Als kind keek ik vol overgave naar Oliver Stone’s Platoon, wel achttien keer.
Het hoogtepunt voor mij, als jongetje, was als de ketting met mensenoren in beeld kwam. Man, wat was dat eng!
Oren als trofee aan een ketting geregen. Dat was 1986. Een weekje journaal nu, doet niet onder voor zulke beelden.
Zo weet ik inmiddels hoe een geëxplodeerde Sjeik Yassin eruit ziet. De moeder die met haar kind de straat afliep, ook zo echt.
Gezien? In eerste instantie dacht ik dat het mannetje zijn dagelijkse pedagogische dosis Sesamstraat moest krijgen en, zoals kleine kinderen dat doen, passief in moeders armen zich lijdzaam laten meenemen. Geen Sesamstraat voor dit kereltje echter. Hij was zojuist dodelijk getroffen door een projectiel. Dus geen Pino of pyama, maar een lijkwade en hup de kist in. Een doekje voor het bloeden.

Ook was het ‘écht’ vet cool hoe de verminkte en geroosterde Amerikanen door de straten van Fallujah gesleept werden, om uiteindelijk in een anatomische onmogelijke houding bovenin een brug gehangen te worden. Even moest ik denken aan de Michael Jackson in de Wizard of Oz die vastzat als vogelverschrikker en op tijd werd bevrijdt. Vanzelfsprekend komt dit onderwerp geheid aan bod in de Tweede Kamer, waar onze eigen Wizard of Oss, Jan Marijnissen tijdens het vragenuurtje een kritische vraag over het wat en hoe van ‘onze jongens’ in het Iraakse zal stellen.

Andries Knevel leerde mij dat er meer mensen sterven dankzij zelfmoord dan mensen die door een verkeersongeval het loodje leggen. Ik denk dat een beetje zelfmoordcommando dat getal prima gelijk trekt.
Had Jomanda dan geen boete kunnen doen voor héél de wereld? Gewoon eeuwig haar mond houden?
Voor één moeder des vaderland zijn de kijkcijfers buitenproportioneel hoog. Voor een land dat op het punt staat weggevaagd te worden van de landkaart zappen we door naar Puur Froger met een zak paprika chips.

Zelf pak ik een zak Bugles, die hebben van die leuke vormpjes. Afstandbediening erbij een heerlijk wegzakken bij Yorin.
Platoon komt erop. Ik zie hem voor de negentiende keer. Heerlijk, een film uit de goede oude tijd..

Categorieën: Actualiteiten

8 reacties

pepe · 5 april 2004 op 07:36

Mooi geschreven(en helaas zo waar), maar zo triets dat het leven van zo’n jochie niet is wat het hoort te zijn.

Hier hobbelen op dit tijdstip twee van die knullen om mij heen en ik ben dankbaar dat ik hier leef.
Kinderen horen zorgeloos te kunnen spelen!!

R@@F · 5 april 2004 op 11:18

Martijn dit is weer een zeer goede column en inderdaad zó waar! Ik zat laatst te playstationen met mijn jongste (8) en die zei tijdens het spelletje het volgende; geef hem een headshot pa, dan bespaar je munitie. En dat is kicken wat dan zie je zo die hersens er uit spatten……Mijn schuld? Misschien ook wel een beetje, ik koop die spelletjes die hij wil, of die zijn vriendjes ook al hebben. Weet je ben niet echt gelovig maar ook zeker geen atheïst. Maar in de bijbel staat buiten een hoop dingen waar ik niets mee heb, een zin wat steeds meer op de waarheid gaat berusten “Bij het verkillen der mensheid is het einde nabij” dit is zó waar!!

R@@F

Li · 5 april 2004 op 11:33

Dit is zo’n column die ik graag zelf had willen schrijven. Maar dat kan jij alleen Martijn!

Bij mij blijven die gruwelijkheden als klonten kauwgum in mijn brains hangen. En hoe ik mijn best ook doe, ik kan er geen columns van blazen.

Li

Wayan · 5 april 2004 op 17:42

Afgesneden oren als trofee aan een ketting hangen is een Afrikaans gebruik.
Toen mijn oom zaliger gewestbeheerder was in Belgisch Kongo gebeurde dat ook tijdens de stammenoorlogen. (dat was voor 1960 toen Kongo, later Zaire, en nu weer Kongo, nog een Belgische kolonie was)

Wat Palestina betreft weten jullie natuurlijk dat Yasser Arafat tijdens de jaren 1970 opdracht heeft gegeven om een aantal vliegtuigen op te blazen.

In 1973 heeft Arafat opdracht gegeven om een bom te laten ontploffen in de diamant wijk van Antwerpen waar veel joden wonen.
Een van mijn vrienden die nochtans geen jood was is toen gestorven, en er werd niks terug gevonden van zijn lichaam.
Dat vergeef ik Arafat nooit.

Hij is gewoon een terrorist die nu president speelt van de Palestijnen. Hij is corrupt als de pest en heeft bankrekeningen in Zwitserland , de Cayman Islands, en Vanuatu (a tax free paradise in the Pacific)

Hij is een diktator die geen demokratie wil. Hij is de generaal, net zoals destijds Stalin en Mao.
Geen enkele Palestijn durft hem tegen te spreken, want wie dat aandurft wordt vermoord.

Telkens wanneer die brave en onwetende leden van de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers subsidies geven aan Yasser Arafat ten bedrage van miljoenen dollars wrijft Yasser in zijn handen. Dat bedrag besteedt hij aan het betalen van zijn persoonlijke lijfwacht zodat die kerels trouw blijven aan hem en ook gebruikt hij al die gelden om kaviaar en oesters te betalen die worden ingevlogen via Oezbekistan en zelfs via Moskou.

Scholen voor kinderen ? Gezondheidszorg ? Een universiteit stichten ?
Niets van dit alles, want Yasser Arafat heeft er belang bij dat kinderen lijden.

De joden hebben al zo dikwijls voorgesteld om te zorgen voor opvoeding, gezondheid, enz….maar Arafat zegt nee.

En waarom ? Omdat hij een seniele ouwe man is ? net zoals destijds Mao Tse Tung ? die er belang bij heeft dat de status quo behouden blijft.

Tot slot wil ik nog zeggen dat de islamieten als uiteindelijk doel voor ogen hebben : de verovering van Jerusalem en de vernietiging van de staat Israel.

De argumenten van de Palestijnen zijn :

-wij waren hier eerst, en de joden hebben ons land afgepakt
-wij zijn moslims en wij willen onze heilige plaats Jerusalem terug in ons bezit hebben.

Dan kunnen de Italianen op grond van het Romeins recht ook haast heel Europa claimen, want Caesar had België veroverd en een groot gedeelte van West-Europa (tweeduizend jaar geleden)

lndien we beginnen aandacht te besteden aan die flauwekul zou Frankrijk ook een groot gedeelte van Vlaanderen kunnen opeisen want in het jaar 1403
was Vlaanderen een provincie van de Hertog van Boergondië.

Het is duidelijk dat de terrorist Arafat beroep doet op, en geld ontvangt van diverse islamitische organisaties die op hun beurt geld krijgen van bepaalde Saudi-Arabische bronnen.

Cheers,

Wayan

Mup · 5 april 2004 op 18:41

Ja, die Knevel opzaterdag is zo slecht nog niet.
Zonder dollen, helaas erg waar deze column,

Groet Mup.

Mosje · 5 april 2004 op 20:14

[quote]Andries Knevel leerde mij dat er meer mensen sterven dankzij zelfmoord dan mensen die door een verkeersongeval het loodje leggen.[/quote]Zou die Knevel weten dat er meer mensen sterven dankzij het geloof dan door ongeloof?

deZwarteRidder · 6 april 2004 op 10:28

En dat noemen we dan beestachtig optreden….
nou ken weinig beesten die zo tekeer gaan als de mens.. ter overdenking deze column

Ma3anne · 6 april 2004 op 17:01

We worden overvoerd met dit soort beelden en hebben de keus ze te bekijken of de knop uit te zetten. Ik hoef die beelden niet te zien en kijk dan ook steeds minder vaak naar journaals, omdat ik het nare gevoel begin te krijgen, dat het uitzenden van de vreselijkste beelden ook een wedloop om de kijkcijfers begint te worden en sensatiezucht. Reality-TV tot in het absurde.

Nee, ik sluit me niet af voor de realiteit, maar vind het totaal zinloos om naar deze beelden te gaan zitten kijken. Het werkt enkel afstomping in de hand. Een bericht in de krant om op de hoogte te blijven is voor mij meer dan voldoende.

Of een column als deze.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder