Wetenschappelijk onderzoek is iets prachtigs. Eerder al besteedde ik aandacht aan een Brits onderzoek naar blote reclame-borden langs de weg: automobilisten bleken daar letterlijk van uit de koers te raken. Voor mijn eigen leven had dit onderzoek geen gevolgen, want ik rijd geen auto. Maar de uitkomst van een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Harvard-Universiteit raakt mij zeer. De longen van mannen van middelbare leeftijd die zich vaak boos maken gaan met het verstrijken der jaren sneller achteruit dan die van meer ontspannen types. Hoe groter de woede, hoe slechter de longfunctie na verloop van tijd. Ik voelde al een bescheiden kuchje aankomen en heb daarom besloten, het voortaan wat rustiger aan te doen. Tot grote verbazing van mevrouw Oplopers zit ik uiterst ontspannen aan mijn werktafel. Al dagen heb ik mij niet schuimbekkend voor de buis zitten opwinden over allerlei wangedrag. Gore grappen over de flitsscheiding van Mariska Hülsscher? Aan mij niet besteed.

Echt. Het laat me volledig koud. Gonny Oudenallen heeft zich bezondigd aan illegale onderverhuur, en blijkt haar CV wat te hebben opgeleukt. Geeft niet. Iedereen moet doen wat ‘ie niet laten kan. Dat je als volksvertegenwoordiger een zekere voorbeeldfunctie hebt? Mij hoor je niet. Uiterst kalm drink ik nog een glaasje kamillethee.

Politici hebben verkondigd dat het misschien een goed idee is om eens kritisch naar de armoedecijfers te kijken. Want dat staat zo slordig, zoveel armoede. Als we nou de armoedegrens eens een paar honderd euro naar beneden bijstellen, tot pakweg twee derde van een bijstandsuitkering? Dan is er in Nederland toch niemand meer arm? Geheel tevreden zak ik lekker onderuit in mijn stoel: geweldig, hoe die Haagse knappe koppen alle problemen in ons land weten op te lossen. Met een stralend humeur neem ik nog een handje valium. Heerlijk.

En actievoerders binnen de energiesector voeren actie tegen het ontkoppelen van de stroomcentrales en de hoogspanningskabels. Ze dreigen komende week tijdens de interland Nederland – Wit Rusland in het stadion het licht uit te doen door de stroom af te zetten. Fantastisch, moeten ze vaker doen. Van de 100 voetbalwedstrijden zijn er 99 toch het kijken niet waard. En hier thuis komt nog wél stroom uit het stopcontact. Soms althans. Prima toch? Leuk, die CD met dolfijn-geluiden. Uiterst ontspannend.

Toch is het wennen. Zo nu en dan val ik nog even uit mijn rol. Zonet de postbode neergeslagen. Hij was 3 minuten te laat, en dát pik ik niet!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

DreamOn · 9 september 2006 op 13:08

Gewéldige column, ik moest er erg om lachen. Lachen mag toch wel? Of is dat ook slecht. Ja, je krijgt er rimpels van, dat is ook zo.
Ik ben eerlijk gezegd blij, dat Joost nu passé is, zodat je ons kunt laten genieten van dit soort onderwerpen.
Om jouw tekst maar eens te gebruiken Driek:

Hulde! 🙂

Prlwytskovsky · 9 september 2006 op 14:16

Dat je die postbode neersloeg zie ik als een laatste zenuwtrek die hoort bij je afkickpoging.
Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt met ons Haagse clubje.
Smakelijk gelachen Driek.

KingArthur · 9 september 2006 op 17:20

Ja, die postbodes daar kan ik mij nu ook zo aan storen. Zelf heb ik last van een dislectische postbode. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit wel bevorderlijk is voor de relatie met de buren als ik de post aan hun geeft en omgekeerd. En verder, ja wat zou je je druk maken?

WritersBlocq · 9 september 2006 op 22:31

Helemaal gaaf! Ik hoorde de vogeltjes fluiten en zat in mijn alfa-ritme de column te doorlezen. Adem in… adem uuuiiittttt……. en toen kwam die laatste zin, en moest ik 15 km met mijn auto rijden om bij vriend thuis in te loggen. Tja, dat krijg je als je je laptop door de ruiten flikkert als je iets leest wat je niet zint. Wèg alfaritme, godverdegodver! 😡 😛 😮

Ma3anne · 9 september 2006 op 23:41

Je aura ziet er rond je thorax al een stuk gezonder uit, Driek.
Ik denk dat ik je voorbeeld maar eens ga volgen.
Uche uche uche.
Oh nee, ik kom net tot de ontdekking dat ik geen man ben. Ik bedoel, ik lees net dat het om mannen gaat.
Ehcu ehcu ehcu (neem ik de kuchjes weer terug).

Prlwytskovsky · 10 september 2006 op 20:46

@WB: ahaaaaaa …, opgelucht nu?

KawaSutra · 11 september 2006 op 01:39

Leuke column.
Dat longprobleem is nieuw voor mij. Ik zal ook eens wat bewuster met mijn boosheid om moeten gaan. Of heeft dat voor een roker geen zin?

Kees Schilder · 11 september 2006 op 15:39

Top weer!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder