Sport verbroedert, zeggen ze. Maar is dat wel zo? Dat lukt niet eens binnen een club, laat staan daarbuiten. Tijdens een vergadering over de sportnota hoorde ik een gemeenteraadslid roepen: “Sporten is gezond. Sport verbroedert. Sport versterkt de normen en waarden.”
En daarna hield hij een betoog over het teruglopend aantal vrijwilligers en Sociale Activering.Ofwel: mensen die een sociale achterstand hebben, of langdurig werkeloos zijn ‘vrijwillig’ laten werken bij een sportverenging. Normen en waarden, verbroedering? Is hij wel van deze wereld? Ik nodigen hem graag uit om incognito langs de lijn van een willekeurige jeugdwedstrijd te gaan staan. Niet om de wedstrijd te bekijken maar om ouders te observeren. En om vrijwilligers te bewonderen die in hun vrije weekend niet uitslapen maar zich bij het eerste hanengekraai naar het voetbalveld begeven. Om in de kantine te gaan staan, een team te begeleiden, naar een uitwedstrijd te rijden of een wedstrijd te fluiten. Uit clubliefde. Vrijwilligers die afhaken omdat ze stank in plaats van dank krijgen. Eigenlijk had hij die wedstrijd van een paar weken geleden moeten bijwonen. Die van de reus tegen klein duimpje. Ofwel: één van de grootste verenigingen met hun E weetikhoeveel tegen de het enige E- team van het dorpskluppie. Nauwelijks waren de spelertjes op het terrein of hun ouders begonnen de scheids uit te foeteren. ,, Wat doe je hier, wegwezen jij.” De scheids wreef verbaasd in zijn ogen en keek verschrikt om zich heen. Vervolgens haalde hij opgelucht adem want hij stond toch echt op het veld van zijn eigen kluppie. Maar het gescheld en getier ging verder. ,, Wij eisen een scheidsrechter van de bond, want jullie hebben een selectieteam” en het groepje ging dreigend om hem heen staan. De scheids haalde zijn schouders op en blies op zijn fluitje. De wedstrijd kon wat hem betreft beginnen. De leider en trainer van beide verengingen waren sportief. De scheids deed zijn best en de spelertjes speelden fair. En dan is het niet geloven dat beschaafde kinderen zulke onbeschofte ouders kunnen voortbrengen. De zin: ,, Hé scheids. Vuile thuisfluiter, als je niet normaal fluit dan zal ik je bek verbouwen”, was nog één van de netste. Na een tijdje was de scheids het zat en stuurde de onruststokers weg. De meeste supporters keken grijnzend toe. Niemand greep in. Behalve een vader die het tafereeltje, met de handen in zijn zakken, had gevolgd. In de rust liep hij naar de scheids, sloeg zijn arm over zijn schouder en fluisterde in zijn oor. ,, Wat die ander net zei, is nog niks. Ik weet je te vinden. Binnenkort heb je een gaatje tussen je ogen.” Alweer haalde de scheids zijn schouders op. Hij heeft dat al zovaak gehoord. Maar de lol is eraf. Binnenkort hangt hij zijn fluitje aan de wilgen. Kan hij voortaan op zaterdag lekker uitslapen.

Sport versterkt normen en waarden. Sport is gezond en verbroedert.
Maar wat te doen met agressieve ouders die het goede voorbeeld zouden moeten geven?
Alleen toelaten als zij zich Sociaal en Actief gedragen?

Categorieën: Sport

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

5 reacties

gast · 14 april 2003 op 13:44

Mijn zoontje voetbalt (keeper) ook (F1), en ik heb hem al geld geboden als hij met die onzin stopt. Ik heb absoluut niets met voetbal maar wel enkele keren mee geweest, en wat je dan ziet:-? 😕

De ster speler komt het kleedhok niet uit als zijn moeder de schoenen niet dicht bindt. De wedstrijd is dan al bezig. In het eerste jaar verloren ze elke wedstrijd met 10 tot 15 nul, verkeerd ingedeel door de KNVB. De eerste paar wedstrijden was mijn zoon bedroeft om het verlies, maar na een tijdje vonden ze verliezen normaal. Toen ik eens aanhaalde dat ik dit gedrag niet gezond vond als men verliezen gewoon begon te vinden, dit zich ook op hun schoolprestaties zou kunnen uitwerken, kreeg ik van de aanwezige ouders ( meeste moeders)te horen dat school niet belangrijk was, want hij wordt toch voetballer. 😕
Iedere aanwwezige ouder bemoeit zich tijdens het spel met de tactiek, petje af voor de trainer die ze nog net de goeie kant op laat voetballen. De kinderen rennen ondertussen als kippen zonder kop met vogelpest over het veld en proberen de bal in het doel van tegenpartij te schoppen met of zonder de keeper.

In de 2. helft is fut eruit, want wat blijkt de spelertjes hadden gisteravond nog tot 0:30 uur op straat liggen klooien, pappie en mammie zaten toch in de kroeg. Petje af voor die ouders die dan toch maar weer om 9:00 uur op het veld staan.:dunno:

Dit jaar winnen ze alles, ze staan weer eens verkeerd ingedeeld, nu krijgen de ster spelers ook nog sterallures, ik ga er niet meer naar kijken. Ik heb ook geen Mercedes 560SEC en gouden kettingen om mijn nek, dat hoort er wel een beetje bij.

Godspeed · 14 april 2003 op 13:46

Oeps, vergeten in te loggen

MBB · 14 april 2003 op 17:17

[quote]Sporten is gezond. Sport verbroedert. Sport versterkt de normen en waarden.”[/quote]
Of het gezond is betwijvel ik, (zowel ivm blessures als gedrag), maar hethet verbroedert wel zeker: hoevaak is het al niet voorgekomen dat enkele duizende verbroederde mensen tegen een andere verbroederde groep vochte? Toch nergens zo fanatiek als tijdens een sportwedstrijd?
En onze normen en waarden ZIJN toch ook schelden, vechten en valsspelen? Nergens zo goed om dat te leren als het sportveld!

gast · 14 april 2003 op 19:31

MBB, je slaat de spijker op zijn kop.
Paco

Godspeed · 15 april 2003 op 13:40

[img]http://humor.tiscali.nl/funnypics/023.jpg[/img]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder