Mijn kinderen mogen geen Sinterklaas meer vieren. Nu niet, nooit niet. Ik weiger nog langer om mijn kinderen een feest te laten vieren dat vol zit met vooroordelen en waarin mensen met een bepaalde huidskleur worden gestigmatiseerd. Een feest waar op een overdreven en compleet uit zijn verband getrokken manier, een bepaalde bevolkingsgroep wordt geconfronteerd met hun verleden. Waar een kleine zich misdragende minderheid, als voorbeeld wordt genomen voor de creatie van een niet bestaand persoon. Ik vind dat een dergelijk, zwaar naar discriminatie ruikend feest, een feest dat bol staat van leugens en bedrog, onmiddellijk moet stoppen.

Want terwijl de Zwarte Pieten als toffe peren worden neergezet, die snoep uitdelen, voor elk kind tijd hebben, altijd vrolijk zijn, wordt de witte Sinterklaas afgeschilderd als een oude, saaie, half seniele pedofiele kerel met een baard, die ook nog eens in een jurk loopt en met zijn poten niet van kleine kindertjes af kan blijven. Het liedje “De zak van Sinterklaas” heeft voor mij ineens een hele andere betekenis. Om maar te zwijgen van “Hij komt, hij komt, hij komt de goede Sint.”

Natuurlijk heeft de kerk fouten gemaakt. En ja, het gros van de Bisschoppen zat bij kinderen te graaien waar ze graaien konden. Maar om dat nu meteen met een stereotype te bevestigen. Om te doen alsof alle blanken in jurken lopen of een lange witte baard hebben. Of iedereen wijs te maken dat alle blanken kinderen voorliegen. Voorliegen over hun leeftijd, geaardheid, afkomst. Alsof er geen gekleurde Bisschoppen zijn geweest die aan kleine kinderen zaten. Alsof er geen gekleurde mensen zijn die, ergens heel stiekem, wel eens de behoefte hebben tot het dragen van een jurk.

Ik vind dan ook dat Sinterklaas een kleurtje moet krijgen. Omdat zwart geen kleur is, kies ik voor bruin. En dan ook graag een bruin paard, want die grap dat witte mensen op 6 december schimmel tussen hun benen hebben ben ik inmiddels ook beu. Ik had ook kunnen kiezen voor rood, geel of groen, maar ik heb nog nooit een paard gezien in die kleuren, behalve dan misschien ‘my little pony’.

Zo mijn beste kindervriendjes, zien jullie nu hoe ontzettend belachelijk die hele discussie is? Dat gezeik over een kinderfeest, wat wordt uitgevochten door “de grote mensen” over de rug van kinderen, die niets anders willen dan geloven. Geloven in een goede Sint die cadeautjes brengt. Kinderen die stralen van geluk als ze, heel in de verte, de stoomboot horen. Kinderen, die op 6 december kleurenblind zijn. En kom nu niet aan met “het doet me denken aan de slaventijd….” De slavernij is op 1 juli van het jaar 1863 afgeschaft. Dus als het je doet denken aan de slavernij, ben je waarschijnlijk ouder dan Sinterklaas en dat is heel oud. En kom op, als we oude koeien uit de sloot gaan halen, denk dan eens aan de vele blanken die door kannibalen zijn opgevreten. Of mijn voorouders die slaaf zijn geweest in de Romeinse tijd. Moet ik nu dan maar stoppen met pizza eten?

Dus kap daar nu een keer mee. Je viert het of je viert het niet. Sinterklaas heeft Zwarte Pieten. Zo simpel is het.

Zotteklap


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

6 reacties

troubadour · 23 november 2015 op 15:03

Net als heel Nederland denk ik, ben ik de verhaaltjes over het Sinterklaasfeest beu. Beu in de betekenis van moe, van zat. Daarom kon ik de column niet lezen. Alles is gezegd. Ik lees wel hieronder of dat ook zo was.

troubadour · 23 november 2015 op 15:44

Heb spijt van het bovenstaande, dus toch gelezen. Ik werd op het verkeerde been gezet, knap gedaan. Origineel.

    Zotteklap · 23 november 2015 op 15:56

    Ik denk dat niemand die hele discussie zo beu is als ik zelf. Maar dat was wel duidelijk geloof ik 🙂

Kim U. · 23 november 2015 op 18:00

Haha, ik vind het leuk geschreven. Erg leuk zelfs, deze totaal andere, verrassende invalshoek. Wel zou ik zelf na little pony gestopt zijn of op een andere manier afgerond hebben. Zonder de uitleg die volgt. De boodschap komt volgens mij toch wel over. Voor mijn gevoel was de column dan nog beter geweest.

Esther Suzanna · 23 november 2015 op 21:22

Zeer grappig en lekker scherp geschreven. Heerlijk!

Ik had die grap nog nooit gehoord van die schimmel… haha..

Rob van Meer · 23 november 2015 op 23:06

Zotteklap, ráke klap. BAM. Die column staat. Top! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder