Verschrikkelijk, wat ik allemaal voor bagger op de televisie zie. Vandaar dat ik het dit keer eens over de beeldbuis wil hebben. Eerst maar eens over de publieke omroep. Die schijnt zo ‘links’ te zijn. Ik vraag mij echt af, of dat zo is. Heel veel zendtijd gaat op aan geneuzel van de Evangelische Omroep. Je weet wel, die omroep die stiekem snijdt in BBC-documentaires met als enkel heilig doel, de kijker een rad voor ogen te draaien. En waar zo’n nasaal neuzelende kwijlkop als die Jeroen Snel bijna klaarkomt als ‘ie weer zijn Oranjeshow mag presenteren, gezellig op zaterdagavond. Met nietszeggende filmbeelden van de Oranjetjes op poenige recepties, en plaatjes van vroeger in de paleistuin. Maar geen kritisch woord over dat uitbuitingskamp van Dikke Willem in Mozambique. Of dat bespottelijke That’s the Question. Met die andere spraakgebrekkige presentator. En van die belachelijke vragen, waarbij mensen het antwoord moeten geven op de vraag, wat er precies staat in Hufteren 2 Vers 13. Of de TROS, nou ook niet het toonbeeld van een fruitig links gedachtegoed. Terecht dat Plasterk Llink van de zender af trapt. Want om nou met een smerig straalvliegtuig naar de laatste biologische veganistencamping in de jungle van Oost-Timor te gaan, tsja, dat heeft voor mij iets, eh, nou ja, iets raars. Het wringt. En de boekhouding deugt ook niet helemaal bij die tent, netzomin als bij die Moslim-omroep trouwens. Maar om Llink nou te vervangen door POWned en Telegraaf-TV… Als POWned dezelfde onbeschofte werkwijze hanteert als zijn founding fathers van GeenStijl, moet je je echt afvragen of dat nou een verbetering is van het gebodene. Hard aan de deur van het omroepbestel rammelen en zeggen dat het ‘anders’ moet, is nog geen garantie dat het beter wordt! Of die televisiezender die door de Telegraaf in het leven is geroepen. Met maar één doel: het laten klinken van een onversneden rechts geluid… Met Fons van Westerloo aan het roer. Ik houd mijn hart vast.

Van Westerloo. Die zijn sporen heeft verdiend bij de commerciële omroep. Fouter kan het niet. Maar wel hét toonbeeld van het gedachtegoed van de commerciële televisie in ons land. Begonnen met rare u-bochtconstructies. Iedere avond op Veronique het Luxemburgse streeknieuws. Rot toch op met die flauwekul. En waar die commerciële nieuwsuitzendingen eerst nog werden voorgelezen door Jeroen Pauw, kwam daar ook al vrij snel een einde aan. Pauw stapte over naar de Publieke Omroep, en in plaats daarvan werd de avond gevuld met de voormalige socialisten Barend en van Dorp. Maar het is sindsdien alleen nog maar erger geworden. De kijkers naar de commerciële zenders van RTL en SBS worden aan de lopende band belazerd. Het feit dat die hele fraudebende voor tientallen miljoenen een fraudezaak bij de rechter heeft afgekocht wegens die oplichterij met die belspelletjes… Schaamteloos de dromen van laagopgeleide mensen uitbuiten, door ze wijs te maken dat ze kans maken op een toekomst zonder financiële zorgen, wanneer ze even bellen met 06-ennogwat! Die zijn dus lekker genaaid. Een schande! De verantwoordelijken horen gewoon in de bak. En lang! Maar nee, we smijten er een paar miljoen tegenaan, en basta. En die goedgelovige kijkers? Die zien geen cent terug van hun centjes.

Maar het werd sindsdien nog veel erger. RTL7. Harry Mens. Zondagochtend. In zijn programma worden rare rechtse standpunten verwoord door afgeserveerde journalisten en veroordeelde economische criminelen. Maar erger nog: met volledige instemming van RTL dient het programma van Mens als uithangbord voor allerlei oplichtersbendes. U weet wel, van die clubs die mensen overhalen, minimaal € 50.000 te storten in een fonds dat in bouwprojecten investeert in verre landen zonder fatsoenlijke rechtssysteem. Met hoge rendementen in het vooruitzicht. Maar vervolgens blijkt het geld gewoon te verdwijnen in de zakken van de fraudeurs in kwestie, die bij Harry dus uitgebreid -en tegen betaling- hebben mogen vertellen over hun fantastische fonds met een gegarandeerd, veilig, torenhoog rendement. Nee dus. De klanten opgelicht, en Harry rijker. En opnieuw is er een rel geboren. Wel eens van de Bouwhuis Groep gehoord? Hun boegbeeld, Hans Wiegel, beweert dat mensen die in dat fonds investeren, een gigantisch rendement op hun centjes zullen halen. Nu blijkt dat al jaren onduidelijk is, in hoeverre dat waar is. Want de waarde van het aangekochte of gebouwde vastgoed wordt nogal met de natte vinger vastgesteld, zo las ik in De Volkskrant. Geen accountant die daar zijn vingers aan wil branden. Dus in het programma van de rechtse bal Harry Mens prijst de rechtse bal Hans Wiegel de dubieuze beleggingsproducten aan van de rechtse bal Ronald Bouwhuis.

Ik maak me grote zorgen over de bagger die door die commerciële zenders over ons wordt uitgestort. En overal ter wereld zie je, dat die maatschappijen een stevig rechtse toon aanslaan. Zoals het Amerikaanse Fox-News. Rabiaat rechts, zelfs voor Amerikaanse begrippen. Of de zenders van de Italiaanse megalomane fascistenvriend Berlusconi. Misbruikt om het volk te beïnvloeden, en Silvio als premier in het zadel te helpen.

Ik noemde het woord al eerder. U-bochtconstructie. Maar dat principe is al veel ouder dan 20 jaar. Al in de jaren-60 en vroege jaren-70 werd die methode gebruikt. Schepen gingen net buiten onze territoriale wateren voor anker, en zonden radioprogramma’s uit. Radio Veronica en radio Noordzee. Ik noem een Bull Werwey. De baas van Veronica. Toen Noordzee te populair werd, huurde hij een paar criminelen in, die een bomaanslag pleegden op het schip van Noordzee. Op dat schip brak vervolgens brand uit. Een regelrechte poging tot moord, en Verwey verdween in de gevangenis. Het is tekenend dat die ploert door de Bond Van Commerciële Vrije Jongens recentelijk een belangrijke prijs kreeg voor zijn verdiensten voor de commerciële omroep. Dat zegt alles over die branche, dunkt me. Nee, ik ben geen voorstander van een staatsomroep naar Noord-Koreaans model. Maar bij de commerciëlen mag wat mij betreft de stekker eruit.

Misschien dat Bull Verwey zijn vriendjes van destijds nog een keer kan bellen. Tijd voor de grote schoonmaak. Of vindt u deze grap te hard? Hij kan zonder bezwaar op POWned!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Emiliever · 24 november 2009 op 16:21

Tjemig…kijk je naar al die pulp? Kan me voorstellen dat je daar helemaal niet goed van wordt! Ik zelf ben geen tv-kijker….het Journaal en Netwerk mis ik niet maar verder….alleen Gregory House! Zou jij ook eens moeten doen, scheelt een hoop ergernis! 😉

Prlwytskovsky · 24 november 2009 op 21:54

Ach joh, laat die mensen. Ze zijn ermee van de straat. 😉

DriekOplopers · 24 november 2009 op 22:25

@Emiliever: Neuh, ik kijk niet stelselmatig naar al die bagger. Maar zo nu en dan zie ik weleens iets, waarvan ik wel wat vind…

Ben redelijk op de hoogte van het Nederlandse medialandschap.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder