De man op het bankje rondom de boom begint iets te hardop te lachen. Hij splijt daarmee vele zomergesprekken op Het Plein in Den Haag. Ook dat hij daar in zijn eentje zit te lachen maakt het tafereeltje extra afleidend. De terrassen om hem heen zijn overbevolkt. De man op het bankje rondom de boom vormt blijkbaar in zijn eigen wereld een eiland, want hij gaat tussen het lachen door volmondig de discussie met zichzelf aan. Daarbinnen is hij het ogenschijnlijk volledig met zichzelf eens. Hij lacht daarbij volhardend en crescendo naar de mensen om hem heen. Het is op het volume waardoor je binnen een straal van twintig meter wel (om) moet kijken. Als iemand op dat volume je naar de tijd zou vragen, dan is het altijd twee voor twaalf.

Ondanks dat hij volkomen ongeloofwaardig overkomt, doet hij het wel voorkomen alsof hij iets heel belangrijks weet. Zoiets waar de mensen om hem heen echter niet eens naar willen gissen. De man is immers niet leuk afwijkend. Een beetje vies ook. Gruizig. Zijn jas zit vol slecht opgenaaide stofpokken. Zo’n ‘oppassen met aandacht geven, anders komt ie naar je toe type’.
Zo heeft Den Haag op ieder groot plein wel zijn eigen gek. En aangezien Den Haag op papier officieel nog een dorp is, kent het in Nederland officieel geteld de meeste gekken van het type ‘Dorps’.

Dit exemplaar vlak voor mij is ook in staat om het niet met zichzelf eens te zijn en enorm kwaad te worden, blijkt niet veel later. Om ogenschijnlijk net zoveel als waar hij vlak daarvoor nog om moest bulderen van het lachen, schallen even later de repeterende ‘Godvers’ over Het Plein. Van zijn pardoes furieuze uitingen gaan de terrasgasten om hem heen in gelijke tred harder praten.

Het is een acteur, bedenk ik mij. Dat moet wel. Ingehuurd door de gemeente. De beste waarschijnlijk, want zoveel integriteit als waarin hij zijn emoties beleefd is bovenmenselijk. Dat past niet in één hokje met een geloofwaardige dorpsgek. De reguliere dorpsgek speelt doorgaans inferieur en doorzichtig toneel.

Op het moment dat hij indaalt als gangbaar decor en mijn gedachten remigreren naar het alledaagse, trekt hij mijn aandacht terug door op te staan en recht op mij af te lopen. Ongevraagd neemt hij plaats op de barkruk tegenover mij.

‘Denkt u dat het begrotingstekort is veroorzaakt door het eerste kabinet Rutte?’ Vraagt hij mij. De korst rond zijn mond breekt bij het uitspreken van het woord ‘begrotingstekort’. Een korst waaronder overigens een meer verdaagde ophoping prijkt.

‘Een nieuw Paars Plus zal Nederland moeten redden, denkt u niet?’ Bij het uitspreken van ‘Paars Plus’ vertrekt er een reep potpourri van ingeteerd broodbeleg vanuit zijn mondhoeken richting het schaaltje bittergarnituur vlak voor mij. Daar ligt het alsof ik een snackje had gemorst.

Na een moment van staren schrik ik wakker door zijn onbeantwoorde vragen. ‘Ik denk dat links of rechts georiënteerde politiek in een klein land als Nederland weinig invloed heeft gehad op het huidige begrotingstekort’, probeer ik.

‘Hij klopt niet…, Rutte…, hij klopt niet’, herhaalt hij. Bij het woordje ‘klopt’, vangt mijn blik nog even angstig zijn nieuwe mondkorst, maar deze hield beide keren stand.
‘Maar ik eet er niet minder door, hoor. Ik heb een eigen kamer en als ik straks thuiskom, dan staat mijn eten klaar. En het mooiste is dat ik hele lieve verzorging heb. Aardige dames’, stelt hij mij gerust, waarna hij stilvalt. En daar ik mijn assertieve kogel reeds verschoten had, volgt er een wederzijds ongemakkelijk zwijgen. Voor hem is het elkaar strak zwijgend aankijken wellicht alledaags. Voor mij voelt het in ieder geval als een slechte cowboyact. Met name, omdat zijn blik langzaam van vriendelijk naar verkrampt trekt.

‘Maar neuken, ho maar!’ Schalt hij vervolgens op zijn hardst over Het Plein. ‘Godgloeiendegloeiende. Haahaa! Horen jullie mij! Recht in je Paars Plus!’ En bij ‘Paars Plus’ gilt hij zijn gehele organische ringbaard tot een snor.
Ik kies eieren voor mijn geld en slik de woorden ‘Doe is ff normaal, joh’, in. Dat is voor hem sowieso een retorische vraag en het antwoord daarop zou hem bovendien terugleiden naar zijn eerste vraag.


18 reacties

Sagita · 2 juni 2012 op 12:37

Beetje taai begin, maar naarmate het einde nadert wordt het wel grappiger. Wel een echt Haags stukkie met veel houten ham op tafel en aardappelen in een vioolkist!

LouisP · 2 juni 2012 op 12:40

Leuk om te lezen. Bij die ‘wijze praat over politiek’ en dan die details hoe die tiest eruitziet moest ik denken aan ‘Holy grail’ van Monty python. Geweldig mooi beschreven hoe dien tiep eruit ziet.
Misschien een paar woordjes die iets te duur zijn maar zeker niet storen. De eerste alinea, is wat lang voor een eerste alinea. Als je begint met die eerste alinea zonder eerst te openen, vind ik da wat lastig. Omdat ik dan pas ga openen om het hele stuk te lezen. Misschien een korte alinea met wat dwingends erin.
Maar een heel mooi stuk hoor!

‘Na een moment van staren schrik ik wakker door zijn onbeantwoorde vragen. ‘Ik denk dat links of rechts georiënteerde politiek in een klein land als Nederland weinig invloed heeft gehad op het huidige begrotingstekort’, probeer ik.

Hahaha, in ’t engels kan het zo door John Cleese of een van zijn collega’s worden uitgesproken!

Pierken · 2 juni 2012 op 14:17

Dank voor jouw positieve onthaal Louis! Je tips zijn opgeslagen. Tips, die niet meer te verwerken zijn in mijn tweede column, welke in de wachtrij staat. Het ‘rammelen’ dat jou opviel, daar ben ik er dus nog één van. Daarna laat ik de deurbel uiteraard graag weer een tijdje aan anderen.

Ik las hier, zonder lid te zijn, al een flinke tijd met veel plezier mee en heb in de tussentijd prachtige verhalen gelezen. Grappig om dan zelf een reactie te krijgen van jou, wie ik al een tijdje lees. En ja, Monty Python was verplichte kost. IJkmomentjes! Tof, die herkenning.

sylvia1 · 2 juni 2012 op 21:30

Welkom Pierken!
Ik vraag me vaak af wie die lezers zijn die je nooit leest.
Goed dat je de sprong naar de andere kant gewaagd hebt, ik vind ’t een geslaagd debuut.

Yfs · 2 juni 2012 op 22:36

Het klinkt misschien smerig maar ik heb ‘gesmuld’ van die korst, om nog maar te zwijgen over het ingeteerd broodbeleg. Geweldig! Je vraagt je in het begin af waar het naar toe gaat en wordt verrast als het met alle gemak van de wereld lukt om vervolgens door jouw ogen mee te kijken! Geboeid gelezen tot het einde! Welkom! :duimop:

Pierken · 3 juni 2012 op 00:00

Nog een positief welkom en bevestiging van de gevestigde orde. Dank je, Sylvia!

Pierken · 3 juni 2012 op 00:03

Thnx Yfs. Je hebt al 1 groene ster! Liggen de watten lekker? Terecht… Erg goeie intro van je gelezen.

Libelle · 3 juni 2012 op 07:33

Het verhaal bevat een ingedikte hoeveelheid schrijverseigen uitdrukkingen,verteltrants en wendingen die opzichzelf interessant en leuk zijn. Wees voorzichtig met de hoeveelheid, een inflatoir effect doet geen recht aan jouw mogelijkheden.
Welkom.

Dees · 3 juni 2012 op 10:12

Alsjeblieft, nooit meer “doe [i]is[/i] ff normaal”. Dat is zo’n nieuwe, rare, die je steeds vaker ziet en die gruwelijk is. Net als “[i]me[/i] vader”. Het is de afkorting van eens en dus ‘es. En als ik toch aan het kommaneuken ben, een retorische vraag zou toch tenminste een vraag moeten zijn en die zie ik ook niet.

Maar… Het foutje past helemaal niet, want de rest is goed geschreven. Erg beeldend bovendien (jammer dat ik nog moet eten).

Pierken · 3 juni 2012 op 12:41

Een verschrijving als dees staat bij mij ook op het niveau ‘enigste’. En dan nog maak ik ‘m :stom: . Eentje die ook sluimert is: Ik ga ‘na’ de winkel. Kippenvel. Ik wil een desimeter voordat ik inzend! 😉 Eet smakelijk!

Mien · 3 juni 2012 op 13:17

Haagse humor.
Altijd leuk.
Goed geschreven.
Graag gelezen.
Mooi debuut op CX.
Welkom.
Ben wel benieuwd voor welke oceaan je staat?

Mien

Pierken · 3 juni 2012 op 15:30

Hoi Mien, jij ook zeker een dank voor de verwelkoming! Foto is gemaakt aan de Costa del Sol (tingelingeling).
Wat ik jou wilde vragen of jouw foto een werkje is van eigen hand?

arta · 3 juni 2012 op 18:06

Knap debuut, Pierken! Qua feedback-puntjes zou ik in herhaling vallen en dat doe ik niet 😀

‘Desimeter’ mag voor mij bij de one-worders, erg grappig.

Pierken · 3 juni 2012 op 20:13

Hoi Arta. Over herhalingen gesproken: Bedankt voor je reactie! Ook voor je laatste meer poëtische bijdrage (mooi ritme en een herkenbare boodschap).

Hoe anders kwam deze qua sfeer binnen t.o.v. ‘Echt schijten’ en ‘Kut, shit, godverdomme’. Jouw inzendingen verrassen me.

Mien · 3 juni 2012 op 22:05

@Pierken:
Een beetje van mezelf en een beetje van Word Perfect.

Mien · 4 juni 2012 op 08:41

@Arta:
Ik ben het helemaal met je eens over de oneworder?
Maar waar wacht je op?
Je kunt dit toch zelf doen?
CX staat of valt met eigen initiatief van CX-ers, toch?

Mien

Harrie · 5 juni 2012 op 09:58

Mooie titel bij een goede column.

gast · 12 juli 2012 op 11:34

[url=http://www.cookdress.net/]dresses for bridesmaid[/url] [url=http://www.noondress.net/]summer dresses[/url]. summer dresses [url=http://www.publicdresses.com/]formal summer dresses[/url]. formal summer dresses [url=http://www.publicdresses.com/]summer dresses on sale uk[/url]. summer dresses on sale uk strapless gowns the clothing should be preferred in accordance with themselves frame.
Bell fleshlight sleeves and cover sleeves is usually a good option regarding sleeves along with a scarf can even be a good inclusion if it meets with the wedding and reception theme. Garments for the senior bridesmaids might have varying guitar neck styles while strapless keen length blue white [url=http://www.namedress.net/]bridesmaid cocktail dresses uk[/url]. bridesmaid cocktail dresses uk [url=http://www.noondress.net/]summer dresses[/url]. summer dresses [url=http://www.publicdresses.com/]formal summer dresses[/url]. formal summer dresses [url=http://www.casedress.net/]hire evening dresses[/url]. hire evening dresses red bridesmaid gowns. The gowns for bridesmaid with the style of halter neck or noodle straps [url=http://www.publicdresses.com/]summer dresses on sale uk[/url]. summer dresses on sale uk [url=http://www.publicdresses.com/]summer dresses on sale uk[/url]. summer dresses on sale uk [url=http://www.noondress.net/]summer dresses[/url]. summer dresses short and sunny beach colors and patterns are also good for that wedding theme.Beach bridesmaid dresses are available in plenty of fantastic materials that can help you cope empire wedding dresses with the heat and the

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder