En dan wordt het vooroordeel een oordeel. Een keiharde genadeslag. Een nekschot in de beleving van mijn woongenot. Er heeft weer eens iemand een onderzoek gedaan. Dat gebeurt veel tegenwoordig. Want er zijn een heleboel doctorandusjes in spé die wensen te promoveren en daarvoor een proefschrift moeten schrijven. Naar de meest onnozele zaken wordt onderzoek verricht, hetgeen ook leidt tot de meest waanzinnige conclusies.
Mensen die drinken, hebben meer kans om verslaafd aan alcohol te raken dan mensen die niet drinken. U fronst het voorhoofd, maar echt, geloof me, ik heb zulke neuzelverhalen jaren onder ogen gehad. Net als de minkukels die er professor mee werden.
Almere is de drager van de rode lantaarn. Ik kijk nog eens goed. Ja, het staat er echt. Almere is, blijkens onderzoek van de zoveelste promovendus, wat uitgaansleven en sfeer betreft, de absoluut slechtste stad om te verwijlen. Pardon?
U zei? Wat is dat voor onderzoek, eigenlijk?
Ik staar van het krantenartikel over de rand van mijn glas naar de overkant van de toog. De vrouw schudt haar lange blonde krullen eens hartstochtelijk los en legt haar voluptueuze boezem op de bar. Ik bekijk haar nog eens grondig. Midden dertig, gescheiden, één kind en een ex-echtgenoot die zich scheel betaalt aan alimentatie. Om haar heen hangen en hijgen ongeveer zes mannen en putten zich uit in leuke opmerkingen. Er is dus geen sfeer in Almere, hè? Geen uitgaansleven. Geen aanspraak. Er wordt naar hartelust versierd, geflirt, gedold, gedronken en gelald in deze kroeg. Zoals dat gebeurt in alle kroegen in Nederland, als datgene wat telkens weer als écht sfeerbepalend wordt aangemerkt. En Almere heeft wel vijftien kroegen! Én een discotheek! Waar maandelijks een dertigers-avond wordt georganiseerd en als iemand de sfeer van Almere wil leren kennen, is een bezoek daar onontbeerlijk. Wanneer ik eens geen inspiratie heb, ga ik er een uurtje heen en geloof me, ik heb weer materiaal om maanden op te teren. Wat nou, geen uitgaansleven?
Ondertussen rammen de heimachines de ene paal na de andere de grond in voor de bouw van een gigantisch uitgaanscomplex langs het water. Mega-bioscoop (in plaats van de oude), mega-theater (in plaats van het oude), muziektempel (kom daar maar eens om in Lelystad), mega-gamehal… Nee, ze doen echt niets aan het uitgaansleven in Almere.
Wanneer BlØF twintigduizend man op de Grote Markt plat speelt of Borsato met Bevrijdingspop heel Almere op z’n kop zet, zit ondertussen de één of andere studentikoze aankomend geleerde achter zijn tekstverwerker te ratelen dat er geen stad in Nederland is waar het zo saai is als in Almere.
Nou, dóe er dan wat aan! Kom hier naar toe met een zak ontwikkelingsgeld en leer ons wat echte sfeer, een écht uitgaansleven is. Bestijg het grote podium in het stadscentrum, haal diep adem en schreeuw uit: ‘Ich bin ein Almeerder!’
Wedden dat onder luid gejuich de glazen zullen worden geheven, terwijl een enkeling een besmeurd stuk proefschrift op het plankier zal smijten? Want een beetje Almeerder veegt er zijn bips mee af, met zulke nonsens. Maar dat kan natuurlijk ook komen door het ontbreken van openbare toiletten in de stad…


12 reacties

Mercurius · 8 september 2004 op 19:09

En wat dacht je van mijn geboortestad (waar ik gelukkig niet woon) Heerlen?
Volgens onderzoek is juist deze stad, waar je struikelt over de bedelaars, junks en Duitse hoertjes, de groenste stad van Nederland. Dat zal mij een worst wezen! Geen toerist die ff denkt, goh ik ga gezellig fietsen in Heerlen.
Ahum, ik weet niet waar ze die wijsheid vandaan hebben gehaald, maar het vijzelt het imago van Heerlen wel zo op dat men nu onder ieder bordje ‘WELKOM IN HEERLEN’ heeft geschreven ‘DE GROENSTE STAD VAN NEDERLAND!’

Ik begrijp je ergenis compleet.

Ciao Mercurius

Bakema_NL · 8 september 2004 op 19:11

En toch wil ik er voor geen goud wonen. Diverse kennisen van me wonen er, dus ik ken het wel aardig. En mijn eigen woonplaats is waarschijnlijk nog saaier, daar gebeurt werkelijk geen reet. En dat is nou net wat ik wil op de plek waar ik woon, vertier zoek ik elders.

Wat betreft al die getuigschriften etc. heb je helemaal gelijk. De hele samenleving is vergeven van mensen die allerhande dingen schrijven waar ze eigenlijk geen weet van hebben. Handboeken voor bedrijven is ook zo’n voorbeeld. Geschreven door zo’n administratieve boekenwurm met 0.0 idee hoe het er op een werkvloer aan toegaat, maar ze laten zo’n goofy wel de bedrijfsbijbel schrijven…….lachwekkend.

Mosje · 8 september 2004 op 21:37

Mag ik uit dit verhaaltje afleiden, waarde Snoppe, dat jij uit Almere komt?
Dan is het net wat ik dacht: er zit een heel nest aan columnisten daar.
Ik hoop dat BlØF en Borsato dat dorp zodanig plat hebben gespeeld dat het niet meer herbouwd kan worden.

DRS. Mosje (hoopt ooit te promoveren op de ultieme column over Almere)

Mup · 8 september 2004 op 23:54

Dat wil ik mee maken Mosje:-)

Genoten van de column,

Groet Mup.

viking · 9 september 2004 op 10:37

[quote]Wanneer BlØF twintigduizend man op de Grote Markt plat speelt of Borsato met Bevrijdingspop heel Almere op z’n kop zet…[/quote]
Lijkt mij in elk geval een prima reden om er niet te wonen!

tontheunis · 9 september 2004 op 12:02

Waarde kater,

Als mede-Almeerder moet me van het hart dat ik me kan vinden in je mening dat Almere toch wel behoorlijk wat te bieden heeft. De domme ignorantie van sommige mede-columnisten moet je maar naast je neerleggen. Zij weten niet wat ze doen…
Wat ik tegelijkertijd wel wil opmerken is DAT IK HET SPUUGZAT BEN DAT JULLIE ALLEMAAL IN MIJN TUIN KAKKEN!

TT

pepe · 9 september 2004 op 12:08

Er wonen of er weleens op visite zijn is een behoorlijk verschil bakema 😉
En elke stad/dorp heeft zo zijn goede en minder goede punten.

Ik vind dit een leuke column Snoppe. Of je nu wel of niet een almeriaan bent.

“Het kan in Almere!”
Buurvrouw Marieke schreeuwt hier ook graag van de daken: “Almere krijg de kolere” En geloof me dat zij dat goed kan!!

En mosje, ik zie die column graag verschijnen hier 😉
Hoelang denk je dat het gaat duren voor je die instuurt??

Snoppe · 9 september 2004 op 12:36

[quote]Of je nu wel of niet een almeriaan bent.[/quote]

En óf ik een Almeerder ben. Ik ben hier geboren en getogen, wat maar weinig inwoners voorlopig nog kunnen zeggen. Sterker nog, ik heb hier zelfs in het asielzoekerscentrum gezeten. Waar ik onder hevige protesten destijds ook nog ‘geholpen’ ben.

En meneer TT, ik heb in Almere ook al heel vaak in de bak gezeten. Of liever gezegd: op de bak. Ik zou het u, als mens, graag eens te doen willen geven om met uw achterwerk boven op zo’n laag vochtig en stinkend grit plaats te nemen wanneer u moet… U trekt toch immers ook door na de stoelgang? Zolang mijn bak niet dagelijks verschoond wordt, zult u mij nog regelmatig genietend tussen uw rodendendrons aantreffen.

Mauw!

sally · 9 september 2004 op 20:11

leuk beschreven.
Ik heb ooit zo`n stukkie geschreven voor de krant
over ons plaatsje.
Van alles te beleven.
Alleen sommige mensen hebben stront in de ogen en zien dat niet. Als je dan op somt wat er allemaal wel georganiseerd wordt, waar ze niet bij waren,
moeten ze wel beamen dat er enorm veel te doen is voor zo`n klein gat…
met veel plezier jouw column gelezen.

Sally

Li · 9 september 2004 op 22:29

Deze column is geen kattenpis Snoppe 😀

Ik word nu wel heel erg nieuwsgierig naar Almere en loslopende Almerianen!

Li

ignatius · 9 september 2004 op 23:26

Ik ken Almere niet, ben er nog nooit geweest en kan er dus ook geen zinnig woord over zeggen. Hoewel 15 kroegen is wel erg weinig. Hier zijn het er geloof ik zo’n 6 á 700.
Kan me voorstellen dat je ontstemd raakt als ze je woon/geboorteplaats afzeiken, keer op keer. Maar hoe komt dat toch? Vertel me het geheim van Almere (ook waar het ligt trouwens). 😉

Bakema_NL · 10 september 2004 op 20:56

Almere is geen Amsterdam, maar geeft je toch een beetje het gevoel dat je er woont. Maar dan is alles wat lager en landelijker, maar het accent waarin gesproken word is veelal hetzelfde als die van tante Sjaan uit de Kinkerstraat.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder