Er is geen mens die geen kritiek heeft op de rechtspraak in Nederland en dat heeft te maken met het feit dat iedereen de arrogantie heeft om te denken dat hij of zij het beter weet. De afgelopen jaren hoor je niets anders in de media dan dat het allemaal zwaarder moet. En dan kom ik zelf al gauw terug op eeuwen oude spreekwoorden zoals dat de beste stuurlui aan wal staan of dat holle vaten het hardst klinken. Ik wil niet zeggen dat het niet vreselijk is als je slachtoffer van een misdrijf bent en dat je dan overloopt van wraakgevoelens maar wat maakt jou dan beter? We praten over een verharding van de maatschappij en dat we hier harder tegen op moeten treden. Persoonlijk ben ik nog nooit een liefdevol volwassen persoon tegen gekomen die een Spartaanse opvoeding heeft genoten. Geen idee waar die filosofie vandaan komt dat je vuur met vuur moet bestrijden, naar mijn inziens staat dan binnen de kortste keren de wereld in brand. Ook kennen we nog het oog om oog gebeuren maar hoe zien we elkaar dan nog na een aantal jaren. Jammer genoeg zijn er niet zoveel mensen die over deze materie willen nadenken omdat het enige wat telt het eigen perspectief is. Maar wat daar zo jammer aan is, is dat het gevormde beeld bepaald wordt door de media die er zijn uiterste best voor doet om het verhaal zo zielig of zo schandalig mogelijk te maken. Meestal word er gebruik gemaakt van de kunst van het weglaten je kan bijvoorbeeld uit dit stukje een citaat van mij er uithalen zonder dat je de rest laat zien en hiermee mij afschilderen als een of andere rand debiel. En dat zal dan ook zeker lukken, als de rest niet wordt gelezen. Dit is ook het geen wat gebeurd in een rechtszaak de rechter krijgt de stukken overhandigd nadat de officier bepaalde citaten uit de verklaring van de verdachte gearceerd heeft. Waarbij de belastende feiten in het oog springen en de ontlastende feiten op de achtergrond verdwijnen. Een techniek die de media ook toepast en uiteindelijk ook u waarneming vertroebeld.

Ik schrijf dit natuurlijk ook uit eigen perspectief omdat het mij gewoon opvalt dat bijna een ieder die ik hoor het zelfde verteld. De Nederlandse gevangenissen zijn hotels wordt gezegd en als ik vraag of ze daar zelf een tijd hebben doorgebracht wordt er met nee geantwoord. Deze mensen spreken dus niet uit ervaring en praten alleen een ander na. Zo ontstond er vorig jaar ook een discusie over dat moordenaars een minimum straf moesten krijgen. Velen waren het daar mee eens maar als ik dan een voorbeeld aanhaalde zoals. Als iemand mijn kind verkracht en vermoord en ik uit reactie de dader zonder pardon afmaak ben ik dan een moordenaar. “nee” was dan het antwoord maar voor de wet ben ik dat wel. Een mooi voorbeeld van het feit dat er niet verder wordt gedacht.
Ik hoor ook vaak zeggen “het zal je kind maar zijn die het slachtoffer is” waarop ik vaak zeg “het zal je kind maar zijn die het slachtoffer gemaakt heeft” stil word het dan meestal. De publieke opinie is een zwaar geldend iets in onze rechtspraak. Ik zou dan ook niet graag in de schoenen willen staan van de rechter, omdat het zijn taak is de samenleving van genoegdoening te voorzien.

Iedereen is van mening dat er zwaarder gestraft moet worden, tot op het moment dat ze zelf in het beklaagde bankje zitten. En denk nou niet dat gebeurd mij niet, want op het ene moment ben je een gerespecteerd man en de volgende dag een crimineel in deze stempel maatschappij. Met behulp van de schandpaal die we media noemen. Vele zonder ervaring zullen het niet met mij eens zijn, en dat is te begrijpen. Het enige wat ik niet begrijp is dat er nog veel te veel mensen zijn, die te veel waarde hechten aan hun oogkleppen.

THCisOK


5 reacties

Ronaldjecas · 19 maart 2007 op 17:05

Super goed beschreven en verwoord. Het is vaak zo, de een zegt dit en dan volgt de rest! 😆 Ga zo door smul van zulke columns :wave: .

KingArthur · 19 maart 2007 op 17:25

Oogkleppen zijn noodzakelijk. Iemand moet toch een referentiekader hebben wil je ergens over kunnen oordelen (maar tegelijkertijd kan je je afvragen wie je bent om ergens over te oordelen). Het gebruik van die oogkleppen daar draait het m.i. om.

Ik geef je wel gelijk over de ongenuanceerdheid waarmee alles onder de aandacht wordt gebracht. Heb me onlangs nog mateloos gestoord aan de commentaren die werden gegeven bij zo’n reality soap. Het valt mij ook op dat deze ongenuanceerdheid met name bij commerciele zenders meer regel dan uitzondering is.

datmensinkenia · 19 maart 2007 op 19:25

Al jaren probeer ik juist dit onderwerp en ongeveer deze mening onder woorden te brengen, maar het lukt mij niet. Niet in het Nederlands en ook niet in mijn moederstaal. Goed gedaan!… :wave:

…maar was veel beter geweest zonder de vele spel- en taalfouten.

Joy · 19 maart 2007 op 20:19

Goed onder woorden gebracht. Ik hou ook wel van dit soort verhalen.

Pas alleen op dat je niet iedereen over 1 kam scheert. 😉

KawaSutra · 19 maart 2007 op 22:57

[quote]Persoonlijk ben ik nog nooit een……randdebiel….. tegen gekomen die een Spartaanse opvoeding heeft genoten. [/quote]
Kijk, en hier spreek je jezelf tegen!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder