Omdat ik een storende factor ben in ons verder zo positieve bedrijf, moet ik op cursus ‘Positief Communiceren’. Mijn manager zegt dat het niet voor straf is, maar dat het een kans voor me is om me te ontwikkelen, op persoonlijk en spiritueel vlak. Tijdens het opwarmen van ons aura met antroposofische medidatie-technieken ontkom ik niet aan het gevoel dat ik gehersenspoeld ga worden en terug zal keren als een ja-knikkend sektelid. “Het gaat allemaal om positieve energie,” zegt een cursusleidster met het uiterlijk van een hobbit. “Als je je bijvoorbeeld ergert aan collega’s, maakt dat negatieve energie los. En dat is niet goed voor je.”
“Ja, maar Bob is écht een vreselijk irritante vent,” zeg ik naar alle eerlijkheid. “Hij lult uit zijn nek als een tweederangs consultant, hij slurpt als hij koffie drinkt en hij is zó gemakzuchtig. En-“
“Vandaag gaan we werken met het Prisma. Met het Prisma haal je de goede kanten van je collega naar boven. Daardoor wordt je houding positief, en zul je zien dat je ergernis verdwijnt. Kun je tien positieve eigenschappen van je collega opnoemen?”
“Eh….hij…….eh..….kan goed……..eh……..overhemden strijken, en eh….” Ik probeer met alle macht positieve punten van Bob naar boven te halen, maar ik stok.
“Ga door. Laat het maar komen.”
“Sorry hoor, maar Bob heeft niets positiefs. Hij is genieperig, en kortzichtig, en hij heeft een bruine arm van heb ik jou daar, en…”
“Nu moet ik je écht even feedback geven!” De cursusleidster gaat ferm voor me staan. “ZIE je nu wat je doet!? Hoe kun jij nou liefde ontvangen als je alleen maar negativiteit uitzendt?”
“Ja, maar-“
“Ik hoor het al, we moeten bij jou bij de bron beginnen. We gaan een oefening doen. Positief communiceren. Formuleer de volgende negatieve uitspraken eens positief.”
“Prima, kom maar op.” Ik geef me over en besluit lijdzaam mee te doen.
“Uitspraak één. Ik vind je pak lelijk.”
(“Wanneer dringt het nou eens tot die rotkop van je door dat zalmroze jasjes al twintig jaar niet meer kunnen? Je ziet er belachelijk uit!”)
“Die kleur staat je goed,” antwoord ik braaf.
“Zie je nou hoe lekker dat is?” De cursusleidster ontbloot haar bruine tanden en vlijt zich op de rand van mijn tafel. Ik doe mijn uiterste best om haar Prisma positief bij te stellen, maar welbeschouwd is ze niets meer dan een oerlelijke trol die helemaal de weg kwijt is.
Oh nee, dat mag niet. Dat is negatief.
Ze is een vrouw met een karakteristiek gezicht. En een interessante visie op de wereld.

Categorieën: Algemeen

16 reacties

Mosje · 2 maart 2005 op 17:22

Kijkend door mijn prisma zou ik willen opmerken dat de opbouw van je stukje goed is…….

Kees Schilder · 2 maart 2005 op 18:12

Had jij dat nou ook? Dat je ’s avonds na de cursus in de spiegel kijkend, dacht:”Wie ben ik dat ik jouw tanden mag poetsen”? 😀
Waanzinnig goeie column

Raindog · 2 maart 2005 op 18:29

Ik vind dit echt een topcolumn.
Ik zie die waanzin al voor me. Overigens weinig verbazingwekkend in het consultantsvak maar dat even zijdelings. Echt hele leuke column! Heb je goed gedaan als ik even zo vrij mag feedbacken, als opbouwende kritiek enzo yada yada yada. 😉

prikkels · 2 maart 2005 op 18:39

Snikkend van het lachen heb ik je column gelezen.

Tenenkrommend af en toe die would be sessies, de zogenaamde team building, gezellig-met-zijn-allen-in-een-hutje-op-de-hei bijeenkomsten, seamap opbouwdagen etc. 😛 😉

Ma3anne · 2 maart 2005 op 20:02

Nee, voor een dergelijke hardnekkige storende factor binnen mijn bedrijf zou ik als baas mijn goeie centen niet uitgeven. Onbegonnen werk. Weet je hoe duur die cursussen zijn! 😀

Mosje · 2 maart 2005 op 20:21

Maaike, trek je van de complimenten van Raindog niet te veel aan. Hij is nogal loops de laatste maanden. Dat kleurt zijn prisma.

Ab · 2 maart 2005 op 20:48

Hoi Maaike,Goeie column,ik herken dit,maar dit komt alleen omdat de meeste mensen de waarheid niet willen horen.En op zo een cursus, met je ogen open snurk geluiden maken,moet je die kop van die cursuslijder eens zien,en maar zoeken wie er zit te slapen.Lachen. groetjes ab.

KingArthur · 2 maart 2005 op 20:52

Leuk!
Gezien de avatarwijziging van Ma3 heb ik het idee dat zij ook deze cursus heeft gevolgd danwel zelf geeft 🙂

Mup · 2 maart 2005 op 21:40

Klote cursus waar je flink leert liegen, o nee, een soms minder prettige bijeenkomst, waar je heel wat van op kunt steken.

Sterke column, groet Mup.

WritersBlocq · 3 maart 2005 op 10:13

Ik vind het een topcolumn!
Mup, je haalt de woorden uit mijn grove bek ehhh fijn gevormde mond.
Waarom kunnen ze mensen niet met negatieve kritiek om leren gaan ipv jou laten liegen Maaike.

Ma3anne · 3 maart 2005 op 11:07

@King: Nee, ik heb geen aandelen in dit soort cursussen en ze zelf nog nooit gedaan. Ben autodidact op dit gebied, want de aanpak die Maaike beschrijft werkt enkel op mijn lachspieren. Zo’n dure cursus is aan mij dus ook niet besteed. Dat wil niet zeggen dat ik best begrijp wat die mevrouw Maaike duidelijk wilde maken en dus vind ik het jammer dat door haar manier van benaderen de inhoud niet aangeslagen is.

B.t.w. mensen positief benaderen heeft m.i. niets met liegen te maken. Toch? 😮

pepe · 3 maart 2005 op 11:15

Ik kan alleen maar lachend zeggen dat ik hem leuk vind deze column.
Liegen lijkt mij helemaal niet positief, de waarheid is soms hard maar wel zo eerlijk.
Zo’n cursus zou ook niet voor mij zijn.

Shitonya · 3 maart 2005 op 12:02

Niet zo’n geweldig einde. Meer een 2gesprek dan column, maar desalnietemin aardige column

Louise · 3 maart 2005 op 12:36

Voor mij zou zo’n dagje ook puur cabaret zijn, vermakelijk dus.
Vandaar dat mijn mening op dit stukje dan ook niet opgeleukt, verdraaid en omgebogen is:
Genoten!

Mup · 3 maart 2005 op 17:19

[quote]B.t.w. mensen positief benaderen heeft m.i. niets met liegen te maken. Toch? [/quote]

Helemaal mee eens Ma3, maar ik verkies toch eerlijkheid boven niet zeggen wat je denkt. Natuurlijk kun je dat op meerdere manieren, als ik zelf iets negatiefs te horen krijg heb ik dat ook liever op een minder positieve manier. Kan je je even lekker boos maken, wat met de kritiek doen, en weer verder,

Groet Mup.

Raindog · 3 maart 2005 op 18:33

[quote]Maaike, trek je van de complimenten van Raindog niet te veel aan. Hij is nogal loops de laatste maanden. Dat kleurt zijn prisma.[/quote]

Om even in te haken op deze opmerking van mijn goede vriend Mosje (altijd bereid mijn opmerkingen en persoonlijkheid van handige tips en kanttekeningen te voorzien waar het om vrouwen gaat) een korte toelichting. De flauwe versie zou zijn dat ik me in de dag vergist had, dat ik dacht dat het 1 i.p.v. 2 maart en zodoende zo gul met mijn komplimenten was. De waarheid is simpeler: ik vond deze column echt ontzettend leuk en goed! Het heeft dus niets met mijn prisma te maken, hoewel ik de laatste maanden wel degelijk zo loops ben als een dolle hond. ‘Rabies Libidus’ aldus mijn huisarts. En wat de diagnose van onze zeer gewaardeerde drs. Mosje betreft; wie zou dat beter kunnen herkennen dan hij?

😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder