Als kleinzoon van de hoofdcodeur der binnenlandse strijdkrachten heb ik natuurlijk een enorme voorsprong.
Mijn grootvader codeerde uitsluitend belangrijke berichten en vond een codeerapparaat uit dat thans de concurrentie met een computer nog aan zou kunnen. Zijn apparaat kon niet alleen coderen, maar ook decoderen zodat een vice versa verkeer mogelijk was. Wanneer dit apparaat eerder was uitgevonden dan hadden wij veel minder soldaten nodig gehad. Op de enigma na, het apparaat van de Duitsers, was het apparaat van mijn Opa, de Zweinigma, niet te kraken. Als je hem inklemde dan brak hij zonder enig geluid.
Nadat ik een zware shag had gerold en nieuwe batterijen had geplaatst heb ik er de te decoderen teksten ingevoerd, in willekeurige alfabetische volgorde; achtpuntige ster, adventwandje, kerstbal, ouwenelen.
Direct al deed het apparaat wat voorwerk en retourneerde een tekststrook met de volgende mededeling; ‘Ik ga verder met alleen de woorden; acht, advent, kerst, ouwe.
Bijna alle bijvoeglijke ruis schrap ik, dit zijn afleidingsmanoeuvres’.
Het fijne van de Zweinigma is dat hij er soms meer uit gooit dan erin is gestopt, dit in tegenstelling tot de beperkingen der computer. Ik drukte op de knop met ‘artdeco’ erop, door slijtage was de s uitgewist.
De Duracels brachten het apparaat tot grote activiteit en in geen tijd spuugde de Zweinigma er een verkleurde strook papier uit met de uitslag, gevolgd door een gongslagje, dat met de klassieke Kat batterijen altijd uiterst zwak had geklonken.

‘Uitslag: De berichtgever, houder van een zusterapparaat dezes, heeft de volgende tekst ingevoerd met het doel deze te coderen: AAKO’.
Ik was met stomheid geslagen, niet door de prestaties van het apparaat, die kende ik wel, maar door de uitslag.
AAKO, dat kon bij Column X voor niets anders staan dan voor ‘Aspirantenprijs Amsterdamse Kiosk Onderneming’
De AKO literatuurprijs voor aspiranten! Snel draaide ik een sigaret en voerde de volledige tekst weer in het apparaat en drukte op de andere knop met ‘startco’ erop. Hier trof men de s nog aan, hetgeen betekenen kon dat er met dit apparaat meer gedecodeerd dan gecodeerd was.
Opnieuw, na enig rumoer in de buik van het apparaat ging de gong en kon ik de uitslag lezen; STUITERENDE KERSTBALLEN
Ik wist dat ik goed zat.

Categorieën: Thema column

13 reacties

lisa-marie · 26 juni 2012 op 16:11

Echt heel orgineel 😀
ik ga voor trawant.

Libelle · 26 juni 2012 op 16:34

Haha, knap, in een keer van die verplichte woorden af en toch spelen ze nog een rol.
Ik hou het op Jan Bontje.

LouisP · 26 juni 2012 op 17:45

Libelle,

die technische details he, die doen ’t hem.
Bovendien een heel goed stukske

Mien · 26 juni 2012 op 18:01

Mooie vondsten. En ja, die AKO prijs hè. Dat moet Sylvia1 zijn.

Nachtzuster · 26 juni 2012 op 18:02

Onderbouwen kan ik het niet, maar mijn onderbuikgevoel zegt: Nimrodt.

Mien · 26 juni 2012 op 18:12

Daar zal Nimrod blij mee zijn Nachtzuster. Met die dt dan … 😆

Pierken · 26 juni 2012 op 19:58

Pwoah, altijd lastig die Rwib’s. Ik gokt Mien.

Meralixe · 26 juni 2012 op 20:05

Dag Harrie !!! :toeter:

Nachtzuster · 26 juni 2012 op 20:46

Tja, Zuid-Holland, he. Enne, ik vind Nimrodt met dt eigenlijk ook wel deftiger staan. Beetje mysterieus enzo. 😎

sylvia1 · 26 juni 2012 op 22:51

‘Retourneerde’, toen ik dat las dacht ik gelijk: Nachtzuster. Leuke titel heeft deze!

Sagita · 28 juni 2012 op 01:04

Zeker geschreven door een man en ik denk: Harrie!

Harrie · 29 juni 2012 op 18:10

It wasn’t me. It is LouisP … :hammer: Vanwege de schoone kunsten.

De Redactie · 4 juli 2012 op 11:17

Hij heeft zichzelf nog niet kenbaar gemaakt, maar toevallig weten wij dat Libelle de auteur van dit stuk is geweest.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder