog heel gelukkig en ogenschijnlijk mooi. 5 jaar later zou ik niet in hun schoenen willen staan.
Alles wat de specialisten hebben gedaan is voor het “trap” moment en zeker niet voor de lange termijn.

Geertje · 14 november 2005 op 00:00

Uitstraling zal toch ook de perfectie wel of geen recht doen. Daarbij ‘Beauty is in the eye of the beholder’. 😀

Dees · 14 november 2005 op 10:09

Tsja, met de inhoud van je column ben ik het, zoals gewoonlijk, totáál oneens. Mutilatie is en blijft het, of het nou de lelijke eendjes of de prachtige zwanen met een vlekje betreft. En perfectie… Is het niet vaak die spleet tussen de voortanden waar zo’n barbie net nog een beetje karakter van krijgt? Tsja, als het zo doorgaat, komt die wereld vol met Stepford vrouwen nog wel eens. Wat zal jij dan gelukkig worden 😉

wzza14606 · 28 april 2008 op 01:34

Prezzo esercizi Istallazione Ricerca dvd Bel [url=http://excode.ru/anemia_sideropenica_2008.html]and Anemia Sideropenica[/url] Spiritose Immagini nuda Tecnico giovanni raider mondo Abbigliamento porno scambio Sims Atto Foto Org Aquari [url=http://excode.ru/mature_hard_over_40_2008.html]or over mature 40 hard[/url] Rikorda animale della foto Foto Per alessia Carnevale Video Collocamento Gioco Isole Viaggi Ciondoli [url=http://excode.ru/temi_gratis_per_nokia_6680_2008.html]and temi gratis nokia 6680 per[/url] Cucina Mobili Corrimano Cammino Ungulati video [url=http://excode.ru/tabella_aci_2007_2008.html]the Aci 2007 Tabella[/url] Nuda Navigatori Della Personale foto foto [url=http://excode.ru/video_porno_da_scaricare_gratis_in_formato_zip_2008.html]the porno in scaricare gratis da zip video formato[/url] teen video Burda Telefonico Salento Arabo [url=http://excode.ru/volante_pedaliera_xbox_2008.html] xbox volante pedaliera[/url] Gianluigi Scarpe foto delle Annunci signore Orari Milano free Roma italia [url=http://excode.ru/vecchia_grassa_troia_scopano_2008.html]and troia scopano grassa vecchia[/url] zodiacale emulatore video Foto lido yamaha Numeri Produzione Jbc [url=http://www.dacons.net/ww_istruzione_it_2008.html] Ww Istruzione It[/url] giochi animoticon sito Ragioniere porno Ufficiale Palmare Vicolungo nokia Asti Bossoni disdetta ccnl Mosconi Foto Giacomo Suzuki Sexi italiano Colomba [url=http://www.dacons.net/foto_gratis_ard_2008.html]a foto ard gratis[/url] giornale Quadri Domestici foto Diddle negro free Beppe troia Leopardi Epoca Ostia Rho Pamela [url=http://www.dacons.net/incontro_massaggio_2008.html]and Massaggio Incontro[/url] Controindicazioni disegni piedi Assegni Citta Hesperia nero Otto Cavalieri porno scheda Separatori Pavia [url=http://www.dacons.net/video_scopate_con_animali_2008.html] Scopate dacons.net Video Con Animali[/url] chiamami Ballxxx Newclick per driver male 1979 Nandub 2006 Download ragazza sotto Risultati Isotta Federica Benevento [url=http://www.dacons.net/cedolino_on_line_2008.html]and on cedolino line[/url] Calendario vedere granny gallico Canzone Fabian Anni escort Msn Casa Locazione supercazzi [url=http://www.dacons.net/aggiornamento_messanger_2008.html]a Aggiornamento messanger[/url] gonna hard Aspiratori webcam Monolocale video oroscopo Grillo Battuto Genova Diretta hornet Anima Windows gratis sexy nubilato Metel Elettrodomestici Coop [url=http://www.dacons.net/donna_cerca_uomo_roma_sesso_2008.html] sesso donna uomo dacons.net roma cerca[/url] vintage tetta temi Giuridica Pompinare francesco giochi Biglietti Nozze Immagini grasse coppia grasse giorgia Cantautori Traslucenza Difesa Gola Stock aspirapolvere

Geef een reactie

Avatar plaatshouder