Er staat een school leeg. Dat gebeurt wel vaker, maar ik kan er zo slecht tegen. Het is zo triest al die ramen met knutselwerkjes van kinderen er nog opgeplakt. Met verschoten rafelige gordijnen aan een losgetrokken rail en vergeten onherkenbaar geworden plantjes op de vensterbank. Ik druk mijn neus tegen het raam en speur het lokaal af naar tastbare herinneringen.Vergeelde dierenposters aan de muur. Punaises op het prikbord. Vaal linoleum dat aan de zijkanten opbolt. Een vervaagde tekening op het schoolbord.Visdraad met daaraan een papieren vlinder wiegt zachtjes heen en weer en de grijsbruine knuffel, die vergeten onder de bekraste radiator ligt, kan net zo goed een dode muis zijn. De deur van het lokaal staat open en ik ontdek een opgerold kleed in de hal. Van wie is dat kleed. Waarom ligt het daar. Is het vergeten of pas neergelegd?

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Het liefst zou ik de school binnenstappen, mijn ogen sluiten en luisteren naar de stilte. In de lege lokalen gissen naar het verhaal achter de vergeten broodtrommel, het afgekloven potlood, de bloedrode vlek op de muur, en het papieren propje dat op de rand van het schoolbord is terechtgekomen. In gedachten verplaats ik me in de school. Mijn voetstappen klinken als mokerslagen en mijn gekuch lijkt op een bomexplosie. Al mijn zintuigen staan op scherp. Op mijn hoede voor mens of dier dat zich hier veilig waant en schuilhoudt. Ik hoor ze ademen of is het mijn eigen ademhaling? Mijn hart bonst in mijn keel. Elke stap is griezelig en spannend tegelijk.

De school is dicht. De gangen leeg. De lokalen stil en verlaten. Een spookhuis midden in het centrum compleet met spinnenwebben, krakend hout, piepende deuren en geheimzinnig geritsel. Haar kozijnen zijn rot, haar vloeren versleten, haar schilderwerk afgebladderd. School heeft haar plicht gedaan. Verwaarloosd maar trots staat ze daar. Amper 40 jaar dus eigenlijk nog piep. Afgedankt, afgetakeld en bijna gestript. Wachtend op de slopershamer, de ijzeren kogel en op de grijpers die gretig stukken uit haar muren happen. Haar taak zit erop. Kinderstemmen zijn verstomd. Eén min één is niets meer.

Haar ramen weerkaatsen het zonlicht. School heeft prachtige grote ramen. Als een doodziek kind met glanzende koortsogen staren ze in het niets en weerspiegelen de grote boze buitenwereld. Een transparante barrière tussen inkijk en uitkijk, inzicht en uitzichtloosheid. Het liefst zou ik stenen verzamelen en opstapelen. Ik zou ze één voor één door de ramen willen keilen. Brekend glas dat zich rinkelend verspreid. Als melodieuze ode aan dit schoolgebouw dat is afgedankt en met de grond wordt gelijkgemaakt.

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

14 reacties

lagarto · 1 augustus 2007 op 08:38

Een mooi verhaal over enkel en alleen een gebouw.
“Frumos” Groeten Lagarto

pepe · 1 augustus 2007 op 09:25

[quote]Eén min één is niets meer. [/quote]

Maar dankzij deze column komt de school weer een beetje tot leven.
Al kan jij de sloop niet tegen houden, je laat ons even genieten van wat is geweest en waar we in het haastige leven al snel aan voorbij lopen.

Prachtig mooi weer!

pally · 1 augustus 2007 op 09:58

Heel erg mooi geschreven, Li!
de weemoedige sfeer, de achtergebleven spullen die nog spreken en jouw reactie.
Geweldige column vind ik dit,

groet van Pally

arta · 1 augustus 2007 op 10:23

Ik vind em prachtig!
Binnenkort wordt de school van mijn kinderen gesloopt, 3 prachtige jaren 30 gebouwen, die samengevoegd (tot een hypermoderne nieuwe school, dus) praktischer zou blijken… Zo zonde!
🙂

Dees · 1 augustus 2007 op 11:16

Een schatkamer, wat mooi geschreven! Zou willen dat je die ruiten echt had ingegooid… Ook al was het alleen de waarheid op papier.

melady · 2 augustus 2007 op 00:06

Mijn voetstappen klinken als mokerslagen en mijn gekuch lijkt op een bomexplosie.

Zucht wat mooi Li

Kees Schilder · 2 augustus 2007 op 13:34

Mooi,mooi,mooi!

Troy · 3 augustus 2007 op 08:47

Een mooie beschrijving van een gebouw dat te snel verleden tijd is geworden. Zelf heb ik in totaal op 5 verschillende scholen gezeten en daar is er nog maar 1(!) van over.

Toevallig was ik ook van plan om over een verlaten gebouw te schrijven, maar daar wacht ik nu nog maar even mee 🙂

WritersBlocq · 3 augustus 2007 op 14:46

Li, oeh, ik heb bergen kippenvel, zó prachtig mooi beschreven……….

Ik kuchte met je mee, en herinnerde mij de geur van mijn lagere school (die er gelukkig nog staat).

Liefs, Pauline.

vanlidt · 5 augustus 2007 op 11:56

Hij is mooi

lisa-marie · 6 augustus 2007 op 15:55

Kippenvel, je neemt me zo mee in de school.
En leegstaande schoolgebouwen zijn altijd triest ook al weet ik dat scholen met de huidige moderne tijd mee moeten gaan.

Mup · 23 augustus 2007 op 16:39

Zucht, wat mooi beschreven,

Groet Mup.

KawaSutra · 29 augustus 2007 op 00:12

Een prachtige beschouwing Li, en zo inleefbaar! Het einde van een tijdperk, een afsluiting, afscheid.

JLP · 1 september 2007 op 11:46

Mooie sfeer neergezet, een herkenbaar gevoel!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder