Met verbazing heb ik de afgelopen maanden toegekeken hoe de familie Tokkie met stip in lijst van bekende Nederlanders omhoog schoot. Niet dat ik in mijn dagindeling tijd maak om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van de gemiddelde bekende Nederlander, integendeel. Je kunt er gewoon moeilijk omheen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er zoveel positieve aandacht geschonken wordt aan uitschot van de deze maatschappij. Daarmee bedoel ik de zgn. asociale die hun dagelijks leven indelen met het treiteren van anderen, het vertonen van provocerend gedrag ten einde een handgemeen uit te lokken, het doelloos de dag door brengen zonder zich ook maar te kommeren om een betere toekomst of anderen.

Ik heb de eerste documentaire gezien die werd uitgezonden bij een publieke omroep. Een fragment wat op mij echt indruk maakte was dat de familie definitief hun woning moest verlaten op last van de woningbouwvereniging.
Dit was omdat met name de kinderen zoveel overlast veroorzaakte, dat de gehele buurt min of meer in rep en roer was. Mevrouw Tokkie barstte in tranen uit en achtte zichzelf volledig niet verantwoordelijk voor het wel en wee van haar eigen kinderen. Na een reeks van gesprekken en waarschuwingen staat de familie op straat. Volkomen terecht. Nadat moment schoot bij mij alleen maar de gedachten door mijn hoofd of er bij de familie Tokkie nu een ommekeer zou komen. Wanneer je namelijk met je inboedel en kinderen op straat komt te staan en er niemand is die je wilt helpen ga je toch je eigen gedrag eens analyseren. Maar nog voordat deze mensen zich zelf bewust konden worden van hun eigen gedrag, was daar alweer een helpende hand. Het vervolg is bekend. Dhr. Ratelband komt om de hoek kijken, nergens is een woning te vinden die past in ‘wensen’van de familie Tokkie en dan wordt daar geheel gratis een woning aangeboden in Zeewolde. Ik vraag mij af waarom de betreffende eigenaar van dat pand, het pand nooit ter beschikking heeft gesteld voor een instantie die het keihard zou kunnen gebruiken. Schijnbaar doet het in portemonnee van deze weldoener niet pijn. Er zijn genoeg goede doelen of startende ondernemers te vinden die een kosteloos onderkomen goed zouden kunnen gebruiken.
Het lijkt wel of er grote groep leeft die heel veel respect voor deze mensen kan opbrengen. Op televisie was te aanschouwen hoe de familie van de ene discotheek naar de andere reisde om vervolgens hun hand op te houden en grof geld te vangen. Het vervolg is er al want de beide ouders zijn gevraagd om een talkshow te presenteren. Ik ben benieuwd naar de doelgroep die dit programma hoopt te bereiken. Is het de gemiddelde gedetineerde is de penitentiaire inrichting ‘Almere binnen’? Misschien de ‘jeugdgevangenis’ in Lelystad? Of nemen ze genoegen met elke willekeurige werkeloze asociaal.
Want wat is er zo bijzonder aan deze familie dat zij een dergelijke voorkeursbehandeling kunnen genieten. Hebben deze mensen iets betekend voor de maatschappij, een positieve bijdrage geleverd aan het Nederlandse bedrijfsleven, een unieke sportprestatie geleverd. Ik krijg bijna het gevoel dat mijn ouders mij, met hun opvoeding op het verkeerde pad hebben gebracht. Door de waarden en normen na te leven die mij door mijn ouders zijn bijgebracht, dwing ik minder respect af.

Ik denk er hard over om mijn baan op te zeggen, de buurt te terroriseren met mijn 6 jarige dochter, vervoersmiddelen te stelen, en het huis van mijn buren in de brand te steken. Op die manier weet ik zeker dat Emile Ratelband zijn poten onder zijn lijf vandaan rent om voor mijn een woning te zoeken en te financieren en als dat niet lukt wordt het toch geheel kosteloos aangeboden. Ik kan voor een paar duizend euro per avond schnabbelen in horeca gelegenheden en mezelf gratis voltanken met alcoholische versnaperingen om vervolgens een baan te krijgen met de televisie!

Doe ik iets niet goed?


15 reacties

Mar · 6 december 2004 op 13:33

Sommige mensen zitten zo aan de grond en kunnen nergens wonen en deze mensen KRIJGEN gewoon een woning aangeboden.
Ik vind het te gek voor woorden. Ze verdienen nu net zoveel als een beetje artiest door er alleen maar te zijn.
Belachelijk!

Mar

Eddy Kielema · 6 december 2004 op 15:07

Helemaal mee eens! Het is toch te triest voor woorden dat asociaal gedrag beloond en zelfs grappig gevonden wordt.Welke malloot gaat er nou naar een disctheek om met een Tokkie op de foto te kunnen???

sally · 6 december 2004 op 16:54

Ik vind het té belachelijk om een woord aan vuil te maken.
Die ménsen maken gebruik van de mogelijkheden die ze geboden krijgen. Gelijk hebben ze.
Ik heb er weinig van gezien. Wil er ook niets van zien.
Vooral omdat ook nog dat misselijkmakend “sjakka”figuur er iets mee te maken had.
groet
Sally
🙄

Kees Schilder · 6 december 2004 op 17:57

Ik zit nog te wachten op hun eigen tokshow haha.
Ja,waar gaat het heen met de wereld vraag ik me soms af.

doos1 · 6 december 2004 op 18:05

Ohhhhwwwww, je hebt zo’n gelijk !!! Ben blij dat je mijn gedachten zo goed op papier hebt kunnen zetten. Persoonlijk ben ik gek op reality tv maar zelfs mijn lust voor ellende van anderen verdwijnt op het moment dat ik de tokkies zie. Belachelijk dat je voor puur aso gedrag zo in de schijnwerpers wordt gezet.

p.s. mijn doodlopend krediet kan ook aanvulling gebruiken, zullen we ff afspraak maken voor bankoverval, halen we daarna gelijk ons lintje op bij Beatrix die hebben we dan vast wel verdient !!!!!! 😉

Mosje · 6 december 2004 op 19:41

Tv uitzetten zou ik zeggen. Het leven begint niet bij de tv, het eindigt er.

Ma3anne · 6 december 2004 op 19:55

Sinds kort weet ik over wie jullie het hebben. 🙂

Bakema_NL · 6 december 2004 op 20:00

Hahaha, bespeur ik in dit stukje enige jaloezie?

Moord en brand over de Tokkies, maar dat gelul in die Diamantstraat gaat aan de meesten voorbij.
In het geval van de Tokkies vond ik de buren ook niet al te fris. En je kan lullen wat je wilt, pa Tokkie werkt (werkte?) gewoon voor zijn geld en hield niet zijn klauw op……ondankbaar werk ook nog waar een hoop andere Nederlanders voor zouden bedanken…………wie is er nou asociaal?
Moeder Tokkie steeg behoorlijk in mijn achting toen ik haar een Marokkaan in zijn lurven zag grijpen die de cameraploeg aan het bedreigen was, omdat ze stonden te filmen in “zijn” buurt. Daar waar de meeste zeer sociaal bewogen en sociaal gedragende Nederlanders de broek vol schijten wanneer ze een opgeschoten jongeling agressief zien doen, pakte die asociale ma Tokkie dat in mijn ogen veel asocialere varken beet. Misschien heeft ze wel een stille optocht voorkomen, ze heeft in ieder geval meer gedaan dan de gemiddelde schijterd van een Nederlander gedaan zou hebben………..hoezo asociaal?
Verder bestaat het succes van de Tokkies bij de gratie van het publiek en blijkbaar zit men dus te wachten op de Tokkies. Maar waarschijnlijk bestempelen de “keurige” mensen onder ons de “fans” ook als zijnde van het zelfde niveau, proleten der samenleving…………..helaas, dat is niet helemaal waar. Maar men zal wel minder moeite hebben met de hoogopgeleide lieden onder ons, dat zijn tenslotte keurig opgevoede mensen die zich slechts schuldig zullen maken aan de witteboordencriminaliteit (hoezo asociaal?), onder het mom van “pakken wat je pakken kunt”……………krijg nou wat, hebben ze toch nog wat gemeen met de Tokkies. Maar in dit geval heb ik meer sympathie voor de Tokkies.
Het is verdomd knap om geld te kunnen verdienen met niks, ik, en jullie ook trouwens, doe(n) ze het niet na. Ze hebben natuurlijk ook wat geluk gehad, maar dat is alleen maar meegenomen voor hen, voor de rest zal het ze wel niet zo mee hebben gezeten als domme derderangsburgers die door de “keurige” mensen uitgekakt worden vanwege gebrek aan verstand……….neerkijken op andere mensen vanwege hun intellectuele vermogens, uiterlijk, omgeving, materiële zaken (eigenlijk gebrek aan), jezelf beter voelen, is iets wat ik haat.
Er komen steeds meer van dit soort families, misschien moet er eens gekeken worden naar de oorzaak daarvan. Maar ja, een beetje geld sturen naar Afrika is natuurlijk makkelijker, waarom zou je je in eigen land ergens druk om maken, je hebt het zelf toch goed? Dit zijn toch asociale mensen, waarschijnlijk is dat genetisch bepaald, de omgeving heeft er absoluut niks mee te maken. Zoals je word geboren als homo, zul je ook wel als asociaal geboren worden.
En dan word Ratelband er nog bijgehaald ook. En natuurlijk is dat ook slechts een komediant, een stuk uitschot van de media. Maar die vent is er alleen maar gekomen doordat hij ingehuurd werd door bedrijven om de medewerkers op te peppen, te motiveren, het beste in hen boven te halen. Niet die medewerkers hebben Ratelband ingehuurd hoor, dat zijn de opgeleide mensen, de stropdassenparade met hun hbo allemaal. De domme medewerkers schudden waarschijnlijk alleen het hoofd bij zoveel domheid van de “slimmere” leidinggevende medemens. Kapitalen jassen die stropdassen er door heen aan dergelijke onzin…………..hoezo asociaal? Van die bedragen kunnen bergen families geholpen worden, maar nee, hier word voorgesteld nog maar een bedrijfspandje neer te zetten voor een startende ondernemer. Ik dacht dat we zo’n hekel hadden aan de consumptiemaatschappij tegenwoordig? Ach, natuurlijk, de consumptie van anderen gaat het waarschijnlijk om, niet om de eigen consumptie.

Hoe asociaal de Tokkies ook mogen zijn, ik lach iedereen uit die zich over hen opwindt, het geeft namelijk een eigen gebrek aan……….en je hoeft er trouwens niet naar te kijken of te luisteren, dat al ten eerste.

Ma3anne · 6 december 2004 op 20:29

Ha, eindelijk eens een echte column van Bakema. 🙂

Bakema_NL · 6 december 2004 op 20:34

[quote]Ha, eindelijk eens een echte column van Bakema.[/quote]

Eeeeeh, daar zat ik zelf ook al aan te denken toen ik het zag staan……….het had misschien een column kunnen zijn. Maar dat voelde zo niet omdat ik het zo snel op papie……..eeeeh scherm ramde. 😛

Raindog · 6 december 2004 op 21:46

Ik sluit me lekker bij Bakema aan. Het is zo makkelijk om mensen af te serveren. Hadden de Tokkies al deze kansen niet gepakt dan hadden we ze wegens dommigheid afgeserveerd juist omdat ze deze kansen hadden laten schieten. Ik maak me trouwens geen illusies hoor; het zal heus wel een geldbeluste manager of zo zijn geweest die hier op is gedoken maar als die mensen er wat profijt bij vinden dan is hen dat gegund wat mij betreft. Als ‘randdebielen, leeghoofden of asocialen’ zoals (noem eens een paar… even denken…) een Ron Brandsteder, Irene van der Laar, Ton Verlind of Christine ‘Nachtsuite’ hun geld met TV mogen verdienen, waarom de Tokkies dan niet? Alsof genoemd rijtje zo’n belangrijke bijdrage levert aan de maatschappij. De IKON wilde ze met een documentaire in beeld brengen om aandacht voor een bepaalde groep mensen in Nederland te vragen, de commerciëlen doken er op omdat ze er brood in zagen (bij SBS kent men hun kijkers wel zo blijkt) en ik hoop van harte dat de Tokkies het laatst en dus het best zullen lachen. Dat er ‘debielen’ zijn die ernaar kijken stemt tot meer nadenken in mijn beleving. Alsof dat zo sociaal is; leedvermaak. (Ik heb die discussie hier trouwens vaker voorbij zien komen met betrekking tot de Tokkies.) Een prachtige paradox; wat begon als leedvermaak eindigt in afgunst. De Tokkies zullen wel denken, in de grote geest van Ron: laat ze maar lachen.

Overigens kan ik je enigszins begrijpen gelet op je laatste alinea. Maar ik denk niet dat je ouders er verkeerd aan gedaan hebben om je bepaalde dingen bij te brengen. Ik denk tenslotte ook dat je het fenomeen Tokkies niet in een goed of fout kader in vergelijking met je eigen leven moet zien. Als het daarom gaat kun je nog wel even bezig blijven vrees ik. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kan ik moeiteloos een rijtje namen voor je ophoesten. Ik zie het meer als een komische speling van het lot en de ergernis die dat mogelijk oplevert dient niet op de Tokkies te zijn gericht maar op media en kijkers die dat mogelijk maken waaronder jijzelf als ik je goed begrepen heb.

doos2 · 6 december 2004 op 23:46

Ben het helemaal met je eens!

[quote]Door de waarden en normen na te leven die mij door mijn ouders zijn bijgebracht, dwing ik minder respect af.[/quote]

In tegendeel! Respect kun je immers niet kopen…
Zou ook niet graag het nieuwste “lachertje der Nederlanden” zijn. Zelfs niet als ik er zoveel geld mee zou kunnen verdienen.

Li · 7 december 2004 op 22:26

Ik kijk nooit naar de Tokkies hoor 😀 Maar toen ik zapte, kwam ik dit bericht per ongeluk tegen…

De Tokkies hebben een kerstsingle gemaakt en als ze er een bepaald aantal verkopen, gaat ma Tokkie uit de kleren 😳

Bakema_NL · 8 december 2004 op 01:58

[quote]De Tokkies hebben een kerstsingle gemaakt en als ze er een bepaald aantal verkopen, gaat ma Tokkie uit de kleren[/quote]

Nou en? Je hoort altijd zeiken over het zo opgedrongen ideaalbeeld wat betreft schoonheid, dit is een tegengeluid eens een keer. Niet dat ik er op zit te wachten, maar dat is nou het mooie, je hoeft er niet naar te kijken, niemand dwingt je.

dennisa · 10 december 2004 op 09:06

Zoals je word geboren als homo, zul je ook wel als asociaal geboren worden.

Ik zie deze vergelijking helemaal niet hoor. Dus asociaal gedrag is genetisch bepaald? Ik zie in uw reactie dat u vrijwel niet reageerd op de goeie start die ze gemaakt hebben…..Brandstichting. Zou daar ook graag uw mening over horen.

ik lach iedereen uit die zich over hen opwindt

Wie heeft het over opwinden, het zijn mensen met gedachten als u die de Tokkies belonen.

de stropdassenparade met hun hbo allemaal.

Jaloezie had u het over??

Geef een reactie

Avatar plaatshouder