Een team zit in de commandoruimte. Instemmend geknik. Vastberaden gezichten. Besluiten worden genomen, commando´s gegeven. Op de achtergrond komen machtige legers in beweging en ontwikkelt zich een veldslag: oprukkende legers en afgerukte lichaamsdelen. Time Commander, BBC. Een groep jonge mensen speelt een duizenden jaren oude veldslag na. Ze bedenken tactieken. Soldaten gewapend met speren en zwaarden werpen zich op elkaar, hakken en steken op elkaar in. Een ouderwetse veldslag. Man tegen man. Met honderden tegelijk. De infanterie wordt ingezet. Elitetroepen achter de hand gehouden. Overal vallen mannen. Die simulaties zijn verdomde echt tegenwoordig. Het is de BBC; afgehakte ledematen en hoofden blijven netjes uit beeld.
Breder dan breedbeeld vult de veldslag een wand van de commandoruimte, een zeer realistische computeranimatie waarin de gevolgen van elke beslissing te volgen zijn. Vrijelijk zweven wij kijkers door het landschap en over de strijdende partijen. Duizenden lijken liggen verspreid door het landschap. Regie mixt er bijpassend gekerm, gekreun, gegil en wapengekletter bij. Een massale slachting. Om rillingen van te krijgen.
Hoe kort geleden is het dat plussen achter minnen aanzaten en a-tjes b-tjes opaten, in die allereerste computerspelletjes voor thuis. Hoe lang duurt het nog tot nep realistischer is dan echt. Wanneer valt een computerbewerkte foto door de mand doordat hij echter is dan de werkelijkheid.
Houdt het daar op? Nee. Breedbeeld en surround maken plaats voor de totale beleving. Er middenin staan, er (virtueel) echt bij zijn. Horen, zien, ruiken en voelen krijgt een nieuwe betekenis. Pijn zullen de programmeurs wel weglaten, of in milde vorm toepassen, enkele sexspelletjes voor specifieke doelgroepen nagelaten.
Houdt het daar dan wel op? Nee. Nog even… en we kunnen klonen als de beste. Tijd voor nieuwe toepassingen.
We maken een commandoruimte waar we de hele dag Grote Aardse Conflicten bedenken en uitvoeren. Klonen, zelf wezens maken, dat geeft veel vrijheden. We forceren wat conflicten door variatie in huidskleur aan te brengen, programmeren een paar tegenstrijdige geloven, zorgen voor fikse tegenstellingen in leefomstandigheden en welvaart, en dan als jus: we bouwen karakterafwijkingen en gedragsdefecten in zodat onze zelf ontworpen strijders elkaar gegarandeerd het leven zuur maken.
Misschien een apart bolletje voor ze zoeken, want om op dezelfde planeet met dat gevaarlijke tuig te wonen, dat is eng. De maan? Mars misschien? Decortje maken: wat steden, een fabriekje, plukje wolkenkrabbers, een kerncentrale doet het ook altijd wel leuk. Spectaculaire wapens bedenken zijn we erg goed in. Het klinkt zo simpel, we zijn vast niet de eerste die op dat idee komt. Zou de aarde, de mensheid misschien ook…
Planet Commander. Zou er nog voldoende budget zijn bij de BBC, of moeten we nog een jaartje wachten.
2 reacties
deZwarteRidder · 20 november 2003 op 19:03
raar…..Als ik je column lees verwacht ik ieder moment een fade out/fade in en het gezicht van Bush te zien..maar je column hij is oh zo herkenbaar geschreven, knap Kees.
Rich@Rd
Kobus · 21 november 2003 op 13:07
De techniek om ook buiten beeld allerlei effecten toe te voegen bestaat al. Dus stoelen die bewegen, en interactief reageren op de transpiratie of de hartslag van een kijker.
Nu nog de ventieltjes open die de verschillende geuren de kamer inspuiten. Wat wil je nog meer ?
Heeeeeeeeellllllll misschien dat we dan eens zullen ervaren, dat de lucht van bloed en lijkvocht toch niet zo prettig is. Dus uit die programma’s, of zullen we dan weer computergeur vrije ruimtes krijgen ?
Maar voor de echte techneuten, die programma’s beoordelen naar de toegepaste techniek, een walhalla.
Goed geschreven Kees.
P.S. Als je vanuit de techniek kijkt naar bijv. een film als Titanic, dan barst je al snel in tranen uit. En niet vanwege het acteren, maar vanwege de zaken die technisch gezien in werkelijkheid helemaal niet kunnen. En dat verpest wel een beetje je kijkplezier.