Tijdens een quiz in het programma ‘De avondetappe’ met Mart Smeets dook ineens wielrenner Robert Millar op. Op een sombere zomerdag in 1988 werd de kleine Schot in de Ronde van Frankrijk door de dienstdoende motoragent een parkeerplaats opgestuurd, waardoor hij een vrijwel zekere etappe-overwinning misliep. Thuis voor de tv stond het huilen me nader dan het lachen, want de eigenzinnige Millar was mijn favoriet. In een wereld waarin bekrompen boerenzonen de dienst uitmaakten, sprong deze kleurrijke vegetariër er positief uit. Na zijn wielercarrière verdween de excentrieke klimmer in de Schotse mist. Mijn kennismaking met Millar vindt plaats in de Tour de France van 1983 als ik op tv een klein mannetje in een Pyreneeënrit voorop zie fietsen. Opvallend aan hem is een goudkleurig oorknopje dat schittert in de zon. Het is de eerste keer dat ik een wielrenner met een opmerkelijk sieraad zie fietsen. De latere tourwinnaar Pedro Delgado gaat als een acrobaat voorover op zijn fiets liggen in een ultieme poging om hem in te halen, maar Robert Millar wint de etappe. Hij heeft meteen mijn sympathie. Het jaar daarop ben ik tijdens de Tour de France op vakantie in Frankrijk, maar in de krant lees ik dat hij opnieuw een etappe wint en vierde wordt in het eindklassement. Ik lees ook dat hij het belangrijkste doel in zijn leven bereikt en dat is het winnen van de bolletjestrui, de eindoverwinning in het bergklassement.

In 1985 wordt hem de eindoverwinning in de Ronde van Spanje door de neus geboord als alle Spaanse ploegen zich massaal tegen hem keren en hun landgenoot Pedro Delgado de overwinning gunnen. Millar wordt op de laatste dag uit de leiderstrui gereden. Daarmee krijgt zijn wielerloopbaan Zoetemelkachtige trekjes. Hij wordt verschillende keren tweede, waaronder opnieuw in de Spaanse Vuelta in 1986 en een jaar later in de Ronde van Italië in het shirt van de Nederlandse Panasonic-ploeg. In de Ronde van Frankrijk beleeft hij een mindere tijd. Hij stapt af in 1986 en 1988 en komt zonder prijzen thuis. In 1989 heeft hij een opleving en wint hij een etappe als revanche op de miskleun van de gendarmerie het jaar daarvoor. Hij wordt tiende in het eindklassement. Daarna wordt het stil rond Millar die zijn haar heeft laten groeien en lange tijd met een paardenstaart rondrijdt. De Franse televisie zoomt regelmatig in op deze curiositeit in de wielersport.

Begin jaren ’90 duikt Millar op in de Nederlandse TVM-ploeg en lijkt hij opnieuw een rit in de Tour de France te gaan winnen, maar boerenzoon Indurain gunt hem die niet en walst als een tank over hem heen. Hij finisht in 1992 nog een keer bij de beste twintig in het eindklassement, maar grote overwinningen haalt hij niet meer. Precies tien jaar geleden sluit de beste fietser ooit uit Groot-Brittannië zijn wielerloopbaan af met het behalen van het Britse kampioenschap.

[img align=left]http://www.tour-de-france.cz/images/foto/92/millar_trial.jpg[/img]Pas vorig jaar komt de naam van Millar weer in het nieuws als het gerucht gaat dat hij zich heeft laten ombouwen tot vrouw. Of die berichten waar zijn, weet ik niet, want wielerkenner Jean Nelissen vertelde ooit dat hij getrouwd was met een Française. Maar ook als hij nu als Roberta Millar door het leven gaat, bevestigt dat eens temeer het beeld van een markante persoonlijkheid, waarvan de wielerwereld er helaas veel te weinig heeft. De Duitse brokkenpiloot Jan Ullrich is daarop wellicht een positieve uitzondering, want wie kan me vertellen wat er leuk is aan de onbenaderbare perfectionist Lance Armstrong?
[email]edkq@yahoo.com[/email]


15 reacties

Kees Schilder · 25 juli 2005 op 14:21

Wow, wat een column! Eddy ,je bent een alleskunner.Ik heb niets met fietsen maar zoals jij er over schrijft; het verhaal achter de sport, vind ik het zeer boeiend om te lezen

bert · 25 juli 2005 op 14:50

Inderdaad, ik dacht dat jij alleen maar een uitgesproken liefde had voor muziek, maar nu komt de aap uit de mou, sportverslaggever kun je ook nog altijd worden.
Met ontzettend veel plezier gelezen column.

WritersBlocq · 25 juli 2005 op 16:38

Hoi Eddy,
Het is de 1e keer dat ik een wielerbericht met plezier heb gelezen, heb uitgelezen ook nog! Kun je niet een keer schrijven over iets waarover je niet kunt schrijven? Ach nee laat maar, ook dat zal je weer perfect kunnen verwoorden. Groetjes, Pauline (hoe is het met Petra ;-))

Troy · 25 juli 2005 op 16:43

Je bent inderdaad van alle markten thuis. Ik niet helaas…: heb niets met wielrennen en geef zelf echt de voorkeur een je muziek columns.

Grt Troy

Raindog · 25 juli 2005 op 16:52

Prima werk weer Eddy. Inderdaad van vele markten thuis zo blijkt. Zelf heb ik geen verstand van fietsen, laat staan de tour. Ik heb echter in wel meer commentaren gelezen dat mensen moeite met Armstrong hebben omdat hij inderdaad zo onbenaderbaar perfectionistisch is.
[quote]want wie kan me vertellen wat er leuk is aan de onbenaderbare perfectionist Lance Armstrong?[/quote]
Een voorzichtige poging: dat ‘ie de Tour dit jaar voor het laatst gereden heeft?

Toch neem ik m’n petje diep af voor deze sportman die iets gedaan heeft wat niemand vòòr hem klaar heeft kunnen trappen.

Ik wist trouwens ook niet dat jij een sportcolumn zonder vrouwen klaar kon trappen. Hoewel…. Roberta….

😉

Eddy Kielema · 25 juli 2005 op 16:52

[quote]hoe is het met Petra[/quote]
Wordt aan gewerkt, WB! 😉

[quote]Toch neem ik m’n petje diep af voor deze sportman die iets gedaan heeft wat niemand vòòr hem klaar heeft kunnen trappen. [/quote]

Dat doe ik ook, Raindog, alleen wordt de Tour de France zo saai als je al van tevoren weet wie er gaat winnen.

Ma3anne · 25 juli 2005 op 17:01

Toch was het een mooi tijdperk, de Tour de Lance.
Vooral de etappe-overwinning van ex-plaatsgenoot Servaes Knaven vorig jaar. Ook zo’n onopvallend figuur die de sterren van de hemel fietst. Ik ben absoluut fan van die jongen.

Gedurende de Tour zit ik regelmatig aan de buis gekluisterd en geniet er op mijn manier van. Tegen de tijd dat ze in Parijs zijn weet ik pas zo’n beetje wie wie is, maar dat mag de pret niet drukken.

Robert Millar herinner ik me ook nog wel. Mooi fietsertje. Leuk weer eens iets over hem te lezen.

Mosje · 25 juli 2005 op 17:20

Muziek of sport. Het maakt je blijkbaar niet uit. Leuk en boeiend geschreven.

Dat Robert Roberta zou zijn geworden is voor zover ik dat kan nagaan een gerucht, en zou het niet gebruikt hebben in een column. Daarmee breng je die geruchtenmachine verder op gang.

klungel · 25 juli 2005 op 19:57

Mooi geschreven en leuk om te lezen.

Wat ik vragen wil:
Doe je hier nou veel onderzoek voor, ik bedoel, voor 1 zo’n column?

Eddy Kielema · 25 juli 2005 op 20:09

[quote]Doe je hier nou veel onderzoek voor, ik bedoel, voor 1 zo’n column?[/quote]
Klopt, Klungel, ik zoek idd uitgebreid op internet en kijk in boeken die ik voorhanden heb. Als ik een bepaalde bron niet helemaal vertrouw, zoals het gerucht over de transformatie van Robert Millar dan neem ik dat niet klakkeloos over. Ik wil wel dat mijn verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk is. Op internet vond ik onder meer een [url=http://www.hln.be/hln/cch/det/art_99471.html]column[/url] over Robert Millar die stikvol fouten en speculaties stond. Dat probeer ik te voorkomen.

Louise · 25 juli 2005 op 20:17

Jij zorgt voor het culturele tintje op cx. Muziek en sport. Dat doe je erg leuk 😛

KawaSutra · 26 juli 2005 op 01:55

Leuk weer Eddy, jouw sportcolumns zijn de enige die ik lees.

klungel · 26 juli 2005 op 09:04

Dan ga ik jouw columns nog meer waarderen Eddy :-D. Het geeft een meerwaarde te weten dat het niet een persoonlijke kijk op dingen is maar dat de dingen ook daadwerkelijk kloppen met de werkelijkheid.

Dank voor je antwoord!

Li · 26 juli 2005 op 12:31

Het meeste is al gezegd en ik wil me daar graag bij aansluiten.
Volgens mij weet jij zelfs een slakkenrace op een boeiende manier te beschrijven 🙂

Li

gast · 9 maart 2008 op 09:32

Country Ginocchio Musica Nudo Plastico Segnali Immagini Sexy milly Aliscafi moana convertitore roma Armi Golf Napoli Armi rosso sborra [url=http://www.metroweb.ru/news/italia/installare_tomtom_nokia/installare_tomtom_nokia.html] tomtom nokia installare[/url] Yahoo 2006 Comunicazione Night video Video Confetti nude moto sulle Gioventu Camorra Ambientale Per Cataloghi Pistoia [url=http://www.metroweb.ru/news/blog/diana_carabina_prezzo_listino_compressa_aria_carabina/index_diana_carabina_prezzo_listino_compressa_aria_carabina.html]a listino aria carabina compressa carabina prezzo diana[/url] Elisa annuncio grandi Figure Genova Voti Troia male Foto Monouso Fiorentino Dei zeno Bartolomeo campionato Credito [url=http://www.metroweb.ru/news/giovanni_verga_riassunto_di_rosso_malpelo.html]a verga rosso di riassunto malpelo giovanni[/url] Carnevale Cinisi erotici Per pompini Viaggio Pertusella gratis Gratis Ossa gen Italia basi Contratto Amatoriale [url=http://www.metroweb.ru/news/down/biglietti_comunione_scaricare_gratis/page_biglietti_comunione_scaricare_gratis.htm] scaricare biglietti gratis comunione metroweb.ru[/url] italia Corredo Samb registrazione honda Usati Padova Sborrata escort Scopate Copriletti italiano giochi [url=http://www.metroweb.ru/news/foto_acconciatura_maschile/page_foto_acconciatura_maschile.html]the foto maschile acconciatura[/url] citazioni Smagliature elisabetta Ragazza selen Sostituzione Minibus [url=http://www.metroweb.ru/news/trucchi_per_gta_sant_andreas_pc/trucchi_per_gta_sant_andreas_pc.html] Gta Trucchi Per Sant Andreas Pc[/url] Lisbona Imperatorecongressi Manuali posta Tom Antiche Trucco italia copriauto sexy soluzione gratis moon gratis debora [url=http://www.metroweb.ru/news/monella_vagabonda_it/index_monella_vagabonda_it.htm]or monella it vagabonda[/url] Dalle Amico vocabolario gratis Zingari carta gratuite city [url=http://www.sporting-club.ru/results/world/croazia_cartina/page_croazia_cartina.html]and croazia cartina[/url] Prezzo Revolution foto Saggio Numeri Capannoni Pdf fetish [url=http://www.sporting-club.ru/results/marte_foto_pianeta.html] sporting-club.ru pianeta foto marte[/url] Giostrcaf fetish Klebsiella trucchi Ragioniere 728 [url=http://www.sporting-club.ru/results/campeggio_rovigno/page_campeggio_rovigno.htm]and Campeggio Rovigno[/url] woman italiano lorella per gonna mondo dilettanti pamela Isole Usati foto belle informati Same Smeraldo Outlook [url=http://www.sporting-club.ru/results/index_donna_mature_che_scopano.html] mature che donna scopano[/url] ramba video sicurezza Mai Zambrotta Stampi Finocchiaro Mezzocamino nudisti Mobili Foto Aggiorna Meteo Mediche Moto Sborra [url=http://www.sporting-club.ru/results/testo_italiano_sigla_hannah_montana/mycollections/page_testo_italiano_sigla_hannah_montana.htm]a hannah italiano sporting-club.ru testo montana sigla[/url] parafrasi Revolution Abetone 2490 gta trans Viaggio Sogno Porno Cinematografico Cantine Damigella [url=http://www.sporting-club.ru/results/canzoni_napoletani/zima/canzoni_napoletani.html] Canzoni Napoletani[/url] Italiane cazzo Nuda Osmunda biagio Video Veneto Tim milan Sms Inglese Midi Moto Sagradelmandorloinfiore uominiedonne [url=http://www.sporting-club.ru/results/costruire_forno_legna/love/costruire_forno_legna.htm]or forno costruire legna[/url] Collezione blondie didle Lezioni milly contatto Roscopo hentai Cartiere

Geef een reactie

Avatar plaatshouder