Moeten we blij zijn dat we politici hebben, of rust dit als een vloek op ons. Onlangs lieten de dames en heren politici weer een sterk staaltje zien.
In Nederland zit de markt voor huurhuizen helemaal op slot. We bouwen te weinig nieuwe huurhuizen en de mensen die eenmaal in een huurhuis zitten, willen niet meer verhuizen. Heel vervelend voor de starters want die moeten hierdoor nu jarenlang wachten op een huurhuis. Kopen is voor starters vaak veel te duur. De minister kwam daarom met een briljant plan. Zij verplicht de woningbouwverenigingen een flink gedeelte van de woningen uit de sociale woningbouw te halen en onder te brengen in de vrije sector. Dit betekent dat de huren van deze woningen flink omhoog zullen gaan. Conclusie de woningbouwverenigingen krijgen meer geld binnen en kunnen daarmee nieuwe huizen bouwen.
Daar kan ik mooi mee van profiteren moet de minister hebben gedacht. Zij moest namelijk ook flink bezuinigen op de huurtoeslag, de vroegere huursubsidie, en dat ligt niet lekker bij de kiezers. Daarom heeft ze, heel slim, de rekening bij de woningbouwverenigingen neer gelegd. Gewoon een extra belasting aanslag. Hiermee roomt ze de extra opbrengsten van de woningbouwverenigingen weer af. Zo verdwijnen de extra opbrengsten weer in de zak van de minister en blijft er maar weinig geld over voor nieuwbouw.
Een ander gevolg van het overhevelen van huizen van de sociale sector naar de vrije sector is dat de huurders van die vrije sector huizen ineens geconfronteerd worden met enorme jaarlijkse huurstijgingen. Deze huurders worden dus langzaam maar zeker hun huis uitgerookt. Deze huurders moeten dan op een gegeven verhuizen omdat het te duur wordt. Dit is toch wel weinig sympathiek vonden een aantal politici en zij hebben daar een briljante oplossing voor bedacht. Zittende huurders van een woning die wordt overgeheveld naar de vrije sector, worden beschermd tegen grote huurstijgingen. Pas als ze verhuizen, dan mag de huur worden verhoogt naar het niveau van de vrije sector. Met andere woorden, als je verhuist dan betaal je de hoofdprijs en als je blijft zitten blijft je huur laag. Dat is natuurlijk de manier om iemand nooit meer te laten verhuizen.
Nu waren alle veranderingen in gang gezet om meer doorstroming- en meer betaalbare huurhuizen te krijgen. Het enige wat ik zie is dat de huren omhoog zullen gaan, huurders nog minder genegen zullen zijn om te verhuizen en het aantal betaalbare huurwoningen af neemt. Volgens mij is er maar één winnaar en dat is de minister die niet hoeft te bezuinigen.

Categorieën: Politiek

4 reacties

Mosje · 27 maart 2006 op 17:09

Laten we maar blij zijn dat we politici hebben, dan is er nog eens wat om over te schrijven…

KawaSutra · 27 maart 2006 op 20:52

Goed geschreven column en als de feiten kloppen kan ik het alleen maar met je eens zijn. Ook ik zie de bui al hangen. Kinderen die wel zelfstandig willen gaan wonen maar dat voorlopig niet voor elkaar zullen krijgen. Uiteindelijk betalen we allemaal de prijs, is het niet linksom dan wel rechtsom.

DriekOplopers · 27 maart 2006 op 21:51

De feiten kloppen! Knap om in de beperkte ruimte die een column noodgedwongen biedt, de zaak zo goed uit te leggen! Hulde dus!

Inderdaad:
het kan niet gekker
dan minister Dekker 😡

😀

Driek

Ma3anne · 28 maart 2006 op 08:08

[quote]Het enige wat ik zie is dat de huren omhoog zullen gaan, huurders nog minder genegen zullen zijn om te verhuizen en het aantal betaalbare huurwoningen af neemt.[/quote]
Ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Het is weer eens een hoop geschreeuw en weinig voordeel voor de burger, dit plan. Zoals zoveel plannen van dit kabinet, dat enkel naar zichzelf toe schijnt te kunnen rekenen.

Korte en krachtige column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder