Voor de derde keer druk ik mijn CD speler op play. Deze heeft ongetwijfeld een repeat knop, maar Joost mag weten waar die zit. Mijn huiskamer wordt gevuld met de klanken van een schreeuwende gitaar. Nog even en dan is het zover. Ik ken alle nummers van voor tot achter uit mijn hoofd en schreeuw uit volle borst de teksten mee. Vriendlief komt terug van boodschappen doen en drukt de CD ietwat geïrriteerd op pauze, onder het mom van niet-zo-hard-anders-gaan-de-buren-klagen. Zanger Dinand stopt. Ik zing door. Hard. En vals, dat vooral. Twee uur voor aanvang van het concert fietsen vriendlief en ik richting station Haarlem, eindbestemming Rotterdam. Vanavond staat Kane in de Kuip. Zachtjes zing ik liedjes in de trein. Tot grote ergernis van vriendlief. Hij zucht en rolt met zijn ogen. Volgens hem kan ik niet zo mooi zingen. Volgens mij valt dat wel mee.

Het is een drukte van jewelste voor de deuren van het Feyenoord stadion. De stemming zit er goed in. Als de deuren opengaan, rennen mensen als dolle stieren het stadion in. Persoonlijk vind ik dat wat overdreven. Het stadion is groot genoeg. Samen met vriendlief wandel ik rustig over het terrein. Ik heb nooit een concert bijgewoond in een stadion als deze, intieme zaaltjes zijn meer mijn ding. Het plekje dat we veroveren geeft goed zich op het podium. Nu nog wel.
‘Wedden dat er straks iemand met zijn grote kop voor mij komt staan?’ zeg ik tegen vriendlief.
‘Nee joh, doe niet zo negatief.’
Ach, met negativiteit heeft het niets te maken. Zulke dingen voel ik altijd aankomen. En ja hoor, zodra de klanken van het voorprogramma door de Kuip klinken, komt de persoon met de grote kop inderdaad opdraven. Precies voor mijn neus. He. Ik mag niet meer raden.

Kane betreed het podium en weet er een echte show van te maken. Het publiek zingt mee, ik schreeuw mee. Hard. En vals. Hoor je toch niet, althans, daar ga je dan vanuit. [i]Something to Say.[/i] Ik voel de [i]‘yeaaaah’[/i] aankomen, net als op de cd. Blijkbaar ben ik de enige. Dinand houdt zijn mond. Het publiek ook. Dat resulteert in een geweldige solo. Niet van Kane, van mij.
De mensen voor mij kijken om en lachen. Ja, leuk. Het schaamrood staat mij op de kaken. Verdwijnen wil ik, nu. Ik druk op een denkbeeldige knop van een denkbeeldige lift en verdwijn langzaam onder de grond. Vriendlief staat achter mij te grinniken.

De rest van het optreden houd ik mij redelijk gedeisd. Eerlijk is eerlijk, ik stond best voor lul. De band bedankt zijn publiek en laat voorzichtig doorschemeren dat er DVD opnamen zijn gemaakt. Wel ja. Als ik daar maar niet op te horen ben, denk ik bij mijzelf.
En al mocht het wel zo zijn, zou ik stiekem ergens diep van binnen toch wel een héél klein beetje trots zijn.

Categorieën: Gein & Ongein

14 reacties

DreamOn · 12 november 2008 op 13:09

Leuke column, met plezier gelezen. 😀
Ik kan me goed voorstellen dat je je geneerde! Ik moest meteen denken aan de allereerste keer dat ik naar een klassiek concert ging en na het eerste deel van het driedelige stuk als enige begon te klappen… :oeps: Het is al jaren geleden, maar ik moest er zelfs gisteravond, toen ik met mijn vriend in het concertgebouw was, nog aan denken!

Wel een beetje vaak het woord ‘vriendlief’, volgens mij leest het prettiger weg als je daar af en toe wat variatie in aan zou brengen.

De reactie van ‘vriendlief’ op jouw blunder verbaast me wel een beetje. Dat lijkt tegenstrijdig te zijn met het voorgaande: hij wil om de buren denken, dus de radio moet uit, in de trein ergert hij zich aan jouw zangkunsten, misschien ook met het oog op de medereizigers, maar na jouw ‘blunder’ moet hij wél lachen. Ik had verwacht, dat hij zich helemaal kapot zou schamen. Maar goed, dat is mijn filosofie…

Ondanks deze kleine dingetjes: een hele goede column!

Groetjes DO.

lisa-marie · 12 november 2008 op 17:39

Lekker blijven mee zingen !!
En hard natuurlijk 😉
Een goede column met plezier gelezen.

Mup · 12 november 2008 op 18:04

Stofzuigen en meeblèren!!!

Ben jij je af en toe schrijvend een beetje in aan het houden? Je onderwerpen zijn erg leuk, maar mogen best wat pittiger, probeer jij ook te schrijven zoals je praat?

Groet Mup
p.s. wil wel alvast je handtekening

pepe · 12 november 2008 op 18:45

:wave: :wave: :wave:

Je bent geweldig, mag ik een handtekening;-)
Ik wist niet dat jij dat was, maar heel de kuip kon het horen.

SIMBA · 13 november 2008 op 09:19

Owwww ja….echt voor schut!
Zo sta ik samen met een vriendin op de liveLP (!) van John Watts, wij stonden helemaal vooraan te joelen en verzoeknummers te roepen, later hoorden we onszelf terug…. :oeps:

Ma3anne · 13 november 2008 op 09:56

Zelfspot en grappige vergelijkingen zijn zo’n beetje je handelsmerk. De inhoud komt nog niet veel verder dan anekdotes vertellen, maar er wordt hard gewerkt om steeds beter te schrijven, zie ik wel.

Het woord vriendlief wil ik nooooooit meer lezen. 😎

doemaar88 · 13 november 2008 op 13:35

Hij is gék op leedvermaak, net als ik trouwens. Op zo’n moment staat hij dus te gieren. Dat vind ik juist het leuke 😉

Bedankt voor je reactie!

Liefs, Doe

doemaar88 · 13 november 2008 op 13:37

Ik schrijf zoals het bij me opkomt. Daarna ga ik het nog eens herschrijven. Over het algemeen schrijf ik wel hoe ik praat, alleen overdrijf ik wat meer 😀

doemaar88 · 13 november 2008 op 13:38

Anekdotes schrijven is echt mijn ding. Het gaat nergens over, maar dat hoeft ook niet. Het leven is al serieus genoeg 😉 Ik houd van simpele dingen 😀

En ik zal me eraan proberen te houden Ma3! 😆

Mien · 13 november 2008 op 14:22

Leuke column Mardou Woesttuinn.
Keep going on. Je schrijft helder.
Geef je even een seintje wanneer de DVD met jouw bijdrage uit is 😆

Mien

pally · 13 november 2008 op 14:54

Je schrijft leuk, Doe. Hoed je er wel voor het al te veel te laten voortkabbelen. Als eind had ik b.v. jouw ‘solo’ wel willen zien, in een korte onthutsende uitsmijter om dan vervolgens de conclusie aan de lezer te laten. Over simpele dingen schrijven, waarvan je houdt zoals je zegt, is prima voor columns. Toch moet je het net iets extra’s meegeven, nauwelijks merkbaar, maar belangrijk. Zo zie ik het, tenminste. Over vriendlief is al genoeg gezegd.

groet van Pally

KawaSutra · 14 november 2008 op 00:01

Gewoon trots mee blijven blèren, dat is héél gezond! :toeter:

champagne · 14 november 2008 op 08:41

Ik heb zitten lachen tijdens het lezen, je schrijft met veel humor. Leuke column!

doemaar88 · 14 november 2008 op 08:45

Dank voor alle leuke reacties! 😀

P.S De DVD komt 28 november uit hoor ik net… 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder