Bij de term ‘Kritische Moslims’ denk ik altijd aan Allahdienstwaanzinnigen die het allemaal nog strenger willen. Nog onverdraagzamer. Nog haatdragender. Nog vrouwonterender. Maar dit keer zijn er kritische Moslims opgestaan die streven naar een religie die niet alleen uitgaat van een heilig boek, maar ook van gezond verstand en van het feit dat we in het jaar 2010 leven en niet in een milde vorm van het stenen tijdperk. Toen ik snapte hoe het zat, slaakte ik een zucht van verlichting. Inderdaad. Verlichting. Verlicht islamitisch. Een soort Halal-oecumene. Mooi zo. De drie vooraanstaande Moslims in kwestie hebben een website opgezet. Nieuwemoskee.nl. Ik hoop echt dat het een succesvol initiatief zal zijn. Maar ik maak me zorgen. Zodra op de site wordt gesteld dat het debat met aanhangers van andere religies niet moet worden geschuwd, of zodra wordt gesteld dat het niet normaal is om homo’s van flatgebouwen te gooien, of zodra iemand schrijft dat het niet de bedoeling is om opponenten kanker in de mond toe te wensen, dan zullen de gestoorde haatbaarden de aanval op de site of op de mensen daarachter wel openen, vrees ik.

Zoals God belachelijk wordt gemaakt door streng-orthodoxe “Gristenen” die angst en vrees prediken, doorgaans vanuit streng gereformeerde hoek, zo wordt Allah in zijn hemd gezet door allerlei haatimams. Nu is het wel zo, dat het grootste deel van de Christenen achter meer gematigde Godsdienstige opvattingen staat, die tot uiting komen in Samen op Weg. Geen haat, geen afwijzen van mensen met andere opvattingen, geen haarkloverij over een komma op bladzijde 318 van het Oude Testament. De meeste Christenen kunnen en willen wél hun gezond verstand gebruiken. En het goede nieuws is, dat dat ook geldt voor de meeste Moslims. Die doen normaal, staan niet vijandig tegenover andersdenkenden en behandelen hun vrouw niet als een hond. Die hebben geen sympathie voor die rare haatimams, voor Al Kaida, voor de Taliban, voor Abu Dinges Van der Ven. Het gaat slechts om minderheden die religies te grabbel gooien. Slechts minderheden staan met de rug naar de maatschappij. Dat geldt voor de gereformeerden en dat geldt voor de haatmoslims. Maar hun stem klinkt luid, en overheerst in de beeldvorming.

Ik vrees dus dat de mensen achter nieuwemoskee.nl binnenkort wel zullen moeten worden beschermd. Tegen de moordneigingen van hun eigen geloofsgenoten. Zonder deugdelijke bescherming zijn de mensen achter nieuwemoskee.nl zo goed als dood. Nee, Islam noch Christendom zijn achterlijke religies. Sommige extreem orthodoxe aanhangers daarvan, díe zijn achterlijk. Gestoord. En gevaarlijk.

Trouwens, zeer ernstige maatschappelijke hinder wordt weliswaar veroorzaakt door straatrovers van veelal Marokkaanse komaf, maar die terreur heeft niets met de Islam te maken. Zelfs de meest achterlijke imam heb ik nog nooit horen roepen “Gij zult op Uw scooter stappen en tassen stelen, bejaarden de heupen breken en jonge vrouwen verkrachten.” Dus laten we dat misverstand nog maar eens even een keertje wegwerken. Het gedrag van allerlei straattuig is geen religie, maar cultuur. Over beeldvorming gesproken…

Nog een gevalletje misverstand annex beeldvorming waar ik het even met u over wil hebben, heeft betrekking op het varken. Het varken is een grappig, doorgaans goedgehumeurd beest, dat bekendstaat om zijn smakelijke karbonades, zijn heerlijke hamlappen en de varkenshaas die zelfs -mits vakkundig bereid- een delicatesse mag worden genoemd. De afbeelding van het varken stemt mij altijd goed. Rustig. Tevreden. Ietwat hongerig soms. Het is dan ook een misvatting, dat afbeeldingen van varkens uit openbare ruimtes zouden moeten worden verwijderd. Niet weghalen, dus! De dorpsgek van Leerdam, daarentegen, vindt van wel. Die wilde dat schilderijen van varkentjes zouden worden verwijderd uit de plaatselijke polikliniek. Want een varken is aanstootgevend voor een moslim, vond meneer. En verdomd, het lukte nog ook. Want de chef van die kliniek bleek eveneens totaal geschift te zijn.

Maar als een plaatje van een varken voor een Moslim aanstootgevend is, dan is toch het hek van de dam? Dan is een reclame voor Hollandse garnalen toch ook aanstootgevend voor een Jood? Een advertentie in de krant voor goedkope runderlappen is toch een affront voor een béétje vegetariër? Een etalage vol fatsoenlijke leren schoenen is toch niet te verteren voor een veganist? Een Durex-reclame is toch een regelrechte schoffering van een orthodoxe katholiek?

Maar even zonder gekheid: waarom staat er in Leerdam geen enkele Moslim op, die zegt dat dat schilderijenverbod écht te ver gaat, en dat die kunst wat hem betreft gewoon kan blijven hangen? Als Moslims geen afstand nemen van dat rare verbod, dan snijden zij zichzelf in de vingers. Want ik, als rechtgeaard weldenkend mens, kan mij nogal storen aan dames die zo erg worden onderdrukt dat ze van hun tirannieke echtgenoten zelfs hun prachtige haar moeten wegmoffelen. En mannen in jurken vind ik buiten de homokroeg ook maar zozo…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

9 reacties

Chi_Dragon · 30 juli 2010 op 07:09

Sterk stuk Driek!

Zonder het gebruikelijke belletje en “harde” woorden blijft er een mooi onderbouwd stuk over.

mn Complimenten!

Fem · 30 juli 2010 op 07:41

Deze is duidelijk en toch zonder al te scherpe randjes…
Absoluut het lezen waard! :wave:

Mien · 30 juli 2010 op 08:07

Varkens zijn ook nog eens erg intelligent.
Fijn dat de telefoon niet ging.
Deze column heb ik uitgelezen.
Omdat je hitte wat inge(amster)damd is.

Mien

Anti · 30 juli 2010 op 08:07

Ik vind ‘m goed Driek. Genuanceerd, aanstekelijke, grappige voorbeelden die je standpunt nog eens erg goed onderbouwen ook. En bij een onderwerp gehouden, wat ik ook erg bevorderlijk vind voor de kracht en de leesbaarheid.

SIMBA · 30 juli 2010 op 09:10

Een heel prettig stuk om te lezen, ik persoonlijk vind het altijd prettig als er niet teveel onderwerpen langskomen.

pally · 30 juli 2010 op 09:55

Sterk stuk, Driek! Zonder het ’te’, dat me vaak heeft weerhouden je stukken(uit)te lezen. Goede argumenten en zeker niet te zacht. Hulde! 😉

groet van Pally

DriekOplopers · 30 juli 2010 op 16:02

@ allen:

Veel dank voor de positieve commentaren die ik hier mocht lezen.

Blij mee!

🙄

LouisP · 30 juli 2010 op 20:32

Driek,
ja, helemaal akkoord met andere reacties. Ik vond het goed om te lezen.

gr.
Louis

Grumpy-old · 1 augustus 2010 op 09:30

“Allahdienstwaanzinnigen” als het niet in de DVD staat zou het erin moeten komen.

:wave:

Greetz
Grumpy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder