De Senseo staat inmiddels in ruim een miljoen huishoudens. Maar niet bij mij en al helemaal niet bij mijn familie! Als kind ging ik regelmatig bij mijn tante logeren. Mijn oom zat in de offshore en als hij dus weer eens zes weken van huis was, mocht ik komen logeren. Mijn tante is een schat van een mens. Ze was bovendien zo blij met me dat ze alles uit de kast trok om het mij naar de zin te maken. Ik mocht laat opblijven; zelfs als zij al naar bed ging, keek ik de films af. ´s Morgens sliepen we allebei uit. Ik lag op een kamertje waar niemand van de familie mocht logeren, vanwege alle dure apparatuur die er stond. Maar ik mocht dat wel, als lievelingsneefje. Onder mijn favoriete dekbed lag ik te ronken totdat mijn tante me voorzichtig wakker maakte. Dat was het teken dat het ontbijt klaar was. In de eetkamer stond een zorgvuldig gedekte tafel, met alles wat ik lekker vond. Een halfzacht gekookt eitje, rosbief, verschillende andere soorten beleg, meestal een spijsbrood (kerststol, paasstol, zomerstol; geef het een naam) en wat groenten. Maar het meest heerlijke vond ik de koffie. Mijn tante had mij geleerd koffie te drinken en binnen no-time vond ik het bittere donkerbruine goedje heerlijk.

Mijn tante maakte dan ook geweldige koffie. Soms zelfs uit de koffiemolen! Tot op de dag van vandaag maakt ze geweldige koffie, die voor mij wordt uitgeschonken in mijn eigen mok. Ook zo één waar niemand uit mag drinken. Als ik op visite ben, ze is inmiddels in de zestig, ruik ik de geur van koffie al bij binnenkomst. Dat is toch wat anders dan de Senseo-terreur die al meer dan één miljoen slachtoffers heeft gemaakt. Overal waar ik kom smaakt de koffie hetzelfde. Niets meer eigen draai en eigen smaak. Zelfs geen ranzige koffie van oma. Nee, Senseo geeft iedereen koffie met een crema laagje erop! Het is wel lekker, maar ik mis de eigenheid. Ja, soms krijg je een kopje voorgeschoteld waar het pad al duidelijk twee keer is gebruikt. Dan weet je gelijk welke vrienden dit jaar geen kerstkaart hoeven krijgen. Verder pleit ik voor een afscheidingsbeweging van mensen die wel zelf koffie kunnen zetten. En de eerste die mijn tante een Senseo-apparaat geeft, krijgt van mij levenslang.

Categorieën: Media

11 reacties

Kees Schilder · 21 januari 2004 op 18:14

Uit mijn hart gegrepen. Dat je dan die Senseo drap moet produceren door zo’n plakaat koffie in een veredeld pleepapiertje in een houdertje te persen. Pad heet die rotzooi. Heel toepasselijk want als je op een pad trapt, en dan bedoel ik dat reptiel, en de resten daarvan oplost in warm water heb je hetzelfde resultaat.

Liz · 21 januari 2004 op 20:38

Ik ben het helemaal met jullie eens.
Een Senseo-apparaat komt hier ook de deur niet in.

Vroeger bij mijn oma, heerlijk een koffiemolen die je eerst met bonen moest vullen en dan met de hand draaien.
Mijn oma deed ook altijd een schepje Buisman erbij. Heet water op het filter gieten, niet te snel natuurlijk want anders liep het over.

Bij mijn ouders was er een electrische koffiemolen, moest je altijd goed opletten dat je de deksel vasthield, anders werd het wel een zooitje.
Mijn moeder vond dat ik het lekkerste koffie zette, zo een kopje met het filter.

Ik heb een koffiezet-apparaat, komt ook lekkere koffie uit.

Nee voor mij geen Senseo, krijg ik niet echt een kick van.

Mosje · 21 januari 2004 op 22:11

Doe mij ook zo’n tante 🙂
Mooi kort verhaal!

Eftee · 21 januari 2004 op 22:37

Waarom er nu zoveel mensen zo wild zijn van zo’n senseo-apparaat snap ik niet. Ik proef geen verschil. Geef mij dus maar gewone koffie, is net zo lekker, je kunt een hele pot tegelijk zetten en je hoeft niet steeds van die, schreeuwend dure, eenkops dingen te kopen.
Das nou wat ik noem een echte tante Vike. Hartstikke leuk geschreven! 🙂

Suus · 21 januari 2004 op 22:42

Ik doe mee met de afscheidingsbeweging…..gewoon nog lekker koffie uit de hand. Eeen filter in een filterbakje en op een kopje met vers geklopte melk en een beetje buisman…..

pepe · 21 januari 2004 op 23:01

Bijna was de geur van tantes koffie door mijn scherm getrokken, hmmmm

Heerlijk echte koffie, leuke column

pleuro · 22 januari 2004 op 00:00

[quote]Waarom er nu zoveel mensen zo wild zijn van zo’n senseo-apparaat snap ik niet. Ik proef geen verschil. Geef mij dus maar gewone koffie, is net zo lekker, je kunt een hele pot tegelijk zetten en je hoeft niet steeds van die, schreeuwend dure, eenkops dingen te kopen.[/quote]

Misschien omdat er ook nog mensen zijn die het te duur vinden om 1x per week koffie in het koffiezet apparaat te zetten , waarvan je uiteindelijk altijd het laatste beetje door de gootsteen moet flikkeren. Of omdat er mensen zijn die het gewoon makkelijk vinden wanneer ze in hun eentje koffie drinken niet zoveel werk ervan willen maken… of heel misschien zijn er mensen bij die met het drinken van een bakje senseo Rio de Janeiro zichzelf even in een ander werelddeel wanen.. of heel heel heel misschien zijn er mensen die het toch gewoon lekker vinden.

Ik heb een Senseo en ik geneer me er niet voor. Mijn ouders drinken alleen “Loodvrije” koffie waar ik geen vol pak koffie voor aan ga schaffen om vervolgens 2x koffie te moeten zetten. Dus dan is de senseo wel een uitkomst! een loodvrij padje voor paps een loodvrij padje voor mams en een Rio de Janeiro padje voor pleuro 😀

Mup · 22 januari 2004 op 16:45

Ode aan je tante,

Groet Mup.

Sarakim · 22 januari 2004 op 18:15

Geweldige column…ook al heb ik zelf wel zo’n apparaat: sterker nog, ik heb er hier op mijn kamertje eentje staan en er staat er ook nog eentje in de keuken. Gewoon, lekker snel een koppie koffie bij het leren is ideaal.
Ik schaam me er zeker niet voor: ik ben een Senseo drinker.

deZwarteRidder · 23 januari 2004 op 13:37

zowaar..en een leuke column..maar…weet je nog (afhankelijk van je leeftijd) de storing op je TV als je ouders koffie gingen malen en het enorme lawaai..nee ieder voordeel hep ze nadeel (JC)
Rich@RD

Godspeed · 27 januari 2004 op 15:05

Mooi geschreven, maar ik nodig je uit om bij mijn moeder een kop koffie te gaan drinken.
Met de hand gezet, en niet uit een apparaat.
Na een kopje gaan wel je hartkleppen gieren, en aan slaap hoef je die dag ook niet meer te denken.

Mischien dat ik haar voor de verjaardag een Senseo koop, krijg ik tenminste geen hartverzakking meer.

Ik zelf ben nu in het bezit van een complete Cafebar machine (voor het café), en eerlijk is eerlijk, zelf zetten is lekker, maar gewoon op een van de knopjes drukken en binnen 2 seconden een bakje koffie is klaar, is toch wel makkelijk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder