Pak een willekeurig nummer van een willekeurig vrouwenblad, Cosmopolitan bijvoorbeeld of Elle, en er staat een artikel in over relaties, een artikel over seks en een artikel over mode. Die onderwerpen hebben alles te maken met mooi zijn. Mooi zijn is slank zijn. Slank blijven of worden blijkt nogal een probleem te zijn. Het lijkt er op dat vrouwen enorm hun best doen om slank te zijn. Maar klopt dat eigenlijk? Op het eerste gezicht wel. Als het in een vrouwenblad niet over relaties, seks of mode gaat dan gaat het over slank zijn. Maar als je om je heen kijkt dan lijkt het er op dat de meeste vrouwen als ze boven de 20 komen, de strijd tegen de kilo’s al snel verliezen. De kilo’s vliegen er aan ondanks al het lijnen en het bewegen. Maar daar zit hem nu juist de kneep. De vrouwen gooien er met de pet naar. Zouden ze nu werkelijk geloven dat ze zich de kilo’s van het lijf kunnen houden door koffie zonder suiker te drinken en 1 of 2 keer per week in een zaaltje met een groepje lotgenoten een beetje te huppelen? Die hyperslanke huppelinstructrice weet ook wel beter. Maar ze zou haar klantjes kwijtraken als ze hen datgene zou laten doen waarmee ze haar eigen lijf in vorm houdt. Niet een uurtje per week maar per dag en niet huppelen maar er stevig tegenaan.

Als je vrouwenbladen goed leest dan ontdek je dat vrouwen helemaal niet zoveel zin hebben om slank te zijn. Eerst gaat het nog over hoe je het wordt. Maar dan worden de lezers aan het twijfelen gebracht: Is het wel gezond, moet het nog steeds als je boven de 30 bent, en zo ja, kan het en hoe dan? Maar het gaat veel verder. Er valt te lezen dat het helemaal niet erg en zelfs normaal zou zijn als er elk jaar een pondje bij komt. En dat het dus ook normaal is dat de hele handel uiteindelijk onder de last van al die pondjes gaat verzakken. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Dan trek je zo’n naveltruitje, dat bedoeld is voor een plat buikje, maar aan over een allesbehalve plat buikje. Laat het maar uitpuilen. De bladen zeggen toch dat het mag. Ja, slank zou zelfs ongezond zijn. Al snel valt het woord anorexia. Maar wie legt eens uit waarom een kerngezond meisje van 18 met maatje 34 niet meer kerngezond zou zijn als ze op haar 28 ste, haar 38 ste, haar 48 ste nog steeds maatje 34 heeft.

Er bestaat een simpele formule voor wat een gezond gewicht is en die heet de Quetelet-index. En daar komt leeftijd helemaal niet in voor. Een gezond gewicht voor bijvoorbeeld een vrouw van 1.75 m. ligt volgens die formule tussen 55 en 77 kilogram. Om te zien is dat ongeveer het verschil tussen Halle Berry in badpak en Halle Berry in skipak. 77 kilogram is gezond. 55 kilogram is mooi en gezond. Dat is geen moeilijke keuze, toch? Maar het punt is dat slank zijn, behalve voor de geluksvogels niet vanzelf komt. Je moet er wat voor over hebben. Zoals je hard moet werken voor een mooi huis, een dure auto en leuke kinderen moet je ook hard werken voor een mooi lijf. Niet slank zijn is dus een kwestie van gemakzucht. Slank zijn is een keuze.


18 reacties

godsgift · 17 maart 2003 op 08:09

Tja je hebt gelijk, zeker is slank zijn een keuze.
Maar toch is het zo dat het wel een beetje van een vrouw verwacht wordt.
Kijk maar naar de mode van nu, het zijn bijna allemaal strakke topjes en strak zittende kleding.
Hartstikke mooi alleen niet zo als je 15 kilo te zwaar bent.
Je heb ook gelijk dat veel vrouwen de strijd verliezen en zich dat laten gaan, ik zie ook vrouwen bij school staan die niks met zich zelf doen en eigenlijk vind ik dat heel jammer.
Een vrouw hoeft niet super slank te zijn om mooi te zijn maar je moet wel bezig blijven met de tover doos.
Ik heb twee kinderen dus mij buik is zeker niet strak meer dus ook geen navel trui voor mij, maar dan een iets langer truitje.
Ik vind z’n super slank (soms mager) vrouw niet mooi maar ik vind niet dat je alles moet laten gaan omdat je geen 20 meer bent, aan jezelf blijven werken is ook een teken dat je van jezelf hou. ( Zo lang het niet overdreven is dan).
.

Clueless · 17 maart 2003 op 12:27

Maurits. Ik heb geleerd dat je slecht nieuws altijd moet laten voorafgaan door goed nieuws. Welnu, je column leest lekker weg en zou redelijk goed beargumenteerd zijn… als er niet zo’n onzin in stond. Want werkelijk, dat slankheid de belichaming van schoonheid zou zijn, komt mij voor als het toppunt van oppervlakkigheid. Ik zou wel eens willen weten Maurits, hoe het staat met jouw sixpack…? Wat zeg je, heb je die niet? Geen brede schouders, biceps die in ruststand nog je t-shirt flink doen opbollen, appetijtelijk hard kontje en last but not least, geen geil wasbordje???? En zowel, weet je wel zeker dat je die over 20 jaar nog steeds hebt?? Meer nog dan slank zijn, is gespierd zijn een keuze. Volgens jouw oppervlakkige schoonheidsideaal is een gespierd lichaam voor de mannelijke variant dan de belichaming van schoonheid. Je moet er in ieder geval bijna net zo hard voor werken. Houdt dit nu in dat als jij niet aan bovenstaand schoonheidsideaal voldoet, jij niet veel meer bent dan een iel, lelijk mannetje die te lui is om zichzelf te verzorgen? Erger nog, dat het overgrote deel van de mannelijke wereldbevolking aan deze beschrijving voldoet?

Het spijt me zeer dat er in dit tijdperk nog steeds mensen zijn die er dergelijke pathetische ideeën op nahouden. Gelukkig kijkt het merendeel van de mensen iets verder dan dat. Ik ben verre van maatje 34, maar toch bestempelen veel mensen mij als ‘mooi’. Heeft dit te maken met mijn uiterlijk, mijn uitstraling of mijn innerlijk? Ik gok op het laatste of minstens een combinatie.

Overigens denk ik dat jij toch eens je bronnen zou moeten nagaan. Slank zijn is niet ongezond, overgewicht hebben wel. Maar wat jij slank noemt, zullen de meeste mensen kennen als ‘mager’. Nee, dat is niet gezond en in mijn ogen ook verre van mooi. Daar sta ik niet alleen in, ook veel mannen hebben liever iets om vast te houden.

Over jouw stelling dat slank zijn een keuze is, valt iets te zeggen. Echter heb jij nooit iets geprobeerd wat niet lukte? Heb jij wel eens geprobeerd om de Mount Everest te beklimmen zonder zuurstoftank? Geloof me, gedurende de gehele klim zul jij de grootste moeite hebben om jouw voornemen door te zetten. Maar mocht het je toch lukken om de top te bereiken, zou je dan de rest van je leven op die top zonder zuurstoftank kunnen leven? Het is te doen, maar verdomd zwaar….

gast · 17 maart 2003 op 12:36

Ik ben het maar ten dele met jullie eens.
Slank zijn is niet altijd een keuze.
Er zijn duizenden mensen die de keuze niet hebben.
A- Overgewicht kan worden veroorzaakt door erfelijke afwijking (schildklier, cholesterol, enz).
B- Slank zijn, ook zonder clubjes, kan een dure aangelegenheid zijn. Met geen, of een minimum inkomen heb je helaas niet altijd de keuze om slankmakende gerechten te eten. Geldt trouwens ook voor grote gezinnen.
C- Het is een misverstand dat gezond eten ook slankmakend is. En voor gezinnen kan de nadruk wel eens liggen bij gezond eten i.p.v. slankmakend. Als weldenkend mens mag je dat eigenlijk niet een keuze noemen.

Het gaat er toch om dat je (letterlijk) lekker in je vel zit. Laat je niet teveel leiden door het beeld dat de maatschappij oproept. Want dan zit het allemaal tussen de oortjes. Als je de schoenveters niet meer zelf kunt knopen omdat je buik in de weg zit, kan dat een signaal zijn. Je lijf protesteert zelf, wanneer het te gortig wordt.

Kobus · 17 maart 2003 op 12:39

Had blijkbaar nog niet ingelogd, maar anoniem is in dit geval afzender Kobus

MBB · 17 maart 2003 op 12:56

Helemaal met je eens Kobus.
Niet door de maatschappij laten beïnvoeden, dan word de norm vanzelf wel minder slank. 🙂
En een beetje gezet kan ook niet kwaad, dient als reserve in mindere tijden 😛

Wat betreft de de ‘formules voor gezond gewicht’, laat je vooral niet daardoor leiden, onderzoek onder een aantal van die formules door diëtisten heeft aangewezen dat ze er vaak naast zitten, en in uitzonderlike gevallen zelfs gevaarlijk kunnen zijn (Annorexia-patienten een lager gewicht noemen, overgewicht als minimum-gewicht bestempelen)

Maar met mijn kennis van Maurits’ genre, in combinatie met mijn zojuist doorstane marteling tekstontleding (ookwel vak Nederlands genoemd) zou het me niets verbazen als ‘aan jezelf werken’ in dit geval als metavoor gebruikt wordt voor het schrijven van columns

archangel · 17 maart 2003 op 12:57

Beter dan Clueless kan ik het niet zeggen. Wel wil ik er aan toevoegen dat de hele slankheidscultus me eigenlijk een relikwie uit de tachtiger/negentiger jaren van de vorige eeuw leek; dat ik geen modebladen lees et cetera zal er mee te maken hebben, maar ik had toch echt het idee dat de junkielook passé was. En belangrijker: ik had het idee dat de laatste zieke geesten die miljoenen mensen dat zogenaamde ideaalbeeld door de strot hebben geduwd inmiddels wel van het toneel verdwenen waren.

Niet dus.

Iedereen mag zijn eigen voorkeuren hebben Maurits, en in dat opzicht kan niemand je kwalijk nemen dat je magere vrouwen mooi vindt (die conclusie lijkt me gerechtvaardigd op basis van jouw stukje). Je mag deze mening ook ventileren. Maar ga níet beweren dat vrouwen die zich niet willen conformeren aan een achterhaald idee slecht bezig zijn. Dat is respectloos.

Maar goed; wat je zaait zul je oogsten, ben ik bang.

Archangel

Clueless · 17 maart 2003 op 13:05

Natuurlijk heb je helemaal gelijk Kobus. Een vriendinnetje van mij is bijvoorbeeld veel aangekomen door medicijnen die zij moet slikken, dat is beslist geen keuze geweest.

En ja, mensen moeten zelf kunnen beslissen hoe zij hun leven invullen, zonder onder druk gezet te worden door de schoonheidsidealen van een oppervlakkige en veeleisende maatschappij. Ik ken genoeg vrouwen die het overgrote deel van de dag met hun uiterlijk bezig zijn. Dagelijks bevinden zij zich urenlang in de sportschool, ze doen nooit gezellig mee met het consumeren van een wijntje of een hapje, brengen hun tijd door met klagen over de imperfecties van hun uiterlijk en geven al hun geld uit aan dure kleding en schoonheidsinstellingen (zoals liposuctie!) Geloof mij, zij worden er niet gelukkiger op. Zij mogen dan slanker zijn dan ik, ik heb tenminste een carrière, een bloeiend sociaal leven en veel lol in mijn leven. Dat is meer dan ik van hen kan zeggen!

godsgift · 17 maart 2003 op 13:11

yep Kobus je heb gelijk soms kan men er niks aan doen! over gewicht of onder gewicht,maar wat ik wou zeggen met mijn reactie is je laten gaan als vrouw vind ik fout een vrouw van 130 kilo kan ook erg mooi zijn, een vriendin van mij is ook rond de 125 kilo geweest maar ze zag er altijd mooi uit vond ik.daar mee wil ik zeggen dat jezelf verzorgen altijd belangerijk is…en je heb ook zeker gelijk dat gezond eten niet slank makend is ,als ik naar mezelf kijk moet ik bijna niks eten om af te vallen ,van gezond eten kom ik ook aan.wat Clue zegt daar gaat het om eigenlijk je bent mooi door uitstraling ,want zeg nou eerlijk je kan ook zn vrouw hebben die 1 meter 75 is ,lang blond haar ,slank maar als ze geen uitstraling heeft is ze in mijn ogen niet mooi.
ik neem de standaard gewicht niet serieus want omdat ik klein ben 1,59 zou ik 50/55 moeten wegen ,nou dat zou mij echt niet staan met mijn bouw,ik zou eerder een zak met botten zijn ,maar ik vind wel dat de mode van nu eigenlijk gemaakt is voor slank en dat vind ik wel zonde want ook ik die een beetje gezet is wil mooi gekleed en in de mode rond lopen…

Ion · 17 maart 2003 op 13:18

Go Clueless! Go Clueless!

Maar… ik moet zeggen Maurits. Dit is een betere column dan de laatste :-D. Je hebt een duidelijk statement gekozen in je column en dat mag best.

R@@F · 17 maart 2003 op 14:37

Mauritzz je bent net die vervelende aambei die mij al drie jaar parten speelt, elke keer laat ik hem met veel geweld verwijderen maar toch duikt hij plotseling weer op en begint mij weer van voor af aan te irriteren. Jij hebt die zelfde capaciteiten je komt, je gaat vervolgens de boel zwaar irriteren en verdwijnt weer. Daarom Beste Aambei wil ik jou bij deze weer hatelijk verwelkomen in ons midden en ik hoop dat je nog veel irritatie opwekkende stukjes zult schrijven. Zodat wij weer even lekker ons gal kunnen spuwen over iemand met zo een hoog aambei gehalte. Maar ja negatieve aandacht is ook aandacht niet waar, is SM misschien geen leuke hobby voor je?

Nog een tip voor je:It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool, than to open it and remove all doubt!!!

LONG LIVE THE CHUBBY GIRLS!!
R@@F

gast · 17 maart 2003 op 19:30

Wat een wijze woorden Maurits!
En verrek! Hoeveel reacties heb je wel niet gekregen! Gaaf man! Zo had je het toch gewild, nietwaar! Ga zo door, verzin vast een ander gewild onderwerp.

Maurits · 17 maart 2003 op 22:38

Ik ben het eigenlijk een beetje met iedereen eens, zelfs een heel klein beetje met R@@f. Maar als er iemand is die zijn mond wagenwijd opendoet is hij het wel. Dus R@@f, lees je eigen goede raad aan mij nog eens zorgvuldig en trek je conclusies. En die aambeien gaan misschien wel vanzelf over als je ze niet steeds onderhanden laat nemen door aambeienschoffelaars.

Beste Clueless, In mijn reactie op je eerste column hier, zei ik dat ik het een gave van een goede columnist vind om grote onzin aannemelijk te brengen. Dank je wel voor het retourneren van het compliment. Ik vind niet dat een man gespierd moet zijn. Beetje gespierd is mooi, teveel niet. En Clueless, super gespierd ben ik niet, slank ben ik wel. En dat ben ik al zo lang dat ik er niet aan twijfel dat ik het over 20 jaar nog ben, als ik nog leef. En het is niet eens echt een keuze. Het gaat gewoon vanzelf. Heb ik maar niet in mijn column gezet, zulke dingen laat je weg uit columns, anders worden ze minder sterk. Jammer dat je het nodig vindt om generaliserend te zeggen dat “het overgrote deel” van de mannen onverzorgd is. Misschien is het zo, maar ik ben heel verzorgd, mag je komen controleren. Een vrouw hoeft van mij helemaal niet slank te zijn. Ik vind het wel mooi (Halle Berry in badpak vind ik absoluut perfect. Wie bij haar aan een junkie denkt of aan anorexia, tja……….) Tevreden? Als absoluut niemand het met me eens is en niemand wil haar dan kan het niet anders of op een gegeven moment zal ze bij mij terechtkomen:-) Als een vrouw niet slank wil zijn, ook goed. Er schijnen inderdaad mannen te zijn die van meer gevuld houden. Gelukkig mogen smaken verschillen. Maar ik denk dat sommigen op Column X zich zo door mij laten opnaaien dat ze niet willen begrijpen wat ik eigenlijk beweer in mijn column. Ik zeg: “Slank zijn is een keuze!” Wie aan de ene kant halfslachtig een beetje beweegt en halfslachtig een beetje lijnt (maar de chips niet laat staan of, en dat is haast nog erger, zich suf eet aan “slankmakende produkten”, geen enkel product MAAKT je slank) en toch wil geloven en anderen wil laten geloven dat zij (OF HIJ) serieus die keuze voor slank zijn maakt, die is ongeloofwaardig. En daar word je ongelukkig van. Want als je inconsequent bent, faal je op alle fronten. Wie wel alle tijd heeft om te shoppen, tv te kijken, internetten etc. maar geen “tijd heeft” om het lijf in vorm te houden, heeft geen recht om te klagen over de overtollige kilo’tjes. Meer wil ik niet beweren. Dus wie de schoen past trekke hem aan. Beste Aartsengel, heeft die vriendin je niet verteld dat een leuke column iets anders is dan een wetenschappelijk of filosofisch verantwoord essay? Tenslotte wens ik iedereen het gewicht toe dat hij of zij verdient. Dit is verdorie weer een hele column geworden.

R@@F · 18 maart 2003 op 00:01

He Mauniks ik had jou toch al een keer vernederd op deze site? Ik meen te weten dat je toen ook vrij snel weer voor maaaaaaanden bent weggegaan. Als je nou eens grappig uit de hoek wilt komen gebruik dan op zijn minst een woord wat je zelf verzonnen hebt en gebruik er niet een van mij (aambeienschoffelaars)!! Of wil je de strijd weer met me aan, Aambei? Als de mensen niet weten welke strijd ik bedoel moeten ze maar even op de oude site kijken en ook gelijk even kijken naar de reacties van de lezers op de reactie pagina! En ach eigenlijk maak ik me druk op een Nut Niks die erg weinig gelezen wordt op deze site en ook totaal geen meerwaarde meebrengt voor de lezers behalve een hoop ergernis. En..ik mag dan wel een “pulp’ schrijver zijn maar wel een die gelezen wordt! Trouwens ik zie JOU naam nog niet staan bij het rijtje vaste columnisten, niet dat hij er ook ooit zou komen! Dus jochie gedraag je, en laat niet ZO merken dat je niets meer bent dan een zielig, uitermate klein geschapen nicht die niet toe wilt geven aan zijn kringspier activiteiten!
Verder branden de volgende vragen bij mij al lange tijd op mijn lippen….Heet jij Meijer van je achternaam en heb jij een broer die Vincent heet want je bent mogelijk nog irritanter dan dat hij was.Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat jij over niet al te lange tijd een zelfde lot wacht!

Maurits · 18 maart 2003 op 00:23

R@@f toch, wind je niet zo op. Ik geloof niet dat je je onze kleine controverse van vorig jaar correct herinnert. Het staat me niet bij dat je een erg doeltreffend antwoord had op mijn column waarin ik jouw werk recenseerde. Wel een lang antwoord met veel lelijke woorden. En wat jouw claim op het alleenrecht van het gebruik van het woord “aambei” betreft, als je bij jezelf nagaat hoe je er op reageert weet je ook waarom ik het deed. Het is erg effectief want je reageert als een slak waar zout op gestrooid is. Ik heb er haast een beetje spijt van. Nee, mijn achternaam is niet Meijer. Ik kon bij mijn comeback net het staartje volgen van de affaire-Meijer, hij maakte zich kennelijk ook schuldig aan R@@f-ondermijnende activiteiten. De strijd met jou durf ik met vol vertrouwen aan, beste R@@f, maar laten we de strijdbijl begraven. Anders krijgen we Mr. Moderator op ons dak vawege een off topic vergrijp.

Mr. Moderator · 18 maart 2003 op 09:00

[quote]Ik kon bij mijn comeback net het staartje volgen van de affaire-Meijer, hij maakte zich kennelijk ook schuldig aan R@@f-ondermijnende activiteiten.[/quote]

Als je de [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=91&forum=2&0]mededelingen[/url] gelezen hebt weet je dat het niets te maken had met wat jij hierboven beweert. Liever geen onzin uitkramen dus. :hammer:

Kees Schilder · 18 maart 2003 op 12:07

MAKE LOVE!!! NOT WAR!!!!
(John Lennon, 1969 Amsterdam,Hilton)

Mien · 19 maart 2003 op 09:53

Ode aan Rubens!

O, weelderige vrouw badend in licht.
Omzoomd door zware lijsten.
Dik van rijkdom.
Waar zijt gij al die tijd geweest?

Met mollig genot omarm ik uw spanwijdte.
Zink in uw goddelijke schoot.
Onderga uw welvingen.
De blos op uw boezem is mij een zegen.

Op weg naar de grot (brooddoos rijkelijk gevuld),
Spiegel van Plato nabij.
Smacht ik u vrouwe,
Wordt nooit mager.

Mager is dood,
Vet is vet.

Mien

p.s. Prins Maurits, met zo’n middeleeuwse naam zulke scherpe columns schrijven! Ga zo door!

Bakema_NL · 3 april 2004 op 11:01

Wat een gezellige topic. 😛

Tja, slank zijn is mooi…………..mja, het kan inderdaad mooi zijn ja, maar niet van die gratenpakhuizen, alsjeblieft zeg, dat is eng. Als ik me zo’n vrouw liggend inbeeld en mezelf er bovenop dan krijg ik vanzelf het beeld van een soort horrorfilm voor me, waarin het skelet als een bezetene ligt te rammelen bij elke stoot die je het geeft……………laat dat dus maar.
Een beetje vlees is niet erg, een beetje meer ook niet trouwens, er zijn genoeg vrouwen die iets onweerstaanbaar erotisch hebben en toch vallen onder de noemer “iets te zwaar”. En er zijn ook genoeg kerels die echt zware vrouwen geweldig vinden………de gemiddelde neger zweert zelfs bij een enorm achterwerk, echt waar, een grote ronde bolle kont is wat de meesten van willen. En eerlijk gezegd is een pose waarin dat lichaamsdeel uitkomt ook de meest geile. Toch mannen, een vrouw met d’r billen in de lucht terwijl jij er achter staat……….grrrrrrrrrrrr. 😀
Wat vrouwen betreft kan ik het iets minder goed beoordelen, de meesten waarderen wel wat gespierdheid geloof ik, maar het bodybuilder-type gaat meestal weer te ver. Wasbordjes zijn velen ook gek op. Dikke mannen zijn vrijwel nooit in trek, wat dat betreft zijn vrouwen toch echt wat rechtlijniger dan mannen denk ik. De dikke man met een lekkere dame er bij heeft meestal een even dikke gevulde broekzak met geld……ach, misschien is geld ook wel erotisch, totdat je er aan ruikt dan.

Inderdaad word het slank zijn ons opgedrongen, maar zoals voor alles geld, hoe ver laat jij je er in meeslepen? Het lijkt me dat niemand echt blij is wanneer hij gewoon echt dik is. Dik zodat je geen fut hebt, geen eigenwaarde, dat het ongezond is. Maar je kunt er zeker ook wat aan doen. Gewoon sporten helpt echt, de een zal wat harder er aan moeten werken dan de ander, maar dik zijn hoeft niet. Op een deel van de mensen na dan die er echt niks aan kunnen doen……..en die zijn er zeer zeker.

Zelf ben ik een kilootje of 5/6 te zwaar naar mijn zin, maar dik ben ik niet. Daarbij ben ik ook nog wel gespierd, het overtollige zit hem bij mij volledig onder de kin en de onderbuik. Ik heb zeker een aanleg om dik te worden, geërfd van mijn vader. Mijn moeder eet wat ze wil, komt geen grammetje aan. Dat had mijn broer weer van haar geërfd, de mazzelaar. Ik ken niemand die zo geweldig ongezond eet en niet aankomt als mijn broer. Ach ja, niks is eerlijk he in de wereld?
Wanneer ik 3/4 x per week zou gaan hardlopen vliegen die paar kilo’s er gewoon af, weet ik. Maar ik probeer al jaren het eens te gaan doen, tevergeefs. Eigenlijk heb ik er wel vrede mee, ik word gewoon echt niet zwaarder dan ik nu ben en geniet gewoon van het leven, wat wil je nog meer?
Twee meter lengte, in de breedte absoluut ook geen kleine jongen, dus ik ben wel tevreden hoor.
Die breedte heb ik ook niks voor hoeven doen……vroeger enorm veel gezwommen en vanaf mijn 11e altijd al fysiek zwaar werk gedaan (eerst in vakanties natuurlijk) en dat doet wonderen voor je lichaamsbouw en ontwikkeling. En anderen moeten er voor zwoegen in de sportschool.

Ach ja, voor ieder is wat wils en op ieder potje past een deksel. En wanneer je niet tevreden bent met jezelf qua gewicht, dan kun je er zeker wat aan doen en anders heb je het in ieder geval geprobeerd als het niet lukt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder