Bijna iedereen heeft in zijn leven wel enkele sollicitatiegesprekken moeten voeren om aan een baan te komen. Negen van de tien keer worden daar onoriginele vragen gesteld, waarvan de antwoorden meestal al keurig netjes in je brief of op de bijlage stonden. Helaas verspeel je de kans op een baan als je eerlijk zegt dat al die informatie toch gvd al in je brief stond. Heel dom dat werkgevers ze toch alsmaar blijven stellen, want als ze één goede vraag stellen, kunnen ze de andere allemaal overboord gooien.
Die ene vraag luidt: ‘hoe slaap je?’ Sollicitanten die zeggen dat ze bloot slapen, zijn dominant, zeker als ze dit zonder blozen zeggen en als ze erbij vertellen dat ze op hun rug slapen met de armen wijduit. De echte bazen onder ons slapen bijna allemaal in deze houding.
Personen die bloot als een lepeltje tegen een ander lepeltje aanliggen, zoeken bescherming en hebben een hoog knuffelgehalte. Zij zijn zeer geschikt voor welzijnswerk en verzorgende beroepen.
Een lastiger te typeren groep is de groep sollicitanten die bijna bloot slapen; dit zijn ofwel hele praktische mensen (het beddegoed blijft langer schoon als ik iets aan houd), ofwel de zgn. twijfelaars. Slapen zij ook nog IN een twijfelaar dan weet je al zeker: ‘als ik deze persoon aan neem, zal ik er stevige sturing op moeten zetten, want een beslisser is het niet’. Bijna-bloot-sollicitanten zijn meestal geschikte verkopers, ze passen zich moeiteloos aan bij de wensen van de klant. ‘U vindt het te duur? Kijken we bij de goedkopere modellen, die zijn kwalitatief net zo goed… U geeft toch liever meer geld uit? Gaan we weer terug naar het vorige model dat kwalitatief toch echt veel beter is…’
Dan een naar verwachting grote categorie: de pyjama dragers. Wanneer geantwoord wordt dat de gehele pyjama ’s nachts van stal komt, is doorvragen als werkgever noodzakelijk.
Wat voor ’n pyjama? Flanel? Zeer onromantisch type dat alleen maar uit is op de eigen warmte vergroten. Krijg je daarentegen een kandidaat die zegt dat hij of zij in doorzichtige nachtkleding slaapt, dan moet je ook op je tellen passen. Dan heb je namelijk te maken met een gespleten persoonlijkheid. Deze straalt uit: ‘ik wil niet bloot gaan slapen want ik vind het te koud, maar aan de andere kant schreeuwt hij of zij: ‘ik wil helemaal niet slapen, ik wil iets leuks gaan doen!’ Zoekt u artistiek en creatief talent dan vindt u het als werkgever met name in deze groep.

Natuurlijk zijn er nog meer antwoorden mogelijk op de vraag ‘hoe slaap je?’
Een antwoord als: ‘in mijn bed’ moet onmiddellijk afgestraft worden met een afwijzing voor de baan als het een leuke baan betreft, en aanname als het een hele suffe baan is waar de sollicitant zichtbaar geen zin in heeft.
Ook het antwoord: ‘goed, dank u’, kan absoluut niet door de beugel bij een zo gewichtige vraag. ‘Goed, dank u, en u?’, is natuurlijk nog een graadje erger en is reden tot ontslag vòòr aanname.

Ik snap dat je inmiddels nieuwsgierig bent geworden naar mijn slaapgedrag. Helaas voor jou vind ik dat te intiem om over te schrijven. Vraag het me maar als ik bij je kom solliciteren.

Categorieën: Maatschappij

24 reacties

klungel · 12 september 2005 op 13:36

Hij is leuk, maaruuhh heb je deze zelf verzonnen?

WritersBlocq · 12 september 2005 op 13:36

😆 Allesbehalve slaapverwekkend, deze column! Echt onwijs gelachen, zie het helemaal voor me, als ik weer ga snolliciteren dan komt dit verhaal absoluut bovenborrelen. Groetje, Pauline.

Mosje · 12 september 2005 op 13:45

Ik slaap soms op mn rug met mijn armen wijd uit elkaar, soms lepeltje-lepeltje, nu en dan zelfs vorkje-lepeltje(!), af en toe bloot, ook wel eens met iets aan, ik slaap soms zittend, en een enkele keer staand.
ra ra, wat ben ik?
😛

Eddy Kielema · 12 september 2005 op 13:47

[quote]Die ene vraag luidt: ‘hoe slaap je?’[/quote]
Het beste antwoord op die vraag is natuurlijk: daar heb je helemaal niets mee te maken! Die sollicitant zal ik iig meteen aannemen. Maar de column is leuk!

prikkels · 12 september 2005 op 14:13

Tja als je soms de waslijst ziet die je moet beantwoorden, dan vraag je je wel eens af, wie solliciteert er nou eigenlijk ik of mijn familie?

Maar slapen, neen die vraag ben ik nog nooit tegengekomen. Maar goed ik ben uit het arbeidsproces gestapt en 3 jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik zal vast en zeker aan deze vraag terugdenken als ik iemand aan zal nemen.

Li · 12 september 2005 op 15:34

Of: Ik slaap altijd tijdens mijn werk.:-P

Ik ga bijna denken dat je bij De Beddenspecialist hebt gesolliciteerd Ietje 😀

Li

Geertje · 12 september 2005 op 15:40

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

En nu maar niet in de lach schieten tijdens een sollicitatie gesprek als ze vragen: ‘En heeft u nog vragen?’

Maarruh…Gezien de open sollicitatie 😀 Durf het bijna niet te vragen: ‘Hoe slaap jij?’:-D

wendy77 · 12 september 2005 op 16:17

Hele leuke column. Mijn man moet morgen bij iemand een sollicitatiegesprek afnemen. Ik zal hem de tip geven te vragen hoe ze slaapt, haha

KingArthur · 12 september 2005 op 16:34

Goh, ik schijn een erg dominant type te zijn lees ik hier (voldoe aan alle voorwaarden). Maar bij het vinden van een juiste partner zou ik in een keer weer uitermate geschikt zijn voor een zorg verlenende functie. Hmm??

ietje · 12 september 2005 op 16:51

klungel, ik verzin altijd alles zelf. Mocht je deze vraag echter al eerder hebben gehad bij een sollicitatiegesprek dan berust dit op zuiver toeval!!!!!

ietje · 12 september 2005 op 16:52

mosje, je bent een echte reu, dat zeg je toch zelf ook??!!

bert · 12 september 2005 op 18:38

Heerlijke column. Ik vraag me werkelijk af of dit in de praktijk echt zo is en of dit wel eens onderzocht is. 🙂 🙂 🙂

Raindog · 12 september 2005 op 20:02

Heel leuke column! Hoewel…. Column?

Bij het lezen van de laatste alinea bedacht ik dat het even makkelijk om een open sollicitatiebrief zou kunnen gaan in plaats van om een column.

champagne · 12 september 2005 op 20:03

[quote]Ik vraag me werkelijk af of dit in de praktijk echt zo is en of dit wel eens onderzocht is[/quote]

Slaaphoudingen zijn inderdaad wel eens onderzocht. Sommige conclusies die Ietje verwerkt in haar (leuke!) column kloppen wel! 😀

Mosje · 12 september 2005 op 20:23

Raindog, sinds afgelopen zaterdag weet ik dat jij slaapt in een pyjama met friese-vlagmotief.
Volgens mij was jij aan het solliciteren toen je dat vertelde.
:laugh:

pepe · 12 september 2005 op 21:16

Echt ff lekker gelachen om deze woorden. Ik geloof dat ik niet meer ga solliciteren of stop met slapen.
😛

WritersBlocq · 12 september 2005 op 23:34

[quote]Raindog, sinds afgelopen zaterdag weet ik dat jij slaapt in een pyjama met friese-vlagmotief.[/quote]
En dat je altijd een doos in je bedje hebt 😛 😀 of heeft Pepe die foto’s gemanipuleerd? 😉

melady · 13 september 2005 op 00:19

[quote]Natuurlijk zijn er nog meer antwoorden mogelijk op de vraag ‘hoe slaap je?’ [/quote]

Antwoord: ‘Met u binnenkort hoop ik’.

Ben je sowiezo aangenomen en daarna genomen.:-D 😀

Ma3anne · 13 september 2005 op 07:30

Leuk idee, maar een beetje rommelig uitgewerkt.
Over rommelig gesproken: ik ben er nog steeds niet achter waarom mijn bed ’s morgens zo’n gigantische puinhoop is. 😛

Louise · 13 september 2005 op 08:42

Ik slaapwandel…
Grappig stukje!

sally · 13 september 2005 op 11:27

Erg grappig om te lezen.

groet
Sally

Wright · 13 september 2005 op 11:35

Hmm, ik rem in mijn slaap. Wat betekent dat, Ietje? 😛 [quote]Ik slaap soms op mn rug met mijn armen wijd uit elkaar, soms lepeltje-lepeltje, nu en dan zelfs vorkje-lepeltje(!), af en toe bloot, ook wel eens met iets aan, ik slaap soms zittend, en een enkele keer staand. ra ra, wat ben ik?[/quote]
Een beetje vreemd, maar wel lekker…? 😀

Kees Schilder · 13 september 2005 op 12:13

Van de drie uur dat ik slaap,heb ik er twee die uitsluitend bestaan uit nachtmerries, dus kan ik niet meepraten. Wel een goeie column. 😀

KawaSutra · 13 september 2005 op 21:46

Ik slaap ‘zacht’. 🙂

Leuke column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder