We leven in een tijd waarin seks is gepromoveerd tot een ware cultus. Reclamespots zijn ervan doordrenkt, tenminste daar waar de creatieve bedenkers alle zeilen willen bijzetten om extra aandacht te vestigen op een bepaald product. Daar is over nagedacht. En dat zijn dan niet per definitie producten als condooms, waarbij de functionaliteit van blote lichaamsdelen nog enigszins te rechtvaardigen zou zijn. Nee, je kunt zomaar verwachten dat je tijdens een reclamespot voor een bepaald merk bier een paar borsten voorbij ziet trekken, zodat je de indruk krijgt dat dit alcoholische vocht op diezelfde borsten sterke haargroei moet tegen gaan.

Erger nog zijn de hedendaagse videoclips op de diverse muziekzenders van blote billen, strings, borsten en niet mis te verstane erotische bewegingen, die het vaak ontbrekende muzikale talent fors moeten compenseren. Het stimuleert in elk geval in grote mate de verkoopcijfers.

Ik ben zeker geen grote fan van de voor mij te eenzijdige theorieën van Sigmund Freud, maar hij zou het in deze tijd wel erg goed doen. Zijn gelijk betreffende de fixatie-theorie zou hij dagelijks in een eigen tv-show kunnen bevestigen met allerhande voorbeelden. Ik stel me daar dan ook van alles bij voor. Marjon de Hont lijdt aan penisnijd, wanneer zij een stokje vasthoudt waarmee ze de depressies op de weer- en satellietkaarten aanwijst. Het stokje fungeert daarbij als het ultieme fallus-symbool en de depressies waar ze de aandacht op vestigt, verwijzen naar haar eigen gemoedstoestand. In een ander voorbeeld zou Sigmund laten zien dat de miniscule string die zich verstopt heeft tussen de draaiende en uitdagende billen van een fotomodel dat is gaan zingen, verwijst naar de anale fase waar ze niet goed doorheen gekomen is.

Al met al hoef je geen Freud te heten om te zien dat er in de hedendaagse mensheid een kracht aan het werk is die ervoor zorgt dat men met oren op stokjes gaat luisteren als het over seks gaat. Of die je doet vergeten om door te zappen naar je favoriete praatprogramma, wanneer er blote lichaamsdelen op je TV-scherm verschijnen. Ook internet-sites spelen handig op die wetenschap in door naast het nieuwsbericht, waarin gewag wordt gemaakt van de zoveelste doodgeknalde Irakees, een verre van puriteins plaatje neer te zetten van een of andere sexy actrice die er geen moeite mee heeft zichzelf volledig ‘bloot te geven’ voor de camera. Men is ervan doordrongen dat het nieuws niet meer gelezen wordt als er geen zinnenprikkelende illustraties bij staan.

Ik verwacht over niet al te lange tijd bij een zender als SBS 6 een blote Gallyon van Vessem die het programma ‘Actienieuws’ onderhoudend presenteert: liggend! Wanneer de redactie van dat programma nog eens kiest voor duo-presentatie leidt dit tot ongekende mogelijkheden om de kijkcijfers nog eens een extra ‘duwtje’ te geven. Succes verzekerd!

Ik vraag me af wanneer de grote omslag komt. Het tijdperk waarin een zender als Yorin godsdienstige programma’s gaat programmeren à la ‘de melodieuze moestuin’, of hoe heette dat programma ook alweer precies? Oh ja, ‘de muzikale fruitmand’.
En dat de VPRO Phil Bloem voorgoed in de stoffige archieven opbergt, vanwege het aanstootgevende karakter en ter voorkoming van een te grote terugloop in het ledenaantal.

Ga ik het nog meemaken?
Ik denk het niet. Ik denk dat ik ermee moet leren leven dat ‘het product seks’ nou eenmaal wordt gepredikt en geëxploiteerd, waar het toegeven aan de dagelijkse geneugten als roken, eten en drinken steeds meer van overheidswege worden ingedamd.

Die Freud toch! Ergens had hij toch wel ‘een punt!’

Categorieën: Media

13 reacties

Mosje · 3 mei 2004 op 20:14

[quote]Marjon de Hont lijdt aan penisnijd, wanneer zij een stokje vasthoudt waarmee ze de depressies op de weer- en satellietkaarten aanwijst.[/quote]Tsja, ik moet toegeven dat [url=http://www.intermetzo.com/column/column9.htm]weervrouwen[/url] een bijzondere uitwerking op mij hebben.
😀

Kees Schilder · 3 mei 2004 op 20:18

Sterke column! Ben het met je eens dat alles en vooral sex, geexploteerd wordt.Volgens mij is de Maatschappij nu af en kan er opnieuw begonnen worden

Ma3anne · 3 mei 2004 op 20:55

De vrouw als lustobject. We zijn weer terug bij AF. In gesprekken met jonge meiden hoor ik trouwens vaak, dat ze graag lustobject zijn. Misschien opgevoed door feministische moeders en is dit weer de tegenbeweging? Op naar de volgende tuinbroekengeneratie! 😀

Complimenten voor deze column. Heel solide opgebouwd en mooi geschreven.

Shitonya · 3 mei 2004 op 21:59

Goeie column 😀

Louise · 4 mei 2004 op 09:59

Inderdaad Irma, alles is doordrenkt met sex. Niet zo vreemd, want is er een item met een groter bereik dan sex? Dacht het niet.

Zelfs columns over dit onderwerp hebben een grote aantrekkingskracht.
Hoewel, ze moeten dan wel een beetje goed geschreven zijn.

En dat deed je. Ik heb je column met plezier gelezen 🙂

Groetjes, Louise

Farfalla · 4 mei 2004 op 11:01

Seks (met ks i.p.v. x) is de oorsprong. Zonder seks had ik hier nu niet op columnX gezeten. 😀
Goede column!

Floor Janse · 4 mei 2004 op 12:45

Ik geef toe dat er nogal wat bloot te zien is op de buis. Maar op een beschaafde manier gebracht heeft dat verre mijn voorkeur boven al dat geweld, “echt” in het nieuws, “gespeeld” in diverse programma’s.
En waarom doen vrouwen altijd zo hun best om er “goed” uit te zien? Ze willen bekeken worden, en als dat dan gebeurt is het ook weer niet goed!!!

Dees · 4 mei 2004 op 19:40

Hele sterke column en ik kan me erg vinden in hetgeen je schrijft. Overigens denk ik wel dat de grote nadruk op sekx (met kx :-D) zich uitbanaliseert op een gegeven moment.

Zorgelijk vind ik soms wel de meisjes. Een paar maanden geleden was ik op een middelbare school en kwam een les binnen met veertienjarige MAVO-leerlingen. De meisjes klaagden dat ze het koud hadden. Niet verwonderlijk met het minimum aan textiel aan hun lijf in hartje winter. Als ik dat zie, ben ik voor het invoeren van een schooluniform. Echt waar. Ook als ik weer docent zou zijn zou ik de neiging hebben ze naar huis te sturen om iets aan te trekken.

Of neem Idols. Zo’n vieze Henk Jan vetklep die dan tegen de meiden zegt dat ze mooie benen hebben en dat mogen laten zien. Alsof zo’n opmerking de normaalste zaak van de wereld is! Zum kotzen…

Maar ik neig naar doordraven. Ik vond het eigenlijk, samenvattend dus een hele goede column!

Mosje · 4 mei 2004 op 22:36

De meesten van de reagenten zijn het wel erg met Irma eens.
Aan haar column mankeert niets: eenvoudigweg goed geschreven, maar het is een column hoor, niet persé de waarheid. Zet eens een weekje de TV uit, en je zult zien dat we helemaal niet terug bij AF zijn. Valt best mee eigenlijk.
O ja, hoe spel je sex?
a) sex
b) seks
c) sekx
d) secs
(Antwoord a is het lekkerst 🙂

Irma · 4 mei 2004 op 22:53

Zeker, Mosje! Antwoord A is het lekkerst. Ben ik nou eens helemaal met jou eens.

Weet je waarom?

Omdat er ‘ex’ in zit! 😛

Clueless · 5 mei 2004 op 14:06

Wat bedoel je met ’terug bij AF’, Mosje? Volgens mij beweert Irma dat ook niet. Ik vind het een bijzonder sterke column, die erg goed in elkaar zit qua opbouw, beargumentatie en formulering! Ben het er ook mee eens.
Seks met ks is juist, maar met een x staat geiler 😀

Mosje · 5 mei 2004 op 17:52

“terug bij AF”, was een reactie van Ma3anne. Inderdaad dus geen bewering van Irma..

Mosje · 9 mei 2004 op 13:55

¿

Geef een reactie

Avatar plaatshouder