Het verschil tussen epilepsie en pseudo-epilepsie? Epilepsie is echt en pseudo-epilepsie is nep. Moet je het wel zo zien? Is pseudo-epilepsie wel nep? Als je een epileptische aanval krijgt tijdens het maken van een EEG zie je veranderingen in de hersenen. Bij een pseudo-epileptische aanval zie je geen veranderingen.
Het verschil zit hem in de oorzaak pseudo-epilepsie heeft een psychische oorzaak heeft, zoals een traumatische gebeurtenis.

Ik heb in het ziekenhuis meegemaakt dat artsen zeiden: ‘O, heb je haar weer met die pseudo-insulten, geef haar tijdens een insult maar gewoon NaCl (dit is gewoon zout water, geen anti-epileptica) en zeg maar dat het een medicijn is, dan komt ze er vanzelf wel weer uit’.
Maar moet je het zo benaderen? Ik denk van niet, voor die mensen die pseudo-epilepsie hebben is het echt. Er zijn dan wel geen afwijkingen in de hersenen te zien, maar ze hebben wel degelijk de symptomen ervan. Dus ook de gebalde vuisten waarmee ze zichzelf openhalen. Of de kans dat ze op hun tong bijten. Moet je dit dan maar zo laten en zeggen eigen schuld, dikke bult?

Psuedo-epilepsie heeft dus een psychische oorzaak. En zoals bekend, bij een probleem, moet je eerst de oorzaak opzoeken en dan kan je het verhelpen. Een psychische oorzaak kan je behandelen met psychotherapie.
Een casus:
Je moeder heeft je afgestaan bij je geboorte, dit heb je nooit kunnen verwerken en in de puberteit ontstaat pseudo-epilepsie. Je krijgt psychotherapie en onder begeleiding leer dit te verwerken. Sindsdien heb je geen aanvallen meer gehad.

In de praktijk gaat het volgens mij niet altijd zo, jammer genoeg. Mensen met pseudo-epilepsie worden niet doorgewezen naar een psycholoog en krijgen anti-epileptica.
Dit zijn mijn bevindingen in het ziekenhuis.

Categorieën: Gezondheidszorg

3 reacties

WritersBlocq · 10 november 2004 op 10:45

Gezondheidszorg anno 2004:
Je kop moet eraf, dan krijg je ook geen dure, lastige psychische klachten. De wederopbouw is geweest, de wederafbouw gaat sneller.

rrobin · 10 november 2004 op 17:59

Even lekker grof; NaCl is goedkoper dan een psychiater. Heb je de troonrede niet gehoord?

Hmz, in feite is het verschil dus makkelijk te herkennen, maar te duur als ik je column goed lees.. Dat ken enkel Nederland zijn 😡

Mup · 11 november 2004 op 19:12

Helaas gaat het inderdaad te weinig zo, en wordt er te veel met placebo’s gewerkt.

Toch moet ik bekennen dat ik er ook eens gebruik van gemaakt heb. Aan boord gaf ik van die papierstickertjes, die je 23-rings vellen versterken in een multo-map, en zei daarbij dat dat de laatste nieuwe pleisterjes tegen zeeziekte waren, die geen bijwerkingen gaven. Ze moesten achter het oor geplakt worden.
Er waren mensen bij die er goed op dreven…

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder