Ach en wee! Dat kan ik eigenlijk wel klagen na dit weekeinde. Want op welk een vreselijke wijze werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Hoe zeer werd de aloude stelling bewaarheid dat het niet uitmaakt wat men over u schrijft, áls men maar over u schrijft. In welk televisieprogramma u ook optreedt, áls u maar in een televisieprogramma optreedt. En ten laatste met welke domme presentatrice u ook spreekt, áls u maar met haar mag spreken. Het leven van een schrijver gaat niet over rozen. Zeker niet in deze dagen. Want wanneer de economie ineenstort, is het eerste waarop mensen bezuinigen hun ontwikkeling, de cultuur, het mooie. Dat noodzaakt een schrijver om alles uit de kast te trekken wat hij of zij maar kan bedenken om enige aandacht te krijgen voor het werk. Om overal te verschijnen, in elk televisieprogramma en in elke krant om toch vooral die paar potentiële lezers te bewegen zijn of haar boek te kopen. En dus duiken schrijvers thans ook op in de meest debiele spelletjesprogramma’s die er op de Nederlandse zenders bestaan om aldaar aandacht voor hun spannende boeken te vergaren. Tussen de blokjes interview door moeten kijkers een puzzel oplossen die zo ongelooflijk eenvoudig is, zo doodsimpel, dat ik toch bijna zeker meen te weten dat ik naar een uitzending van Knoop in je Zakdoek zit te kijken.
Dat is dus mijn voorland. Ik behoor straks wellicht wel tot de beste schrijvers van spannende boeken, heb een enorme reputatie opgebouwd in het bedenken van waanzinnig gecompliceerde plots en intriges die appelleren aan het verstand van zeer intelligente mensen en zie mij vervolgens gedwongen mijn proza te slijten via bel-televisie.
Moet met mijn doordachte complottheoriën plaatsnemen tegenover een mevrouw die ondertussen haar kijkers oproept om antwoord te geven op de vraag de naam van kroonprins Willem A… af te maken. En hoop dan kennelijk ook nog dat hier het publiek zit dat voldoende inzicht heeft om mijn boeken te begrijpen, laat staan te waarderen.
Bel nu! Voor tachtig eurocent per minuut! En omdat de vraag zo waanzinnig moeilijk is, verhogen we het prijzengeld. En dat storten we morgen op JOUW rekening! Want er heeft nog niemand gebeld met het goede antwoord. De reinste oplichterij, overigens ook heel leuk om een misdaadroman over te schrijven.

Nu waren we er eindelijk in geslaagd om eens wat volwassen aandacht voor het Nederlandse misdaadboek te krijgen. De Gouden Strop kreeg eens de publiciteit die hij verdient op de vaderlandse televisie. En dan blijkt dat ik me moet voorbereiden op een optreden in WakuWaku of Sesamstraat. Of een gastrolletje in de Teletubbies. Nou, laat ik u dit vast vertellen. Ik kom alleen bij Samson en Gert als die burgemeester gewurgd wordt aangetroffen in een leren speelpakje. Wie is de dader? U kunt nu bellen. De hele dag. Voor tachtig eurocent per minuut.

Categorieën: Media

10 reacties

Mosje · 13 juli 2004 op 13:36

Ton! Geef dat nummer dan snel! Want ik weet het antwoord op de kroonprins Willem A….. vraag!

Irma · 13 juli 2004 op 14:10

Erg leuk!

Tip: misschien is Triviant nog wat voor je, al heeft het een hoog TROS-gehalte. Anders kun je in ‘Per seconde wijzer’ wellicht nog wel wat PR bedrijven 😉

Li · 13 juli 2004 op 21:37

Eigen huis en tuin?
Ze zoeken nog een nieuwe Nico met een scherp potloodpuntje 😉

Louise · 14 juli 2004 op 08:47

’t is wat hè, dat schrijversleed 😉
Maar het is zo lekker om er over te schrijven, toch?

viking · 14 juli 2004 op 09:14

[quote]Tip: misschien is Triviant nog wat voor je, al heeft het een hoog TROS-gehalte[/quote]
Laat ik daar nu gisteren naar gekeken hebben; daarin zat o.a. de schrijver/tekenaar Gerrit de Jager en aangezien ik de Familie Doorzon ooit stukgelezen heb, (ja, ja, ja, ik weet dat dit niet onder literatuur valt) was ik wel benieuwd naar deze persoon. Triviant werd in het verleden door een reuzin gepresenteerd waarmee ik op de een of andere manier wel kon lachen. Het programma was, voor een tv spelletje, nog best aardig te noemen. Nu wordt het programma gepresenteerd door iemand die nog saaier is dan de meest verdorde politicus en bovendien wordt elke vraag begeleid door een muziekje van een infantiliteit die zelfs het kleuterprogramma ‘Tik-Tak’ tot een ongekend hoog niveau tilt.

Kan dit niet gewoon verboden worden? 😡

Tasz · 14 juli 2004 op 09:40

Grappige column. Kon een glimlach niet onderdrukken.

Schrijversleed he? Ach denk dat schrijvers zich meer zouden moeten concentreren op schrijven dan op ‘writersblock’, PR en al het leed wat er wel niet gepaard gaat met het uitvoeren van de mooiste bezigheid die er is… nl. schrijven!

Schrijvers zijn meestal al een beetje verknipt, depressief, maf en waarschijnlijk ook geniaal. Maar ja, gek en geniaal liggen heel dicht bij elkaar. Het nadeel van ‘kunstenaars’ is dat ze dus vaak hun eigen leed zelf bedenken in hun hoofd. Heel vermoeiend… maar er stromen de prachtigste verhalen, ideeen en columns uit. Zie ook deze. (daarmee wil ik overigens niet beweren dat je gek bent hoor ;-), dat kan ik alleen over mezelf zeggen)

Strakke column.

Cheers
Tasz 😀

Ma3anne · 14 juli 2004 op 09:49

Op alle punten een tien met een griffel, deze column! U mag door naar de volgende ronde! 😀

Irma · 14 juli 2004 op 12:19

[quote]Laat ik daar nu gisteren naar gekeken hebben;[/quote]

Toeval bestaat toch niet!
Bovendien, de vragen zijn leuk, maar het (TROS-)’jasje’ dat ze dragen als ze naar buiten rollen…Blèèèh….

Mup · 14 juli 2004 op 16:45

Is er al een ‘Zwakste Schakel’ met schrijvers geweest?

En zijn er ook griffels voor een column? Deze verdiend er een,

Groet Mup.

Shitonya · 17 juli 2004 op 11:13

Goede column, hiervan lust ik er wel meer 😎

Geef een reactie

Avatar plaatshouder