Piet-Hein Donner en Jan-Peter Balkenende zijn Siamese producten van Clonaid, en houden er beiden van om naar zich zelf te kijken in de spiegel terwijl ze in een paringsritueel elkanders fallus met een oude loep nader aanschouwen onder het genot van een versgesneden plakje spacecake. “Heer Martijn, heeft u wel het officiële pasje voor satire in uw bezit, of in ieder geval een toekenning als u deze in drievoud heeft aangevraagd?” “Eeeuh, nee. Maar het was een grapje, een lolletje een gebbetje, een grap of een grol meneer Donner. Flauw en wellicht smakeloos dat geef ik toe, maar wel een vrije vorm van humor en mijn vrijheid van meningsuiting. Mooi land dit hè?”

“Maar eeuh nee, uw pasje voor satire heb ik niet in mijn bezit.”
“Wat zegt u?
Oh ja, dat is inmiddels een ingeburgerd Germanistische zin aan het worden niet, dat ‘Halt Ausweis bitte?’
Ik heb dat eerder ergens gelezen of gehoord, maar dat was voor de periode dat er een zwarte lijst voor boeken bestond. Als eerste op die verboden lijst stond ‘Pinkeltje naar Dromenland’ van Dick Laan, niet?”
“Of ik als jonge vlegel mijn mond wil houden, zegt U? Anders volgen er wat? Oh ja, lijfstraffen.
Nee, dank u, ik houd daar niet zo van. Dat was Ad Melkert.”

“Oh, u wil wel de vrijheid van meningsuiting waarborgen. Ja dat gaat inderdaad lukken met zo’n pasje.
Maar dan heeft ú toch de keus wie er een lolletje over u maakt? Wie hebben er eigenlijk al zo’n pasje met PH-waarde?”
“Seth Gaaikema, Farce Majeur en Toon Hermans. Nee die is dood. Aha, een postuum pasje, nee leuke grap.
Heeft u zelf eigenlijk zo’n proestpasje? Ik bedoel deze grap verzin jezelf niet.”

“Of ik dan alsnog een pasje wil aanvragen?” Krijg ik dan ook korting? Of twee grappen voor de prijs van één?
“Nee, dank u. Ik zal nooit door de ballotagecommissie komen.
Ik denk wel dat ik als ‘volksmens’ gebruik ga maken van de ‘anonieme alarmlijn voor kwetsende satire.’
En als eerste verklik ik u als de meest humorloze drol die dit land ooit voorbracht. Man, Alexander Pola draait zich om in zijn graf!!

“Een geintje is leuk, maar er zijn grenzen, zegt u.
Meneer Donner, die grenzen staan al wagenwijd open, al tijden. Het hele land zit in een economische recessie, een landelijke depressie vindt er plaats en U doet moeilijk over hen die dat willen relativeren en met een cynische blik aanschouwen? Ik mag hopen dat dit een grap is.

Ik ga eten. Nog net niet op de bon, smakelijk….

[img]http://home.hetnet.nl/~columnx5/copyrightmartijn.jpg[/img]


10 reacties

MBB · 12 november 2003 op 21:22

Ik heb vrijwel niets van hem gezien, maar volgens mij heeft zelfs Toon Hermans wel eens wat over de Koningin gezegd, en anders toch wel een paar andere ‘oude’ komieken.

Maar ze beginnen met ons eigen staatshoofd, en voor je het weet mogen we zelfs niet meer om buitenlandse politicie lachen. Moeten ze Bush trouwens helemaal van de TV censureren want die is zelf een wandelende parodie!

viking · 12 november 2003 op 21:39

Ik zie die Donner graag. Zeg nou zelf, een avondje theater kost je al gauw klauwen vol geld. Deze pias doet het welliswaar van onze belastingcenten maar dat doen ze allemaal. Geen enkele is zo leuk als hij. Ik kan deze cartoonfiguur niet thuis brengen. Maar ik heb hem eerder gezien. Niet bij de Muppets nee, nee ook niet bij Sesamstraat. Nee, ik kom er niet op. Het was zo’n poppenfiguurtje dat gebaseerd was op een luiaard. Slom tot op het bot en een dodelijke slaapverwekkendheid die ik niet onder woorden kan brengen. Maar dat wordt dan ruimschoots gecompenseerd door de inhoud van de boodschap. Die is wel zo diep en diep triest-lachwekkend…

Kees Schilder · 12 november 2003 op 22:00

Amice,
Over Mr. Jan Hein Dommer gesproken: Was Kees van Kooten nog maar actief. Ik mis die man nog dagelijks.

Godspeed · 13 november 2003 op 08:40

[quote]Was Kees van Kooten nog maar actief. Ik mis die man nog dagelijks.[/quote]

Kees,

Zondag om 20.30 komen ze terug( Van Kooten en de Bie).
Ik weet niet meer op welke zender, maar ik heb er enkele trailers van gezien.

Gr.

Godspeed:pint:

Martijn · 13 november 2003 op 09:04

Mr. Godspeed,

Dat is:
[i][b]DE TERUGKEEK VAN VAN KOOTEN EN DE BIE[/b]
ZONDAG 16 NOVEMBER OM 20.25 UUR OP NEDERLAND 3 BIJ DE VPRO[/i]

Beste Kees,
Het ‘Juinen mannetje‘ komt als typetje aardig in de buurt, niet? (net iets voor mijn tijd…)

Viking & MBB
Zulke ‘wijze’ mannen, verantwoordelijk voor ons dagelijks bestuur hebben nooit het vermoeden gehad dat dit meer over zich zou afroepen dan de ‘discussie’ die men in beginsel wilde houden?
Sommige dingen kun je niet sturen of in de hand houden. En dat is maar goed ook!

Groet Martijn 😀

Martijn · 13 november 2003 op 09:04

Mr. Godspeed,

Dat is:
[i][b]DE TERUGKEEK VAN VAN KOOTEN EN DE BIE[/b]
ZONDAG 16 NOVEMBER OM 20.25 UUR OP NEDERLAND 3 BIJ DE VPRO[/i]

Beste Kees,
Het ‘Juinen mannetje‘ komt als typetje aardig in de buurt, niet? (net iets voor mijn tijd…)

Viking & MBB
Zulke ‘wijze’ mannen, verantwoordelijk voor ons dagelijks bestuur hebben nooit het vermoeden gehad dat dit meer over zich zou afroepen dan de ‘discussie’ die men in beginsel wilde houden?
Sommige dingen kun je niet sturen of in de hand houden. En dat is maar goed ook!

Groet Martijn 😀

Kees Schilder · 13 november 2003 op 10:20

Thanx Godspeet en Amice, dit maakt mijn jaar weer goed

Kobus · 13 november 2003 op 10:35

Als jullie niet ophouden over de koningin dan zegt Willem Alexander straks nog : Ik ben de koning ging. En of we dat met zijn allen willen !

deZwarteRidder · 13 november 2003 op 11:13

Er is al meer over geschreven.. Jan Pieter
Balkenende lijkt op Harry Potter…..Maar nu is er een nieuwe speler in het veld Jan Hein Donner..leuke man…. bekende kop.. lijkt op… ja op wie.. nou na lang nadenken zag ik het licht!! Het is DORUS in zijn zondagse pak…
Na het Optreden met poessie Mauw is dit zijn nieuwe act.. en ook deze is weer leuk SA-TI-RE Natuurlijk!!
Rich@Rd

Kobus · 13 november 2003 op 14:59

Miauw, wil je mij ff niet vergelijken met ene Donner. Daar neem je maar zo’n tweedehands plasticzakken rashond voor of is het een Haagse puienzeiker ?

Afzender : Dorus
(spraakmakende-je-weet-wel-kater van Kobus)

😡

P.S. Ik ben in de rui, maar een zondags pak heb ik nooit gehad.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder