Elke doordeweekse dag staat zij daar. Regen, hagel, storm, sneeuw, het schijnt haar niet te deren. Het witte hoofddoekje en lange rok geven de kleine tengere vrouw een serene aanblik. Ze straalt een bovennatuurlijke rust uit en laat zich zelfs door de meest grove passant niet van haar stuk brengen. Doordat ze altijd voor een speelgoedwinkel staat, zie ik haar niet vaak. Gezien mijn kinderen probeer ik deze straat zoveel mogelijk te ontwijken. Vandaag moeten we echter in deze zaak zijn en wandel ik rustig met mijn kinderen langs haar heen. “Mag ik u een blaadje aanbieden?” Ze vraagt het met zachte stem. Op mijn bevestigende knikje haalt ze een stapel gekopieërde blaadjes onder haar arm vandaan.

“Waarom staat u hier eigenlijk, mevrouw?” vraag ik in een opwelling. Haar antwoord, dat ze een missie heeft, verbaast mij niet. “Wie heeft u deze missie gegeven dan?” “God, natuurlijk.” Ze moet lachen als ik zeg dat het voor mij niet zo ‘natuurlijk’ is. “Alle mensen denken dat ik gek ben, maar ‘Hij’ heeft mij uitverkoren als boodschapper. Ik doe dit uit liefde.” Ondertussen heeft ze een prachtige afbeelding van Maria aan Marie gegeven en staat ze te grabbelen naar een kleurplaat voor Bram. Ik sta onbenullig met het papiertje in mijn hand.

“Bent u katholiek?” Ik vertel haar niet gelovig te zijn, ondanks mijn katholieke doopsel.. Weer moet zij lachen, al is het dit keer wat triest. “Mag ik u wat geven?” Zonder mijn antwoord af te wachten graait zij al in de tas op haar heup. Ik krijg een prachtig afbeeldinkje van Maria met een wonderdadige medaille, keurig in cellofaan verpakt. “Draag deze altijd in uw portemonnee en u zult grote genaden ontvangen. Als u het niet wilt, moet u het gewoon zeggen, dan maak ik er graag een ander blij mee.” De medaille verdwijnt in mijn beurs.

“Maar hoe bent u tot deze missie gekomen?” Mijn nieuwsgierigheid is nog niet bevredigd. “Hebt u gesprekken gehad met God, ofzo?” Vragend kijk ik haar aan. “Eens was ik als u, maar God is geleidelijk in mijn zijn gekropen. Mijn ziel heeft de Heer ontvangen en laat hem niet meer gaan.” Met het woord ‘ontvangen’ roept ze mijn volgende punt op: “Hoe betaalt u dit allemaal? Bergen kopieën, al die medailles, dat zal toch wel wat kosten, denk ik.” Haar verhaal dat materiële zaken haar niet verleiden en dat haar bestaan uiterst sober is om haar missie te bekostigen wekt bewondering in mij op.

Een beetje beschaamd vraag ik haar of ze een kleine donatie aan wil nemen. Dit is geen zwerfster. Dit is een vrouw met een missie. Ze houdt haar ontkenning vol tot ik haar duidelijk maak, dat zij mij er een plezier mee zal doen. Ze knikt vriendelijk, pakt mijn vijf eurobiljet aan en zegt: “U bent schattig, dank u wel!” Een beetje verdwaasd vervolg ik mijn weg naar de winkel. Schattig? Als ik nog even omkijk zie ik haar naar een volgende passant zweven, die haar geïrriteerd van zich afpraat. Even hebben we nog oogcontact.

Bij het afrekenen kijk ik in mijn portemonnee naar de wonderdadige medaille die zij mij zojuist gegeven heeft. Ik besef dat het niet Maria is in mijn kleingeldvakje.
Het is een vrouw met een missie.


Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

14 reacties

pepe · 15 december 2007 op 08:09

[quote]Ik besef dat het niet Maria is in mijn kleingeldvakje. Het is een vrouw met een missie.[/quote]

Zo mooi weer, jouw ogen zien alles, jouw pen kan alles beschrijven en iedereen neem je mee in je schrijfsels.

Jouw Missie is schrijven, heel veel schrijven tot er een dik boek op de planken staat.

lagarto · 15 december 2007 op 08:45

Mooi…vroeger had ik zo eentje in blauw emaille onder mijn trui met een veilgheidsspeld op mijn hemd geprikt gekeregen van mijn moeder.
Lagarto.

geertsjohn · 15 december 2007 op 09:11

Ik kreeg bij de laatste alinea even het gevoel dat het hier een zakkenrolster betrof en dat je in de speelgoedwinkel met een lege portemonee zou staan. Maar nee, er zijn ook oprechte mensen. Al dan niet met een oprechte boodschap.

Bedankt voor deze mooie column!

SIMBA · 15 december 2007 op 09:26

Jij komt altijd zulke bijzondere mensen tegen, geweldig! Tsja, dat zal wel zijn omdat jezelf ook bijzonder bent, denk ik zomaar.
:kus:

dj_Eddy · 15 december 2007 op 11:35

Het zal wel door mijn verdorven geest komen, maar ik dacht aan het einde ook dat de vrouw een zakkenrolster zou zijn. Gelukkig was dat niet zo. Mooi kerstverhaal.

pally · 15 december 2007 op 13:54

Heel mooi geschreven, Arta, met respect en zonder spot. Dat maakt deze column bijzonder, je geeft geen oordeel, ook al denk je anders. Deze vrouw zal wel geen columns schrijven, maar ik denk dat ze jou net zo bijzonder vindt als jij haar en terecht! :wave:

groet van Pally

KawaSutra · 15 december 2007 op 14:07

Heel mooi geschreven, een rustpunt in een jachtige wereld. Om even bij stil te staan.
Die wonderdadige medaille ken ik ook. Er zit trouwens een net zo’n prachtig verhaal achter.

SIMBA · 15 december 2007 op 14:10

[quote]Er zit trouwens een net zo’n prachtig verhaal achter.[/quote]
Please kawa…deel dat verhaal met ons!

Li · 15 december 2007 op 15:41

Wat een pracht van een (kerst)verhaal Arta.
Ieder mens en elk voorwerp kent een geschiedenis. Het moet alleen op je pad komen en je moet er oog en oor naar hebben. Columnschrijvers hebben dat.;-)

Li

WritersBlocq · 15 december 2007 op 18:11

Fantastisch goed geschreven. Mooi ook ‘haar’ en ‘zij’ omzeild waar het kon. Klasse weer, Arta.

En volgende keer krijgt zij van jou een printje in haar handen gedrukt? En jij een vijfje van haar? Nee, dat laatste niet, maar dat eerste, doen!
Kussie, Pau.

(@ Li: shit, dat je Kerst noemt, ik vond het zo mooi en heb zóóó’n hekel aan Kerst 😡 🙄 )

DriekOplopers · 15 december 2007 op 19:08

Prachtig weer!

Arta: tijdgebrek weerhoudt me van vaak reageren. Maar je werk is en blijft blijft van een bewonderenswaardig hoog niveau! Hulde!

Driek :kus:

arta · 16 december 2007 op 11:53

Bedankt voor alle leuke reacties!
@ WB: Je bedoelt een kopie van de PABO-studiegids? 😆

lisa-marie · 16 december 2007 op 13:07

Ik lees hem nu net en ook ik ken haar.
Je hebt haar en de situatie zo puur opgeschreven ,precies zoals het is.
Het is een mooie ,pure en integere column 🙂

Grumpy-old · 17 december 2007 op 18:06

Schattige column 🙂

Ik moet toegeven dat ikzelf mensen zoals deze mevrouw probeer te ontwijken. Ik wordt altijd vreselijk onpasselijk van mensen met een “missie”. Dat associeer ik nog altijd ” de missie” en missionarissen. Dat vond ik toen al zeer akelige en opdringerige mensen, en dat vind ik nu nog.

Greetz
Grumpy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder