In de kroeg met vriendinnen; een fles Rosé wordt soldaat gemaakt en op tafel liggen zeven pakjes Marlboro Light. Onder het genot van een bittergarnituurtje praten we over de mannen in ons leven (of het gebrek daar aan). Terwijl wij ons uren in dit onderwerp verdiepen, wordt er feitelijk geen aardig woord over mannen gezegd. Met iedere slok rosé die we drinken lachen we harder en harder om zijn sneue versierpogingen, zijn interpretatie van voorspel en zijn totale gebrek aan huishoudelijke vaardigheden. We hebben werkelijk geen goed woord voor ze over. Er zijn boeken en columns vol geschreven over de man als onze vijand. Complete televisieprogramma’s zijn er aan gewijd. Misschien met recht, maar waar blijven wij als vrouwen dan? Zijn we echt superieur of roepen we slechts zo hard om te voorkomen dat wij worden afgezeken?

Gisteren vertelde een vriend mij dat ik een typische vrouw ben; ik kan niet tegen kritiek, vat alles te persoonlijk op en heb de neiging hysterisch te worden terwijl er niks aan de hand is. “Hoezo ‘typisch vrouw’?”, vroeg ik hem zo kalm mogelijk. “Waag het niet alle vrouwen over één kam te scheren!”. Enige stemverheffing mijnerzijds was op dit moment hoorbaar. Het is natuurlijk heel normaal dat wij jullie mannen tot de grond toe afbranden, maar zeg nóóit iets negatiefs over een vrouw (we bijten namelijk echt…).

Nooit iets negatiefs zeggen over een vrouw? Daar ga ik dit keer eens royaal schijt aan hebben. Met het risico dat ik geen vrouwelijke vrienden meer over houd, wil ik toch opmerken dat wij vrouwen verre van ‘all that’ zijn.

Hoe zeggen we dat ook alweer? Een knappe man heb je nooit alleen? Mannen gaan vreemd. Een bekend feit en wij vrouwen worden keer op keer het slachtoffer van zijn overmatige testosterongehalte. Arme wij. Maar natuurlijk gaan vrouwen ook vreemd. Wellicht vaker dan mannen, maar omdat wij onze mond erover houden, is dit niet meetbaar in onderzoeken. Uiteraard hebben wij een rationele verklaring voor vreemdgaan. “Ik krijg niet de aandacht die ik verdienen van mijn man; hij is zo vaak van huis; ik moet alles alleen opknappen”. Voor ons is vreemdgaan gerechtvaardigd. Denken we dat nu echt? Zijn wij zo goed in praten dat we alles wat krom is recht krijgen?

Is het iemand overigens ooit opgevallen dat wij vrouwen veelal interesse hebben in mannen die al bezet zijn? Is het omdat wij altijd willen hebben wat we niet kunnen krijgen? Een bewijsdrang, waarvan wij overigens pretenderen dat alleen mannen die hebben. Dat wij daarmee en passant een gezin ontwrichten is natuurlijk niet ons probleem! Wij hebben ons statement gemaakt: ook wij kunnen die man krijgen….

De volgende mythe die we gaan ontkrachten is het feit dat mannen altijd maar aan seks denken en vrouwen zogenaamd niet. Vrouwen denken net zo vaak aan seks als mannen en hebben het er met grote regelmaat over. Elke vrouw zal dat ontkennen (liegen zit nu eenmaal in de aard van dit beestje), want wij vrouwen ontkennen alles als dat maakt dat wij onschuldig lijken. En nee, jij was niet haar eerste; in geen enkel opzicht. Wake up and smell the coffee boys! We liegen als we zeggen dat we voor jou nog nooit echt een betekenisvolle (lichamelijke) relatie hebben gehad. Dat zeggen we omdat we weten dat dat is wat jij wil horen. En face it! Een man wil ook niet weten dat zijn vrouw (lees: zijn bezit) de bloemetjes heeft buitengezet met andere mannen; bij hen heeft gelegen zoals ze nu bij jou ligt. We liegen, dat is wat we doen. En van tijd tot tijd verzwijgen we dingen als ons dat beter uitkomt. Alles om jou naar je mond te praten en onszelf beter uit te verf te laten komen.

Dan kom je op het punt van emancipatie. Een hot issue, voornamelijk voor vrouwen van mijn leeftijd. Vrouwen willen volledig gelijk zijn aan de man, niet onterecht uiteraard, alleen de kutklusjes horen daar niet bij natuurlijk. Vuilnis buiten zetten? In geen honderd jaar! Kratje bier meenemen bij de supermarkt? No way! Boodschappentas uit de auto halen? Forget it! Schilderen, klussen, schroeven indraaien… We doen alsof we achterlijk zijn; alsof we dat werkelijk niet zelf kunnen; alsof we jullie daar ècht voor nodig hebben. Selectieve emancipatie noemen we dat. Wel de lusten, niet de lasten…

Nee, mannen van Nederland! Laat je niet in de zeik nemen door een vrouw. Vrouwen kunnen je breken met woorden zonder zich daar ook maar een seconde schuldig over te voelen. Elke situatie weten wij naar onze hand te zetten en iedere woordenwisseling is per definitie jouw schuld.
Het enige dat wij mannen feitelijk kunnen verwijten is dat ze in de laatste decennia, meer dan ooit, over zich heen hebben laten lopen en het zover hebben laten komen. Laten we daar eens een column over schrijven; laten we daar eens een talkshow voor organiseren. Vrouwen zijn niet ‘all that’!

En nu is het tijd voor alle vrouwen van Nederland om massaal te gaan ontkennen.
“Nee, echt waar! Wij fantaseren niet over seks met een andere vrouw!” zullen ze roepen.
“Ik fake NOOIT een orgasme !”
“Schat, ik heb echt nog NOOIT een relatie gehad zoals ik die nu met jou heb!”
“Nee, ik gebruik NOOIT seks om mijn zin te krijgen !”

Wij zijn de onschuld zelve. Snap je het nu?

Mijn goede vriend had gelijk. Ik ben een typische vrouw. Ik heb mij schuldig gemaakt aan al het hierboven genoemde. Of ik mij daar nu nog schuldig aan maak? Dat laat ik in het midden. Ik ben nu eenmaal een vrouw…


6 reacties

DriekOplopers · 15 oktober 2007 op 11:28

Een verrassende column, die heel anders uitpakt dan de inleiding doet vermoeden. Mooi gedaan. Topcolumn.

De titel is wel wat aan de lange kant, eerlijk gezegd. Opscheppen over lengte is een [u]mannen[/u]ding, ja!

*gaat even naar de buurvrouw om lekke fietsband door haar te laten plakken*

FatTree · 15 oktober 2007 op 11:50

Helemaal met Driek eens. Topcolumn met een foute titel 🙂

Mosje · 15 oktober 2007 op 15:08

Pfff Ineke, de verschillen tussen mannen en vrouwen, op de manier zoals jij ze beschrijft, zijn hier op CX al behoorlijk uitgemolken. Trouwens elders ook.
Je blijft wat steken in algemeenheden, vooroordelen die over en weer bestaan, en cliché’s.
Zoom eens in op één aspect, wellicht dat het dan wat lezenswaardiger wordt.

Ineke · 15 oktober 2007 op 15:58

Driek, dank je voor je reactie. Ben het eens met je opmerking over de titel. De titel is een quote uit het Parool en tevens een soort van inspiratiebron voor deze column, maar absoluut te lang.
Dus FatTree, jij ook bedankt voor je commentaar en ook jij hebt wat de titel betreft gelijk.
Mosje, absoluut een uitgekauwd onderwerp en zeer algemeen beschreven. Desalniettemin is dit iets wat ik werkelijk meemaak in de kroeg met vriendinnen (vrijwel allemaal singles 😀 ). En inmiddels vind ik dat wij vrouwen zo ongelooflijk peeuwen over mannen dat ik begin te begrijpen dat de mannen niets anders meer kunnen dan hun schouders ophalen. Maar goed, point taken. Over dit onderwerp is voldoende gesproken, dus moving on…

Troy · 16 oktober 2007 op 10:24

Was even bang voor weer zo’n cliché-mannen-afzeik-column en dat wist je toch nog voor een deel leuk om te keren.

Toch sluit ik me bij Mosje aan. Dit onderwerp is al zooo uitgemolken, en niet alleen op columnx. Geeft niet hoor. Kan zien dat je aardig kunt schrijven. Nu nog een wat origineler onderwerp en we zijn er 🙂

Ps: Wel applaus voor het feit dat je het voor de mannen opneemt en ook genoeg inzicht hebt in jezelf om je eigen ‘fouten’ te kunnen erkennen.

Prlwytskovsky · 18 oktober 2007 op 18:32

[quote]ook wij kunnen die man krijgen…. [/quote]
Try me. 😉

Goed zo Ineke, het leest met plezier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder