Zeg, Jan en Ellen, jullie maken best geinige reclamespotjes voor de Postbank. Maar wat moet die meneer Hagenaars van die Postbank van jullie met een digitaal kopietje van mijn paspoort en handtekening? Terwijl de overheid alleen maar zegt dat klanten zich deugdelijk moeten legitimeren. Dat is wat anders dan het digitaal opslaan van mijn meest intieme gegevens. In die lollige reclamespotjes hoor ik jullie nooit over die hebberigheid. En over de administratieve klerezooi rond mijn persoonlijke informatie zwijgen jullie ook in alle talen… Jan heb ik altijd al een soort druktemakerige brulboei gevonden, die in staat was om ieder gesprek bij Barend en van Dorp te laten ontsporen. Maar die Ellen is wel een grappig meisje, met haar bijdehandte bekkie. Wist u trouwens dat Ellen gewoon voor de klas staat? En wist u trouwens dat ik een groot zwak heb voor een juf? Een bijklussende juf vind ik wel aanvaardbaar, maar een opiniemaker als Jan Mulder moet goed nadenken of hij zich wil verhuren als acteur in reclamespotjes. En fatsoenlijke mensen maken geen reclame voor de Postbank. Waarom niet?

J.M. Hagenaars was op school niet bijster populair. Eenzaam zat hij na schooltijd thuis op zijn kamertje. Kantoortje spelen. Ook zijn studietijd stond niet in het teken van gezelligheid. Bij geen enkele studentenvereniging kwam hij door de ballotage. Dan zit er maar één ding op: gaan werken bij de voormalige Rijkspostspaarbank. Alle Postbank-klanten kregen een brief van hem met het bericht dat ze naar het postkantoor moeten met hun paspoort. Want hun paspoort plus handtekening moeten worden gescand, zegt meneer Hagenaars. Ik ontving deze brief maar niet. Dat vond ik wel vreemd, maar ik besloot eens geduldig af te wachten wat er zou gebeuren. Want ik ben, zoals u weet, zeer volgzaam, erg geduldig en uiterst gezagsgetrouw.

Maar vandaag kreeg ik van meneer Hagenaars een wel heel bijzondere brief. Een bijna blanco velletje Postbank-briefpapier. Afgezien van mijn naam en adres stond er verder niets op. En wat zat er aan die blanco brief vastgeniet? Een brief, gericht aan mij, met het verzoek om mij met mijn paspoort te vervoegen bij het postkantoor. En wat viel mij op? Volgens de Postbank woont de heer Diederik Johannes Oplopers niet in Amsterdam-Zuid, maar aan het Renooiplein in de Bijlmermeer… Hee, hallo! Sukkels! Doe eens wat aan die klotezooi op jullie administratie! Zo kán het niet!

Hee, Jan en Ellen, als jullie weer gebeld worden voor een of ander geinig reclamespotje van de klere-Postbank, vraag dan even of ze wat aan die schandalige administratieve klotezooi willen doen. Vraag dan even naar de heer Hagenaars. J.M. Hagenaars. En zeg hem even dat ‘ie wat mij betreft de boom in kan. Want een bedrijf dat de gore moed heeft om volstrekt onnodig een digitale kopie van mijn pasfoto en handtekening te willen maken, moet natuurlijk wél eerst de administratie op orde hebben. Lamlullen…

Enne, Jan en Ellen, vertel eens? Wat is er waar van de verhalen die ik hoor over het feit dat Howard Komproe niet meer optreedt in die reclamespotjes voor de Postbank? Klop het echt? Is het waar dat meneer Hagenaars zijn adres kwijt is geraakt? Waarom wordt de post voor Howard anders bezorgd bij mijn gezellige appartement in Amsterdam-Zuid?

Categorieën: Media

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

Ma3anne · 25 oktober 2006 op 08:07

De Wet Identificatie Dienstverlening is geen gril van de Postbank, maar van bovenaf opgelegd aan alle financiële instellingen.
Klotewet, dat wel, want nu zullen al mijn witwaspraktijken van miljarden snel aan het licht komen.:-o

Je hebt weer een kritische column geschreven, maar door de WID uit zijn verband te rukken tussen de andere punten van kritiek, die wel aan de Postbank zijn toe te schrijven, mist hij aan kracht.

Dat lachje van die meid in de reclame! Brrrr…..

pally · 25 oktober 2006 op 10:21

Hoewel ik je laatste twee columns sterker vond dan deze, kan ik je kritische verhaal t.o.v. de Postbank zeker waarderen.
Het via de reclameomweg aanspreken daarvan is een leuke vondst.
Ik haat trouwens die blauwe quasi blikkerende blik van die juf….En Jan Mulder

Eddy Kielema · 25 oktober 2006 op 10:38

Toen ik me bij de ABN Amro moest legitimeren, kreeg ik meteen een opdringerige man in maatpak voor mijn neus die graag wilde dat ik al mijn financiën bij de bank onderbracht. Buitengewoon irritant, dat ongewenst advies. Overigens haat ik die Postbank reclames. Bijzonder fantasie- en humorloos gemaakt. Ik heb in een bankgebouw ook nog nooit iemand zien lachen, dus je kunt niet van die mensen verwachten dat ze ineens iets lolligs gaan maken.

DriekOplopers · 25 oktober 2006 op 19:48

@ Ma3: De wet verlangt dat banken de indentiteit van hun klanten goed vaststellen, maar níet dat de banken pasfoto’s en pagina’s van paspoorten bewaren. Dát niet! Dat is een hobby van een aantal banken, maar dus niet op basis van de wet. En ik maak natuurlijk met name bezwaar tegen de zeer slordige maniet waarop de Postbank is omgesprongen met de gegevens van “de man achter Driek Oplopers”, want het verhaal van de brief is werkelijk waar.

@ Eddy: Dus jij hebt nog nooit iemand zien lachen in een bankgebouw? Dan ben je daar nog nooit samen met mij binnen geweest: ik rol hysterisch en schuddebuikend bulderend van de lach over de vloer als ik die rare typetjes daar zie…

😀

Driek

arta · 26 oktober 2006 op 08:56

Ik vind je schrijfstijl geweldig!
En het is grove nalatigheid om , als bank zijnde , fouten in prive-gegevens te maken.
Ik begrijp de irritatie.

klapdoos · 26 oktober 2006 op 12:03

Het is inderdaad de wet die gehandhaafd moet worden, en ik snap dat niet want iedereen weet al alles van elkaar. En die reclame’s? Dom, dom. en nog eens dom. Maar geld is een goeie raadgever, ook voor J.Mulder

pepe · 26 oktober 2006 op 20:19

Ik ben nu even aan het verhuizen, heerlijk straks geen post meer ontvangen;-)

Leuke column Driek. Ik dacht dat jij wel een banklievende man bent:-P

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder